Afbeelding
Foto: Rokki Fotografie

Nieuwe manier van afval inzameling met keuzes voor inwoners

Maar er moet ook betaald worden voor restafval

2023 n Alle huishoudens krijgen er een extra afvalcontainer bij voor papier of plastic (pmd) En een keukenemmertje voor het keukenafval. Het gft-afval wordt ’s zomers iedere week opgehaald. Voor het restafval moet betaald worden. Allemaal nodig om tot betere afvalscheiding te komen en zo de doelstelling van 80 procent afvalscheiding eind 2023 te behalen. ‘We zitten nu op zo’n 50 procent. We moeten echt iets doen en wij hebben de inwoners nodig om die doelstelling te behalen’, zegt wethouder Corien van Starkenburg.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Begin dit jaar werd bekend, dat de afvalscheiding echt veel beter moet om die doelstelling te behalen en zo aan te sluiten bij de ambities van het rijk: naar 90 procent afvalscheiding in 2025 met als ultieme doel om in 2050 afvalloos te zijn.

Om gemeenten haast te laten maken, zet de overheid een ander ultiem doel in: verhogen van de kosten voor het verbranden van restafval. En dat loopt flink op.

‘In 2018 betaalden we 13,21 euro per ton restafval. Dit jaar is dat 32,63 euro. De kosten voor onze gemeente zijn daarmee 400.000 euro omhoog gegaan’, vertelt wethouder Van Starkenburg.


Die kosten worden verwerkt in de afvalstoffenheffing die ieder huishouden moet betalen.

‘Als we niets doen, gaan die kosten alleen maar omhoog. We moeten die kosten beheersbaar houden. Doen we niets, dan gaat de afvalstoffenheffing flink stijgen. Dat gaat nu geleidelijk, maar vanaf 2024 stijgt dat ineens flink, omdat de verwerkingskosten voor restafval dan naar verwachting zullen stijgen. Schatting is dat dit circa 800.000 euro per jaar zal zijn, dus ongeveer 30 euro per huishouden.’

‘Maar dat is niet de enige reden om de afvalscheiding te verbeteren. Betere scheiding levert een positieve bijdrage aan het milieu.’


Nietsdoen is geen optie

De gemeente werkt al enige tijd aan een ander afvalbeleid. Afgelopen dinsdag nam het college van burgemeester en wethouders het nieuwe grondstoffenbeleidsplan 2021-2024 aan met als titel ‘Anders inzamelen. Om samen te komen tot meer afvalscheiding’.

Wethouder Van Starkenburg wijst op het woord ‘samen’. ‘Want we moeten het echt met elkaar doen. Nietsdoen is geen optie.’

Om rekening te kunnen houden met wat er leeft in de wijken is er met veel groepen gesproken. Met inwoners werd begin 2019 al gesproken. In de zomer van 2019 volgden de ‘challenges’ in 5 wijken. Het was de bedoeling om in de afgelopen maanden allerlei bijeenkomsten met de wijkraden te organiseren, maar dat ging vanwege corona anders. Het werden vooral digitale bijeenkomsten. ‘De volgende stap is om de inwoners de verschillende voorstellen voor te leggen en die te onderbouwen met argumenten. We vragen de inwoners om een flinke inspanning te leveren.’


Etensresten

Belangrijkste punt is een betaalsysteem voor het restafval. Hoe minder restafval, hoe minder je betaalt.

De gemeente wil haar inwoners helpen bij betere afvalscheiding door onder meer het wekelijks ophalen van het gft-afval in de zomer. En door alle huishoudens een keukenemmertje te geven, hoopt de wethouder dat het keukenafval meer dan nu bij het gft terecht komt.

‘Want daar valt nog echt veel te halen. Er komen te veel etensresten in het restafval terecht. Maar liefst 35 procent van het restafval bestaat uit gft. Dat kunnen we er prima uithalen.’


Extra container

Alle huishoudens krijgen een extra container. Die is bedoeld voor het thuis ophalen van pmd of papier. Die keuze is aan de bewoners en wordt waarschijnlijk bepaald via een enquête. Levert dat te weinig reacties op, dan is die extra container voor het plastic bedoeld.

‘Ik snap dat niet iedereen zit te wachten op een extra container, maar je kunt kiezen uit twee formaten; 240 liter of 140 liter.’

De oude containers worden omgeruild voor nieuwe exemplaren. ‘Het harde kunststof waar de rolcontainers aan huis van zijn gemaakt, is goed recyclebaar. Er kunnen zelfs nieuwe containers van worden gemaakt. Circulair inkopen van nieuwe rolcontainers (die dus zoveel mogelijk zijn gemaakt van kunststof van oude containers) nemen we mee in het inkooptraject van onze nieuwe containers.’


Hoogbouw

Voor bewoners van hoogbouw is er weinig te kiezen. Wel krijgen zij gratis zakken voor het verzamelen van het pmd-afval. Al het afval moet naar een ondergronds systeem in de buurt. De inpandige inzameling verdwijnt.


Even wachten

Het duurt nog wel even voor al die maatregelen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Het voorstel van het college moet eerst door de gemeenteraad worden vastgesteld. Van Starkenburg hoopt, dat dat in januari of februari gebeurt. ‘Daarna gaan we de keuzemogelijkheden aan de bewoners voorleggen.'

