Welke handgel gebruikt u?

In het begin van de coronacrisis waren handgels bijna overal uitverkocht. Tegenwoordig kunt u ze op bijna elke straathoek kopen.


Het RIVM adviseert nog steeds handen wassen met water en zeep. Als water en zeep niet goed beschikbaar zijn, is het verstandig tussendoor een handgel te gebruiken.


Maar waar moet u op letten als u een handgel koopt?


Let u er in ieder geval op dat het alcoholpercentage in de handgel 70% of meer is. Alleen dan is de gel effectief genoeg om virussen te doden. Als er op het etiket geen percentage van de alcohol staat, kunt u er bijna vanuit gaan dat die minder dan 70% is, en dus eigenlijk niet geschikt. Vaak zit er onder andere ook glycerine in handgel. Dat is erg prettig omdat glycerine uitdrogen van de handen voorkomt.


Zo gebruikt u de handgel op de juiste manier;


* Doe een beetje handgel op de handpalmen en wrijf die tegen elkaar


* Laat de handgel minimaal 30 seconden inwerken


* Droog de handen niet met een handdoekje maar laat het verdampen


* Vergeet niet de vingertoppen mee te nemen


Handgel met alcohol mag niet in de ogen komen. Onze ogen zijn minder goed bestand tegen alcohol.


Bij veel winkels zijn er tegenwoordig handgel automaten beschikbaar. Voor kinderen kunnen die gevaarlijk zijn omdat de gel in hun ogen kan belanden, met alle gevolgen van dien.


Handgel kan erg irriteren op de huid, zeker als u bijvoorbeeld een wondje heeft. Dat is niet gevaarlijk maar wel onaangenaam.

Het is niet onverstandig altijd een klein flesje handgel bij u te hebben.

Wilt u meer informatie over geneesmiddelen en gezondheid? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.