Luchtfoto Valkenburgse Meer. | Foto: Gemeente Katwijk
Luchtfoto Valkenburgse Meer. | Foto: Gemeente Katwijk Foto: Gemeente Katwijk

Bewoners praten mee over Valkenburgse Meer

n ‘Recreatie, rust en ruimte, en bushalte’

inspraak n Bewoners en bedrijven konden de afgelopen weken op uitnodiging meepraten over de toekomst van het Valkenburgse Meer, de Tjalmastrook, de Woerd en de Zijlhoek. De gemeente organiseerde (deels online) drie participatiebijeenkomsten in de aanloop naar een nieuwe gebiedsvisie en heeft daar dit verslag van gemaakt.

De Rijnlandroute, de beoogde busbaan en de naderende woningbouw op het voormalig vliegkamp hebben straks grote invloed op het gebruik van de ruimte in Valkenburg.

De gemeente wil daarom naast deze drie grote projecten ook de omringende gebieden meenemen in één integrale gebiedsontwikkeling, zodat uiteindelijk een mooi en logisch geheel ontstaat.

Voor het gebied rond het Valkenburgse Meer is dringend een gebiedsvisie nodig die duidelijk maakt wat de toekomst van het gebied wordt en welke verandering daarvoor nodig is.


duidelijkheid

De bewoners en bedrijven rond het meer weten wel wat ze willen met het gebied. Er liggen veel kansen om hier een mooier recreatiegebied te maken, met nog meer voorzieningen, groen en behoud van ruimte. En een bushalte is hard nodig want het meer is niet goed bereikbaar.


De siertelers en hoveniersbedrijven in De Woerd en De Zijlhoek hebben een toekomst nodig en willen vooral duidelijkheid, zodat ze investeringsplannen kunnen maken. Een deel van hen wil weg uit het gebied, anderen willen juist blijven zitten. Niets doen is geen optie, want het gebied verloedert. Ook de ondernemers en bewoners in de Tjalmastrook wachten op concrete plannen van de gemeente.

Voor het einde van dit jaar krijgt de gemeenteraad de nota van uitgangspunten aangeboden. De afgelopen gesprekken vormen input voor deze nota. Hierin zal staan wat de sterke en zwakke punten van het gebied zijn, welke kansen en belemmeringen er zijn en welke doelen en ambities de gemeente heeft voor het gebied. Als deze nota van uitgangspunten is goedgekeurd door de gemeenteraad, gaat de gemeente aan de slag met de gebiedsvisie. Die zal voor de zomer van 2021 klaar zijn. Hierin staat met teksten en kaarten aangegeven waar ruimte is voor groen, bebouwing of water.


Een afgeronde gebiedsvisie is straks de basis voor nieuwe bestemmingsplannen. Dat het gebied mooier kan worden en beter kan worden benut, daarover zijn bewoners, ondernemers en gemeente het eens. Er liggen volop kansen rond het Valkenburgse Meer, de Tjalmastrook en de Woerd en de Zijlhoek.


Raadsleden furieus

Provincie: ‘Batterijen in bouwmateriaal N206, maar dat is wettelijk toegestaan’

Beaumix n In het bouwmateriaal dat aannemer Boskalis gebruikt om de N206 om te leggen zitten inderdaad batterijen. Dat meldt de projectleider van de provincie in een spoeddebat over dit onderwerp. Maar, ‘dat is allemaal wettelijk toegestaan.’ Raadsleden reageren furieus.

Binnenkort komt de provincie met een uitgebreide uitleg over ‘Beaumix’, het gebruikte materiaal. De projectleider, mevrouw van der Post, verschuilde zich in het debat achter wettelijke regels en een opgeschreven script. ‘We onderzoeken de behoefte om communicatie instrumenten in te zetten zoals een digitaal spreekuur,’ als het over communicatie met inwoners gaat.

Raadsleden reageerden furieus op de provincie. Matthijs van Tuijl, PvdA, ‘Het wordt toch gecontroleerd. U ziet wat er is geconstateerd, en hoort het van insprekers. Dan klopt dat toch niet? Dan moet u iets doen? Dat is toch niet te verklaren?’ Volgens de provincie kan dat wel, ‘Beaumix is een restproduct van een afvalcentrale. Daar kunnen ook batterijen inzitten.’ Na een aantal keer dezelfde vraag over de samenstelling van het materiaal en hetzelfde – onbevredigende – antwoord kapt de voorzitter de discussie af. ‘Dit voegt weinig toe aan het gesprek.’

Naast batterijen zijn ook stukjes plastic en antimoon aangetroffen. Dat laatste is overigens informatie van de gemeente in beantwoording van vragen over de samenstelling van de stof. De projectleider van de provincie wist niet van de stof af.


‘Dit is een groot chemisch delict’

Piet Ooms van Katwijk Smart Village komt met een duidelijke oproep. ‘Stel per direct een onafhankelijke toezichthouders aan met daadkracht en autoriteit.’

‘We liepen zondag langs. Beaumix is een restproduct. Dat kan je opschonen en veilig maken, keuren en dan gebruiken als ondergrond voor wegen. In dit geval is er rommel doorheen gemengd. Dit mag niet. Dit is een groot chemisch delict.


Reactie wethouder

'Ik hoor forse aantijgingen. Daar is maar één oplossing voor. Onderzoek, onderzoek, onderzoek. We zijn inderdaad bevoegd gezag. De afgelopen periode hebben we bepalingen laten uitvoeren. We wachten nog op de antwoorden daarvan. Dat laten we zo snel mogelijk weten.’

‘Het werd mij koud om het hart,’ vervolgt wethouder Nagtegaal. ‘We zijn bezig met een heel groot project. De provincie is opdrachtgever, Boskalis is opdrachtnemer. Het borgen van burgerbelangen hebben we vanaf het begin gedaan. Maar, het gaat niet goed. Ik heb gisteren de gedeputeerde gesproken. Die beaamd dat.’

De wethouder zegde toe dat de provincie en Boskalis voor verbetering gaan zorgen. Ook komt er een speciaal emailadres, rijnlandroute@katwijk.nl. Daar kunnen bewoners, vragen, meldingen en klachten kwijt. ‘Daar kunnen de provincie en Boskalis mee aan de slag.'