Wakker blijven

Wethouder Gerard Mostert jr. gaat nu toch werk maken van wonen in de Duinvallei. In verplaatsbare woningen. “Hij is wakker geworden”, bromde mijn partner. In deze column heb ik meerdere keren vragen gesteld over het uitblijven van die woningbouw in het gebied. Jongeren, zo werd hen jaren geleden beloofd, zouden er in tijdelijke woningen voor minstens een jaar of 10 een thuis kunnen krijgen. Van die 10 jaar zijn er nog 7 over. De realisatie van het plan werd namelijk voortdurend uitgesteld. Mostert liet onlangs zelfs weten er niets meer voor te voelen, hij ging zich inzetten voor de bouw van permanente woningen. Er is een enorme vraag naar betaalbare huurwoningen voor jongeren en aan die vraag is met wat moeite best te voldoen. Katwijk zag tot op heden geen heil in ‘verplaatsbare woningen’. Best vreemd als je bedenkt dat het halve strand er mee vol staat. Fraaie verplaatsbare strandhuisjes, die in de winter naar de opslag worden gereden. Ja, die leveren wel wat meer op, je betaalt zomaar 1000 euro om er een weekje te mogen verblijven. Wonen in Duinvallei komt nu wellicht toch weer in beeld. Als Mostert wakker blijft en er echt werk van gaat maken misschien wel… volgend jaar?


De gemeenteraad houdt zich de komend maand bezig met de begroting. In het licht gezien van de financiële situatie van de gemeente een flinke kluif. Aan de ene kant bezuinigen op uitgaven en aan de andere kant meer gelden binnen zien te halen via belastingverhogingen. Vooral op dat laatste zit, zeker in deze onzekere coronatijd niemand te wachten. Het hoofpijndossier bibliotheek komt ook weer op tafel. B&W denken na over het realiseren van een nieuwe bibliotheek in leegstaande winkels aan het Emmaplein en de bieb in Rijnsburg zal worden vergroot. Daar krijgt de personele organisatie onderdak en in de toekomst wellicht ook de Muziekschool. De gemeente onderzoekt ook nog een aantal andere locaties. Met andere woorden, het dossier bibliotheek is weer geopend. De gemeente heeft ruim 11 miljoen euro gereserveerd voor de uitvoering van de plannen. Wordt vervolgd…..


Ik liet in mijn vorige column één keer het woord Brouwerstraat vallen en mijn mailbox stroomde weer vol. Al sinds de herinrichting van de weg in 2013 zijn bewoners van de straat overgeleverd aan de capriolen van het (vracht)wegverkeer. De Brouwerstraat is een complexe verkeersader en hoe graag velen het ook anders zouden willen… dit gaat vooralsnog niet veranderen. Om de weg echt veilig te krijgen zou doorgaand vrachtverkeer geweerd moeten worden. Maar ja. Wellicht dat met voortdurend aandacht te vragen voor de gevaarlijke weg er ooit voor de bewoners een eind komt aan de situatie.


Reageren?
uicatcher@gmail.com