Afbeelding
Foto: pr

Balans tussen kwetsbare groepen in de wijk en leefbaarheid

Ingezonden n DURF Katwijk. De komende jaren dient de gemeente Katwijk te voldoen aan de wettelijke eis om de huisvesting voor kwetsbare doelgroepen (onder meer Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang, Licht verstandelijk beperkten en Jeugdhulp) te organiseren.

Voor mensen met een psychiatrische achtergrond (GGZ) in ‘Beschermd Wonen’-setting is het rijksbeleid gericht op uitstroom naar zelfstandig wonen en de verantwoordelijkheid voor deze uitstroom komt per januari 2022 bij de gemeente te liggen. Dat is begrijpelijk, want deze mensen hebben ook huisvesting nodig en een plek waar zij zich kunnen ontwikkelen. Echter moeten we ook eerlijk zijn over dit soort onderwerpen en op dit moment is het bijvoorbeeld bekend dat het aantal meldingen bij de politie van verwarde personen stijgt. De maatschappelijke druk en taken komen steeds meer bij de woningcorporatie te liggen.


In Katwijk is de sociale woningbouw vrij geconcentreerd in bepaalde wijken, waardoor mensen met problemen al snel in dezelfde buurt, portiek of galerij worden geplaatst. Dit heeft soms te maken met een financiële keuze, maar als dit teveel op dezelfde plek gebeurt kan het ten koste gaan van de leefbaarheid. DURF vindt dat de plaatsing van mensen met psychische en/of psychosociale problematieken op een eerlijke en sociale manier moet gebeuren. Dit zal in de praktijk niet altijd mogelijk zijn, maar het moet duidelijker worden gemaakt (al helemaal met de komende taken die de gemeente moet gaan uitvoeren) op welke manier de spreiding eerlijk is gebeurd of dat er bewust voor is gekozen om dat niet te doen. Wij zullen daarom een voorstel in stemming brengen bij de Woonagenda waardoor dit nadrukkelijker op de agenda van de woningcorporatie en lokale politiek moet komen.


Petr. van Saxenstraat

Een voorbeeld waarbij die spreiding bewust niet lijkt te gebeuren heeft betrekking op de nieuwbouw voor de Petronella van Saxenstraat. Dunavie wil enkele van de bij haar in bezit zijnde woningen aan de Petronella van Saxenstraat (fase 2) slopen en herbouwen. Het resultaat moet zijn dat er 94 duurzame sociale woningen en 26 woningen t.b.v. beschermd wonen (Beschermd wonen is een regeling voor iedereen die niet meer zelfstandig kan wonen vanwege psychische en/of psychosociale problematiek) worden gebouwd. De voorgenomen plannen voor de Petronella van Saxenstraat geven ons het idee dat er onevenredig veel druk op deze locatie wordt gelegd. Wij hebben aan het college daarom vragen gesteld of dit op een evenredigere manier kan worden geregeld.


CDA wil onttrekken woningen aan de woningmarkt stoppen

Ingezonden n CDA Katwijk. Het tekort aan woningen in onze gemeente is enorm. Tegelijkertijd worden er jaarlijks vele ‘gewone’ woningen aan de toch al krappe woningvoorraad onttrokken door toeristisch verhuur. Daar moet dringend iets aan gedaan worden volgens het CDA.

Op dit moment zijn er nauwelijks regels voor de verhuur van woonruimten in Katwijk, via platforms als AirBnB. Bijvoorbeeld als het gaat om het maximaal aantal dagen vakantiehuur per jaar, afdracht van toeristenbelasting of een registratiesysteem. Daardoor is het onmogelijk om gericht op te treden bij overtredingen van lokale regels en bij overlast.

Fractievoorzitter Barend Tensen: ‘Naast de veiligheid speelt het grote woningtekort natuurlijk ook mee. Woningen die nu aan de markt onttrokken worden zijn uitermate geschikt voor starters, jonge gezinnen en andere woningzoekenden.’


Spookdorp

Veel woningen, bijvoorbeeld in Katwijk aan Zee, worden óf gekocht als tweede woning door mensen die zelf in het buitenland wonen óf op de markt aangeboden voor toeristisch verhuur/airbnb.

De bedragen die hierin omgaan zijn enorm. Het komt steeds vaker voor dat woningen daardoor een groot gedeelte van het jaar leegstaan.

‘Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Woningen zijn om in te wonen. Bovendien is Katwijk meer dan alleen een vakantiedorp. Tuurlijk, ondernemerszin is de brandstof van onze lokale economie, maar als de woningnood zo hoog is komt de grens in zicht. Bovendien zou niet alles maar moeten draaien om mogelijke commerciële transacties. Dat doet iets met een samenleving.’


Buurgemeente Noordwijk heeft het tegengaan van ongewenste onttrekking van woningen aan de woningmarkt al veel eerder tot een speerpunt gemaakt en is erin geslaagd richtlijnen op te stellen om goed en verantwoord om te gaan met gewone woningen. Wat het CDA betreft doet Katwijk dat ook. In reactie op vragen van de partij heeft het college aangegeven regelgeving voor het gebruik van woningen vast te willen leggen in de Huisvestingsverordening en/of in bestemmingsplannen.

Nog voor het einde van het jaar is er een overzicht beloofd van de verschillende vormen van gebruik van woonruimten, als startpunt voor het bepalen van nieuwe spelregels. Het CDA kijkt hier zeer naar uit.