Een van de paardenbedrijven in de Mient Kooltuin. | Foto: pr.
Een van de paardenbedrijven in de Mient Kooltuin. | Foto: pr. Foto: pr

Bewoners en ondernemers Mient Kooltuin teleurgesteld over visie

verdrietig n Bewoners en ondernemers in de Mient Kooltuin zijn niet te spreken over de nieuwe gebiedsvisie door dat gebied tussen de nieuwe woonwijk op het voormalig vliegveld en de Wassenaarseweg. ‘We worden als ondernemers in dit gebied genoemd als dragers van de identiteit, maar in de visie worden een zevental woningen zomaar van de kaart gevaagd en vervangen door een aan te leggen barakkenbos.’

De gemeentelijk gebiedsvisie Mient Kooltuin ligt nog tot en met vandaag, donderdag 12 november bij de gemeente ter inzage om op te reageren.


Bewoners en ondernemers in dat landelijke gebied hebben nooit het ‘keukentafelgesprek’ thuis met de gemeente kunnen voeren. Geen plek om rustig met elkaar van gedachten te wisselen, te horen wat plannen zijn, geen ‘open gesprek’ waar de gemeente Katwijk het wel voortdurend over heeft, laat de groep bewoners en ondernemers van de Mient Kooltuin weten, die hun krachten hebben gebundeld.

grote bezwaren

Die groep bestaat uit Dirk Roosendaal (ondernemer en bewoner), Stefan van As (bewoner), Cock van Paridon (ondernemer), Jaap van Rijn, John van Paridon en Dick van Paridon (drie ondernemers in de paardensport).


De ondernemers hebben veel vragen: Wat blijft er over van dit fraaie weidelandschap?

Ze gaan formeel een zienswijze indienen, maar een goed gevoel hebben ze niet als ze terugblikken op wat er tot op heden is gedaan met hun opmerkingen over de herinrichting van dit gebied.

‘Het eerste en enige wat ik van de gemeente hoorde, was dat ik hier weg moest’, zegt een van hen. ‘Ik wacht nog op het eerste belletje’, vult een ander aan. ‘Waar blijkt in deze visie uit dat de paardensport hier onwijs leeft?’


Er zijn ook inhoudelijk grote bezwaren tegen de voorliggende gebiedsvisie. ‘Wat blijft er van dit fraaie weidelandschap over nu deze kleine polder zoveel andere functies krijgt toebedeeld? Waarom geen fiets- en wandelpad aan de rand van dit unieke gebied waar ook straks de woningen komen? Wat houden we nog over van de huidige zichtlijnen? Ruitersport is zo belangrijk, waarom moet ik dan weiland afstaan en kan de voetbal wel uitbreiden? Is het barakkenbos dé oplossing voor de stikstofemissie?’, zijn vragen en aanmerkingen op de visie, waar ze graag antwoord op krijgen.


De bewoners en ondernemers zijn ‘niet boos, maar wel verdrietig'. Dat is het gevoel dat overheerst bij de groep die betrokken is bij ‘hun gebied Mient Kooltuin', waar ze al lang wonen en werken. Ze gaan reageren op de gemeentelijke visie op het gebied, maar twijfelen of het zin heeft gezien hun ervaringen tot op heden. ‘Als dit participatie wordt genoemd, begrijpen wij er niets meer van.'