Vitamine D en Corona

Het valt ziekenhuizen op dat veel mensen die op de IC’s belanden met Corona, een lage vitamine D gehalte in hun bloed hebben.


Vitamine D is een in vet oplosbaar stofje dat door de huid wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Zeker in de winter, als wij weinig zonlicht krijgen, hebben veel mensen daarvan te weinig in het bloed.


Vooral oudere mensen en mensen die weinig buiten komen, hebben kans op een vitamine D tekort en dat betekent met name dat de kalkhuishouding verstoord raakt. De botten kunnen zwakker worden en bij vallen kan er meteen een botbreuk ontstaan.


Tanden van kinderen kunnen ook minder goed groeien als er te weinig vitamine D aanwezig is.


Vitamine D heeft ook invloed op de schildklier en het immuunsysteem. Via de voeding kan dit vitamine gehalte aangevuld worden en zit vooral in vette vis zoals haring, makreel en zalm.

Daarnaast zit er ook veel vitamine D in visolie(capsules) en in levertraan en eidooiers.


Als men echt een tekort heeft aan vitamine D, kan een voedingssupplement uitkomst brengen. Aan baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen, wordt geadviseerd om standaard extra vitamine D te geven.

Dit geldt ook voor vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar.


Zwangere vrouwen en mensen met een donkere huidskleur wordt steeds vaker ook standaard geadviseerd extra vitamine D tot zich te nemen.


Geeft vitamine D ook een kleinere kans op Corona tegen te gaan? Daar is op dit moment helaas nog te weinig bewijs voor.


Wilt u weten of u extra vitamine D zou moeten slikken? Ook daarover kunt u een goed advies krijgen bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114