Proefproject Zwerfafval kompas

Help n mee. Zwerfafval is een probleem waar veel mensen zich aan ergeren en wat dierenleed en milieuschade veroorzaakt, omdat het veelal plastic betreft. Ook blikjes en sigarettenpeuken, de meest gevonden items, bevatten plastic.


De hoeveelheid zwerfafval neemt eerder toe dan af en het lijkt ondoenlijk om het op te ruimen. Met het verzamelen van informatie over soort en aantallen kunnen preventieve maatregelen genomen worden om zwerfafval tegen te gaan. Stichting Coast Busters wil, in samenwerking met de gemeente Katwijk en met ondersteuning van GoClean de Liemers en uw hulp (!) proberen om het bestrijden van zwerfafval naar een hoger plan te trekken. Dat wil zeggen, door te gaan meten.

In de komende twee maanden, november en december, start er daarom een proefperiode om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over zwerfafval in onze gemeente. Uw hulp is daarbij hard nodig.

Gedurende de meetperiode ruimen we het zwerfafval niet alleen op, maar registreren deze ook door van ieder object een foto te nemen en deze te uploaden in de app Litterati. Hier wordt uitleg over gegeven in een online ZOOM-meeting op dinsdagavond 27 oktober om 19.30 uur.

Aan deelnemende vrijwilligers worden hulpmiddelen ter beschikking gesteld, zoals een grijper.

GoClean zal alle items die geüpload worden ‘taggen’, zodat alle info nauwkeurig in beeld komt. Samen met de gemeente Katwijk wordt de date daarna geanalyseerd en bekeken welke gerichte maatregelen er op zogenoemde ‘hotspots’ genomen kunnen worden.

Is er een locatie binnen onze gemeente die u zorgen baart en waar u graag ziet dat de gemeente maatregelen treft, breng deze dan gedurende de komende periode met data in beeld.

Geef u op voor de ZOOM-meeting door een mail te sturen naar
jutterskatwijk@gmail.com.


Huurdersavond SHD verplaatst

2021 n Door alle Corona-maatregelen heeft het bestuur van de SHD besloten de huurdersavond van november 2020 te verplaatsen naar ergens in 2021.

Nel van Dam, bestuurslid van de SHD: ,,We wachten het eerst wel even af voordat we een nieuwe datum ergens in 2021 aan onze huurders en gasten bekend gaan maken.”

Maar hoe worden de huurders dan wel geïnformeerd over het afgelopen jaar? ‘Mogelijk plaatsen we nu een terugblik op onze website, het worden immers ook de bouwstenen voor het bestuurlijk jaarverslag 2020 dat we voor Dunavie moeten gaan opstellen. En een kort doorkijkje naar 2021 mag dan zeker niet ontbreken’, aldus Van Dam.

Voor al uw huurdersvragen kunt u van dinsdag t/m donderdag van 10.00 - 16.00 uur altijd binnenlopen bij het kantoor aan de Nassaudreef 38 in Katwijk. Of bel eerst 071- 4077246. Op de website www.shdeduinstreek.nl vindt de meest actuele berichten.