The making off

Als er tegenwoordig een film uitkomt, waarvan men verwacht dat er veel publiek gaat kijken, wordt er een ´Making off´ van de film gemaakt. Een verhaal van de realisatie.
Hoe komt de film tot stand. Waarom gebeurt dat, is er een goed script. Wie doet er mee? En hoe zijn mensen erbij betrokken geraakt. Soms is dat net zo leuk als de film zelf. Je ziet nu eens wat er komt kijken voor zo'n film tot stand komt, waar je aan moet denken om het te realiseren en wat men ervoor over heeft.
Afgelopen week stond in het teken van de intocht van Sinterklaas. Een intocht en feest waar jong en oud naar uitkijken. Midden in het centrum, de optocht, de prachtige Sint en kleurrijke Pieten, de muziek, niet te vergeten de burgemeester en alle lokale ondernemers die van hun etalage en assortiment een feest maakten.
Het zag er zo donker uit. Geen intocht? Geen Sinterklaas ontvangen? En al die kinderen dan, ouders, opa's en oma's en belangstellenden, die zich zo hadden verheugd.
En dan ontstaat er een idee om toch iets leuks te organiseren. Om Sint wel binnen te halen. Dan zijn er ineens allerlei mensen die meedoen. De filmers, organisatoren en geluidsmensen van RTV Katwijk. Er was niet zoveel nodig om hen enthousiast te maken. De mensen van Verhagen om stukjes in de krant te plaatsen en mensen op te roepen om films en foto's in te sturen. De ondernemers die hun zaak openstelden zodat er ondeugende Pietenfilmpjes konden worden gemaakt. Lollypop Entertainment die goede connecties met Sint en de Pieten had en wellicht wel wilde vragen of Sint soms eerst naar Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg wilde komen, voordat hij naar Zwalk ging. De burgemeester die Sinterklaas wel wilde bellen en afspreken en precies wist wat wel en niet mocht in de studio. De ouders die goed een geheim konden bewaren, de kinderen wel naar de studio wilden brengen en maar liefst twee uur wachten tot ze weer klaar waren.
De mensen, die een grote auto hadden om de speciale stoel van Sinterklaas te vervoeren. Een vertrouwde Sinterklaas, geweldige pieten en een burgemeester die volledig meespeelde. De kijk- en contactcijfers wezen uit dat 84% van onze inwoners op RTV Katwijk en Alles over Katwijk afstemden. Een fantastisch aantal en wat een lieve reacties.
Corona hoe afschuwelijk ook, leert ons toch ook veel. Het gaat er niet om of we per ongeluk twee keer Zwarte Piet hebben gezegd in plaats van Piet, dat het soms net geen anderhalve meter afstand was en de koek nog in papier zat.
Het gaat om een samenwerking die zo bijzonder was, dat iedereen genoot. Iedereen wist wat hij moest doen en deed het. Vol saamhorigheid en liefde.
En daar gaat het om in het leven.