De verkeersspiegel bij Katwijkerbroek komt toch weer terug. | Foto: SKvD
De verkeersspiegel bij Katwijkerbroek komt toch weer terug. | Foto: SKvD Foto: SKvD

Verkeersspiegel Katwijkerbroek: onveilig, maar komt toch terug

bewoners n De verkeersspiegel die tegenover het bedrijventerrein Katwijkerbroek aan de Valkenburgseweg in Katwijk aan den Rijn stond, komt weer terug. De spiegel was in februari van dit jaar tijdens een storm omgewaaid en werd daarna niet teruggeplaatst, tot groot ongenoegen van bewoners en bedrijven in dat gebied.

De vraag aan de gemeente om die spiegel weer neer te zetten, werd door de gemeente afgewezen. Er was geen noodzaak toe en die spiegels zijn volgens landelijke verkeersveiligheidsonderzoeken zelfs onveilig.


Verkeersspiegels kunnen op enkele plaatsen meerwaarde hebben

De raadsleden Bastiaan Zuyderduyn (VVD) en Jacco van Duijn (CDA) klommen in de pen en wilden weten waarom er geen gehoor werd gegeven aan de wens van bewoners en bedrijven.


‘De wens is bekend en we hebben de situatie aan betrokkenen uitgelegd. In 2018 is de parkeerstrook aangepast op de Valkenburgseweg. Hierdoor is meer zicht gecreëerd en is de noodzaak van een verkeersspiegel verdwenen’, aldus het college. Ondanks die aanpassing bleef de spiegel staan ‘vanwege de wens vanuit de buurt’.

Toen de spiegel in februari tijdens een voorjaarstorm omwaaide, werd alsnog besloten die niet meer terug te zetten.

Naar de mening van de gemeente heeft verkeer vanuit de Katwijkerbroek ‘genoeg zicht en tijd om te beoordelen of er verkeer aankomt vanaf de Valkenburgseweg’. Bovendien moet verkeer vanuit de Katwijkerbroek voorrang verlenen, zodat dat verkeer ‘relatief langzaam rijdt en mogelijk moet men zelfs stilstaan’.


Schijnveiligheid

De gemeente onderbouwt haar besluit ook door landelijke verkeersveiligheidsonderzoeken naar het nut van verkeersspiegels.

Die onderzoeken tonen volgens de gemeente aan, dat spiegels ‘geen meerwaarde hebben en zelfs verkeersonveilig zijn’.

Daar is een aantal redenen voor. Verkeersspiegels geven een vertekend beeld; rijsnelheden en afstanden zijn moeilijk in te schatten. Ook ziet de weggebruiker in de spiegel alleen verkeer vanuit één richting, waardoor verkeer vanuit de andere richting over het hoofd wordt gezien.

Bij slecht weer en vorst zijn verkeersspiegels niet goed te gebruiken en de spiegel kan door storm of ander invloeden verdraaien, waardoor het beeld niet juist is.

Kortom, een verkeersspiegel zorgt naar de mening van de gemeente voor meer schijnveiligheid dan daadwerkelijke verkeersveiligheid.

Het college is het niet eens met het raadslid dat het kruispunt na het verdwijnen van de spiegel onoverzichtelijker geworden. ‘Het zicht is enigszins beperkt’ wordt erkent, maar ‘bij het normaal aanrijden van het kruispunt is er voldoende zicht om een veilige keuze te maken om het kruispunt te passeren’.

Volgens het college is de verkeersveiligheid op het kruispunt goed. 'Er gebeuren niet meer of minder ongelukken als op vergelijkbare kruispunten.’


Ondanks alle argumenten om niet tot plaatsing over te gaan, heeft het college besloten de verkeersspiegel toch weer neer te zetten.


Niet op andere plekken

Het college is overigens niet van plan om andere kruisingen van verkeersspiegels te voorzien, laat het weten op een vraag van CDA’er Van Duijn.

‘Slechts op enkele plaatsen kunnen ze een meerwaarde hebben. Een voorbeeld hiervan is bij het uitrijden van garageboxen of parkeerterreinen, waarbij er geen zicht is op aankomend verkeer. Op kruisingen zal er altijd gezocht worden naar alternatieven, omdat een spiegel nooit een compleet en overzichtelijk beeld kan verschaffen naar de weggebruiker.’


Aannemer Boskalis teruggefloten

n Fietspad langs Valkenburg blijft voor nu in gebruik

Vergunnen n Het was schrikken voor een aantal bewoners van Valkenburg toen vorige week de brief van Boskalis op de mat viel. Hierin liet de aannemer weten met allerlei werkzaamheden te beginnen ter voorbereiding op de tijdelijke aanleg van de N206. Een gedeelte van het fietspad in de parkstrook zou hiervoor worden afgesloten. Hekken waren al geplaatst.

Namens Actiegroep Katwijk Smart Village zocht mevrouw Neline Admiraal contact met gemeente Katwijk, de provincie en Boskalis. In een brandbrief liet zij weten dat deze activiteiten niet uitgevoerd mogen worden, omdat er nog niets is vergund.

Actiegroep Katwijk Smart Village is fel tegen de aanleg van de tijdelijke N206 aan deze zijde. KSV heeft tezamen met omwonende van Duinzicht, Meanderlaan en Valkenhorst en de school De Dubbelbrug bezwaar aangetekend tegen de omgevingsvergunning tijdelijke N206 West en de Bomenkap. Deze vergunningen zijn op dit moment geschorst. Op 3 november 2020 zal de Raad van State deze voorlopige schorsing gaan behandelen.


Mevrouw Admiraal: ‘De vergunning is nog niet afgegeven en daarom zou Boskalis niet mogen gaan starten. Helaas zien wij nu dat Boskalis toch gaat beginnen terwijl de vergunning is opgeschort bij de Raad van State. De vergunning is dus nog niet in werking getreden en toch worden er werkzaamheden uitgevoerd. Alle voorbereidingen voor de tijdelijke N206 zijn illegaal. Het enige wat ze mogen doen, zijn werkzaamheden voor de nieuwe N206, de duikers en de brug, maar alles wat met de tijdelijke N206 te maken heeft mag niet’.

De brandbrief van Katwijk Smart Village is aangekomen. De aannemer liet in een appbericht weten dat genoemde werkzaamheden worden uitgesteld en op een later te bepalen moment worden uitgevoerd. In ieder geval tot 3 november kan het fietspad worden gebruikt. Dit dag wordt de kwestie door de Raad van State behandeld.