Gemeente maakt pas op de plaats met vuurwerkvrij maken gemeente

besluit n De gemeente Katwijk zet een pas op de plaats met het vuurwerkvrij maken van de gemeente. De raadscommissie was donderdagavond verdeeld over het uitstel, dan wel afstel. Een deel wil zo snel mogelijk een volledig vuurwerkverbod, een deel wil helemaal geen vuurwerkverbod.

Door Mark Wonnink

ChristenUnie, SGP, GemeenteBelangen, PvdA, Hart voor Katwijk en D66 namen in januari een motie aan met het verzoek aan het gemeentebestuur om met een voorstel te komen om een vuurwerkverbod in te voeren én georganiseerde vuurwerkshows te organiseren.

Toen kwam corona. Het is volgens de gemeente niet te doen om de motie dit jaar uit te voeren. In september kwam die mededeling naar de gemeenteraad. 'Opnieuw zijn we bij elkaar over dit onderwerp', zei burgemeester Cornelis Visser. 'De coronacrisis heeft een enorme belasting opgeleverd voor de samenleving en de ambtelijke organisatie. Daarom hebben we deze mededeling niet eerder kunnen sturen.'

Het lijkt de burgemeester niet mogelijk om nu een alternatieve vuurwerkshow te laten organiseren. 'Het kan niet op een goede of veilige manier worden ingevoerd. We hebben ons best gedaan, maar nu is het niet mogelijk. Laten we het doen met de landelijke regels.'


Landelijk is een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk ingesteld. Daarmee lijkt Katwijk ingehaald te worden door landelijke regelgeving. 'Ik weet ook nog niet wat het kabinet gaat doen deze jaarwisseling, misschien willen die ook strengere maatregelen.'

In het voorjaar komt een evaluatie van de jaarwisseling 2020/2021. Daar wordt de discussie over het vuurwerkvrij maken van Katwijk weer aan de orde. Met dat voorstel ging de commissie akkoord.


Minder klachten over gemeente

eigen n Onderzoek. ‘De burger is in toenemende mate tevreden over onze dienstverlening.’ Dat constateert het college van burgemeester en wethouders over de dienstverlening van de gemeente op basis van het Jaarverslag Klachtenregeling van de gemeente.

Het aantal klachten over ontoereikende dienstverlening is in 2019 gedaald naar 11; in 2018 waren er dat 23. Ieder jaar wordt in het jaarverslag melding gemaakt over de ervaringen met zowel het interne en externe klachtenrecht.

Het geeft een overzicht in het aantal klachten, de aard van de klachten, de wijze van afdoening en eventuele maatregelen die naar aanleiding daarvan zijn getroffen.

Uit dat jaaroverzicht blijkt dat het totale aantal ontvangen klachten vorig jaar met 9 is gedaald, van 73 in 2018 naar 62 klachten in 2019. De meeste van die klachten worden digitaal (via DigiD) ingediend.


Bejegening

De meeste klachten gaan over het onderwerp ‘bejegening’. Ten opzichte van 2018 is dat aantal klachten gestegen met 5 (van 15 naar 20 klachten). ‘Een duidelijke trend waarom dit soort klachten is toegenomen, is niet te ontdekken’, aldus het college. Een kwart van die klachten werd gegrond verklaard.

De klachten over tijdige afhandeling van aanvragen/verzoeken is vergeleken met 2018 sterk gedaald (van 7 naar 3). Het college concludeert daaruit dat aanvragen/verzoeken sneller zijn afgehandeld. Er zijn wel meer klachten over informatieverstrekking. Omdat 7 daarvan (58%) gegrond zijn, wordt geconcludeerd dat de gemeentelijke informatieverstrekking beter moet.







Bij de Nationale ombudsman in Den Haag is het aantal klachten over de gemeente Katwijk in 2019 sterk gedaald, van 35 in 2018 naar 15 vorig jaar. De gemeente maakt gebruik van de Nationale ombudsman in Den Haag als externe klachtvoorziening. Naar twee klachten is nader onderzoek gedaan door de ombudsman, waarvan er één tussentijds is beëindigd.