Namens het college van b&w heeft wethouder Van Helden forse bezuinigingen aangekondigd. | Foto: MW.
Namens het college van b&w heeft wethouder Van Helden forse bezuinigingen aangekondigd. | Foto: MW. Foto: marc wonnink

College wil niet bezuinigen op …

Keuzes n In de Bezuinigingsnotitie die het college van burgemeester en wethouders vorige week presenteerden, geeft het college aan waar wel, maar ook waar liever niet op bezuinigd moet worden.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

‘In het maken van de keuzes voor het bezuinigingsvoorstel stond het college voor stevige dilemma’s. Ze is uitgegaan van de opgaven uit de Maatschappelijke Agenda (MAG) en de Omgevingsvisie’, meldt het college in een persbericht.

Die ‘opgaven’ zijn onder meer: versterken en innovatiever maken van de economie, kiezen voor duurzame en veilige mobiliteit, ontwikkelen van gezonde en veilige gemeente, optimale kansen voor kinderen en jongeren en inwoners die deelnemen en bijdragen aan de maatschappij.


Sociale samenhang

‘De sterke sociale samenhang en de grote maatschappelijke betrokkenheid van de inwoners in de gemeente dragen bij aan de opgaven waar we de gemeente voor staat en die ze wil realiseren. In haar afwegingen heeft het college gekozen voor de realisatie van woningen voor een brede doelgroep, het verbeteren van de bereikbaarheid en de zorg voor kwetsbare groepen’, aldus het college.

Hoewel verschillende budgetten op die gebieden versoberd worden, geeft het college ook aan waar bezuinigen niet goed is.


Keuzes maken

Zo worden de uitgaven voor het uitvoeren van het veiligheidsbeleid niet verlaagd (42.700 euro). Die kosten hebben betrekking op bijstand door politie bij risicowedstrijden, organisatie activiteit tijdens oud en nieuw en andere kleine posten. ‘Het effect van bezuinigingen op deze uitvoering kan zijn dat de openbare orde problematiek weer toeneemt en er zich kosten elders weer gaan voordoen.’

Het afschalen van de inzet van BOA’s (57.650 euro) wordt eveneens afgeraden ‘gezien de stijgende vraag om inzet, het belang van ogen en oren in de verschillende wijken en de afbreuk die dit doet aan de openbare orde en sociale veiligheid’.

Voor de uitwerking van de Katwijkse Agenda Mobiliteit (KAM) en het Verkeersveiligheidsplan is een budget van 2 ton beschikbaar en dat wil het college graag zo houden.

Zonder dat budget zouden er onder meer geen fiets- en wandelpaden kunnen worden aangelegd, en kunnen er geen verkeersmaatregelen ter bevordering van de doorstroming worden genomen.


Maatschappelijke Agenda

Het budget voor de Maatschappelijke Agenda wordt versoberd, maar veel blijft – als het aan het college ligt – behouden.

Door een vermogenstoets in te voeren, toeslagen te verlagen en minder budget beschikbaar te stellen, zou er op het gebied van ‘inkomen en armoede focus’ zo’n 7 ton bespaard kunnen worden, maar daar gaat het college niet voor.

‘Sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies kunnen een gevolg zijn van armoede en hebben als zodanig effect op de gezondheid van mensen (risico op hart- en vaatziektes, overgewicht, ongezonde leefstijl.’

De Formulierenbrigade moet blijven, ook al is dat geen wettelijke taak. ‘De kosten zullen op termijn elders oplopen doordat kwetsbare inwoners geen ondersteuning meer krijgen en in problemen geraken.’

Hoe de gemeenteraad over alle voorstellen denkt, wordt de komende weken duidelijk.


Om gemeente financieel gezond te houden

n Bezuinigen alleen is niet voldoende ook verhogen ozb

Het n college van burgemeester en wethouders komt er niet onderuit. Om Katwijk de komende jaren financieel gezond te houden, is verhoging van de ozb (onroerende zaakbelasting) noodzakelijk. Met alleen bezuinigen wordt die gezonde situatie niet gehaald. Dat zei wethouder Adger van Helden afgelopen maandagochtend bij de presentatie van de Bezuinigingsnotitie.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

In die Bezuinigingsnotitie doet het college voorstellen voor waar op bezuinigd kan worden en waar liever niet aan geknibbeld moet worden.


Dilemma's

‘We stonden als college voor stevige dilemma’s. Eigenlijk vinden we alles wat we doen belangrijk. Maar we hebben keuzes moeten maken’, geeft wethouder Gerard maandag Mostert aan.

Een van die keuzes is ‘versoberen onderhoud wegen’ wat 60.000 euro oplevert. ‘We zitten nu op niveau b en dat is redelijk’, vertelt wethouder Rien Nagtegaal. ‘We gaan dat verlagen naar niveau c (matig).’

De wethouder voegt er aan toe, dat het college blijft investeren in groen. ‘Groen is belangrijker dan grijs’. ‘En door het opheffen van het gesloten systeem parkeren, kunnen die opbrengsten ingezet worden als dekkingsmiddel in de begroting.’ Dat is een bedrag van 450.000 euro.

Andere zaken waar op bezuinigd kan worden: portikosten gemeente (50.000 euro), onderwijsbeleid versoberen (200.000 euro), tarieven binnensport accommodaties (131.000 euro), afschaffen bestrijden meeuwenoverlast (33.000) en afstoten van Panbos. Daar voert de gemeente al gesprekken over met Dunea.

Het college heeft ook aangegeven hoe de inkomsten verhoogd kunnen worden. Bijvoorbeeld door de tarieven te verhogen van buitensportaccommodaties (150.000 euro), toeristenbelasting (90.000 euro), peuterspeelzalen en kinderdagverblijven (100.000 euro) en de WABO-leges (172.550 euro).

De huurprijzen ondergrond strandhuisjes worden flink verhoogd. Nu betalen de exploitanten 1.250 euro per jaar per huisje. Dat wordt stapsgewijs verhoogd naar 3.750 euro per jaar.

Maar al die bezuinigingsvoorstellen en meer opbrengsten bleken niet voldoende. En zo kwam de verhoging van de ozb om de hoek kijken. Die wordt de komende jaren - naast de inflatie - ieder jaar verhoogd met 4 procent. Voor een gemiddeld meerpersoonshuishouden betekent dat zo'n 28 euro extra per jaar.

Wethouder Van Helden benadrukt, dat het om voorstellen gaat en dat het uiteindelijk de gemeenteraad is die besluiten neemt.


Vanavond, donderdag 5 november is er een informatieve sessie (via videoverbinding). Op donderdag 26 november geeft de gemeenteraad een oordeel over de voorstellen en neemt donderdag 10 december een besluit tijdens de Algemene Beschouwingen. De vergaderingen zijn live te volgen via
katwijk.raadsinformatie.nl.