Deze Katwijkse gebruikers van de strandrolstoelen hopen dat de rolstoelbergingen worden gerealiseerd. | Foto: pr
Deze Katwijkse gebruikers van de strandrolstoelen hopen dat de rolstoelbergingen worden gerealiseerd. | Foto: pr Foto: pr

Platform Gehandicapten maakt kans op 10.000 euro van ANWB Fonds

n Initiatief voor rolstoelbergingen bij strandpaviljoens

campagne n Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk (PGK) maakt kans op 10.000 euro van het ANWB Fonds om rolstoelbergingen bij het Katwijkse strand te realiseren. De campagne ‘ANWB Fonds helpt je op weg’ geeft dat bedrag per provincie aan het meest inspirerende maatschappelijke project. Stemperiode kan nog tot 24 november. Iedereen kan meedoen.

Mede op initiatief van het platform heeft de gemeente eerder dit jaar het Katwijkse strand toegankelijker gemaakt door op drie plaatsen betonnen strandpaden door te trekken tot aan de hoogwaterlijn.

Aan het einde van de paden is er een uitkijkplateau. Hierdoor kunnen mensen in een rolstoel of scootmobiel ook genieten van het strand en de zee.

De gemeente heeft ook vorig jaar acht strandrolstoelen aangeschaft. Mensen met een (elektrische) rolstoel of scootmobiel kunnen, na reservering, gebruikmaken van deze strandrolstoelen. Maar dan moeten zij hun eigen hulpmiddel onbeheerd achterlaten, met kans op schade door vandalisme of diefstal. ‘Dat is een groot dilemma, want niet iedereen durft dat’, zegt Marijke van Duijn van Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk.

Het platform wil daarom graag dat er speciale bergingen bij het strand komen, waarin de rolstoel of scootmobiel veilig kan worden achtergelaten. Om dat te realiseren heeft het platform dit project aangemeld bij het ANWB Fonds. Met 10.000 euro kan een aantal van die bergingen worden aangeschaft.

Van Duijn: ‘Het zou geweldig zijn als er komende jaar nog meer verlengde paden komen en een aantal van die bergingen, zodat niemand meer het strand moet mijden uit angst dat hun dure rolstoel onbeheerd achtergelaten moet blijven. Het zou fantastisch zijn als we samen met strandexploitanten en gemeente deze klus kunnen klaren’.

Er kan tot dinsdag 24 november gestemd worden op www,anwb/fonds. Iedereen kan meedoen, ook niet ANWB-leden.

Iedereen die stemt maakt kans op 5 kaarten op een dagje uit, te kiezen uit een vooraf geselecteerde lijst met uitjes.

Het ANWB Fonds ondersteunt maatschappelijke initiatieven op het gebied van verkeersveiligheid, (duurzame) mobiliteit en vrije tijd (toegankelijkheid).


Jongeren ontdekken hun talent

Gemeente n Katwijk is blij dat de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) ingevoerd kan worden. De gemeenteraad diende eind 2019 een motie in waarin het college werd gevraagd om een voorstel hoe de MDT kon worden ingezet. Daar is het programma van het Welzijnskwartier de uitwerking van.

Sommige jongeren weten precies wat ze later willen worden. Anderen hebben geen idee en weten ook niet waar ze hun zoektocht moeten beginnen. MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd. Speciaal voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar is het dé kans om te ontdekken wat hun talenten zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en te ervaren hoe leuk het is om iets voor de samenleving te doen. Het MDT-traject past perfect bij de idealen van de nieuwe generaties Z en Alpha. Gedurende 6 maanden gaan jongeren aan de slag met hun project.


Wethouder Adger van Helden: “De MDT sluit aan op de doelen uit de maatschappelijke agenda en is onderdeel van de opdracht Ondersteuning en versterking vrijwilligers. In deze opdracht streven we ernaar dat alle inwoners een bijdrage leveren aan de Katwijkse samenleving en dat deze inwoners op een passende manier worden ondersteund. De MDT versterkt de ontwikkeling van talenten, kennis en vaardigheden van jongeren. Bovendien wordt ermee een sociaal netwerk opgebouwd, waardoor we eenzaamheid tegengaan.”


aanmelden

In 2021 en 2022 kunnen 73 jongeren deelnemen aan de MDT in Katwijk.

Ben je tussen de 14 en 27 jaar? Dan zoeken we jou voor het MDT-traject. Een kwart van de trajecten is gereserveerd voor jongeren zonder zinvolle dagbesteding.

Daarnaast zoekt het project nog ambitieuze jongeren die in de Raad van Advies (denktank) willen plaatsnemen.

Uiteraard is er ook nog ruimte voor maatschappelijke organisaties die ons ‘goud van de toekomst’ een stap verder willen brengen. Kijk op www.welzijnskwartier.nl/MDT.

Maatschappelijke diensttijd | Foto: Marieke Duijsters Fotografie