Griepprik 2020

Ongeveer 3 miljoen mensen krijgen vanaf deze week de jaarlijkse griepprik. Zeker tijdens de Corona crisis kan ik aanraden de griepprik te nemen als u een oproep krijgt van de huisarts.


Een griepprik kan u beschermen tegen het heersende influenza virus, oftewel het griepvirus. Het griepvirus verandert elk jaar. Daarom is het van belang u jaarlijks opnieuw te laten vaccineren. Veel mensen verwarren een zware verkoudheid al gauw met de griep. De verschijnselen van de griep zijn:


* Koorts en koude rillingen

* Hoesten

* Een pijnlijke keel

* Verstopte neus

* Moeheid en zwakte

* Spierpijn


De griep begint meestal plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Alles doet pijn, het hoofd, keel, armen en benen. U moet zweten en bent zeer moe.


Meestal duren deze verschijnselen een dag tot maximaal een week. Veel mensen denken dat zij na een griepprik de hele winter niet meer ziek kunnen worden.

Dat is dus helaas niet zo, omdat u wel vatbaar kunt zijn voor andere virussen of toch lichte verschijnselen kan krijgen van het griepvirus. Mensen die opgeroepen worden voor de griepprik zijn onder andere mensen met diabetes, astma en senioren.


Sommige mensen die tot deze risicogroepen behoren, vinden het niet nodig om een griepprik te krijgen omdat ze altijd gezond zijn.

Gezien de ernstige gevolgen die een griep kan hebben op het lichaam zeker in combinatie met corona, worden zij toch geadviseerd de griepprik te halen.

De griepprik kan wel bijwerkingen hebben, maar deze zijn niet ernstig. Krijgt u toch de griep? Zorg er dan voor dat u heel veel blijft drinken en voldoende rust krijgt.


Bij Apotheek Rijnsburg kunnen wij u verder adviseren over welke pijnstillers, keeltabletten en hoestdrankjes u het beste kunt gebruiken.

Hierbij houden wij natuurlijk ook rekening met de geneesmiddelen die u eventueel al gebruikt.

U bent altijd welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9,
071-4079114.