Het jaar 2021 wordt verder gebruikt voor het Europees aanbesteden van onder meer nieuwe afvalvoertuigen en het communicatietraject.

In 2022 verwacht de wethouder te kunnen proefdraaien met de vernieuwde manier van inzamelen. ‘Dat willen we een aantal maanden doen en op basis daarvan de prijs bepalen.’

In 2023 gaat het nieuwe afvalsysteem, waarbij betaald moet worden voor het restafval, ingevoerd.



Op de foto: Er komen te veel etensresten in het restafval. Maar liefst 35 % van het restafval bestaat uit gft.
| Foto: Rokki Fotografie.


Bezwaar tegen verwijderen kerkbanken

kerk n Het voornemen van de ontwikkelaar tot het verwijderen van de begane grondvloeren en een groot gedeelte van de kerkbanken in de Maranathakerk op Burg. Hermansstraat 40 in Rijnsburg, heeft de toorn opgewekt van bezwaarmakers, bestaande uit de Groep Gideon en het Cuypersgenootschap.

Door Nico Kuyt

In 1954 opent de Maranathakerk de deuren. Het licht stroomt door de sierlijke glas-in-loodramen. Het imposante orgel speelt met de akoestiek. Het woord klinkt. Maar in 2016 verstomt het geluid in het godshuis. De kerk komt in de verkoop. Evenwel, het geluid rond het bedehuis verstilt niet. Integendeel, een woelige tijd breekt aan. Petities, protesten en bezwaren ketsen tegen de gevel. Frits de Mooij en Hans de Snaijer van de Groep Gideon strijden voor het behoud van elke steen. Intussen koopt Huibert Kralt het bedehuis. Appartementen en een 'Maranatha Huis', een invulling van wonen met maatschappelijke zorg, dat is het plan voor het gemeentelijk monument. Maar het Maranatha Huis gaat niet door. De vergunning voor de appartementen en aanhangsels, kampt met vertraging. Maar een vergunning voor het alvast weghalen van de vloer op de begane grond en een deel van de banken, dat gaat vlotter. Echter, De Mooij, De Snaijer en Leo Dubbelaar (Cuypersgenootschap) snellen met hun protest. Vorige week hield de Bezwaarcommissie een hoorzitting over het hardvochtig verzet.


Waardevol

'De banken moeten blijven', stellen de bezwaarmakers. Op elke kop staat een waardevol en uniek houtsnijwerk die gezamenlijk naar de bijbel verwijzen en als geheel een verhaal vertellen. Vragen stellen zij hoe de Erfgoedcommissie een positief advies heeft kunnen afgeven. In dat advies staat niets over de plaats en betekenis van dat snijwerk. Met het weghalen, samen met de vloer, wordt iets onomkeerbaars gerealiseerd en dat terwijl de vergunning voor de appartementen nog niet definitief is. De toekomstige bestemming is dus nog ongewis. En er zijn al twee banken weggehaald.


Geen beletsel

De gemeente wijst eveneens naar het advies van de Erfgoedcommissie. Die hebben de aanvraag beoordeeld, kon rekening houden met herbestemming en vond geen beletsel. Er kan tevens niet worden vooruitgelopen op de hele vergunning, de gemeente beoordeelt de aanvraag zoals die er nu ligt. "Alles is in overleg gegaan", voegt Kralt toe. Het gaat een mooi plan worden. Hij houdt er eveneens niet van om dingen stuk te maken, geeft hij aan, maar de kerk zal verbouwd worden, het moet wel een duurzame bestemming krijgen. Er moet ook niet te veel vertraging komen. Er is tijd nodig om asbest te saneren. Als gewacht wordt op de hele vergunning, dan zullen de banken toch verkocht worden. En een aantal komt weer terug. En de twee banken zijn (tijdelijk) naar een kerk in Oegstgeest gegaan, opdat zij kijken of ze daar passen.


De Bezwaarcommissie gaat nu wikken en wegen en alles nog eens tegen het licht houden. Zij komt vervolgens met een advies.


Brede steun voor CDA-initiatief verplaatsbare woningen

Ingezonden n CDA Katwijk. De gemeente gaat werk maken van verplaatsbare woningen.

De CDA-motie die het college hiertoe opriep is afgelopen donderdag aangenomen en kon op brede steun rekenen. ‘Gelukkig!' aldus fractievoorzitter Barend Tensen, die het initiatief nam. ‘De woningnood is zo ontzettend hoog, verplaatsbare woningen kunnen de druk op de markt verlichten en starters, studenten en mensen die door omstandigheden snel een dak boven het hoofd nodig hebben helpen.” Het college liet eerder weten zich actief in te willen zetten voor verplaatsbare woningen op projectlocatie Valkenburg maar verder weinig kansen te zien. Dat mag volgens het CDA wel wat ambitieuzer. De partij vraagt het college alle potentiële locaties die eerder zijn onderzocht met de raad te delen.
Het college gaat nu in gesprek met regiogemeenten over opvolglocaties, zodat de woningen langer gebruikt kunnen worden en het voor investeerders de moeite waard wordt om te investeren. Het CDA hoopt dat het burgerinitiatief de Kleine Duinvallei hiermee ook geholpen is. Dit project (voor 83 verplaatsbare woonstudio's voor jongeren) is helaas nog steeds niet van de grond.