De Kwakelwei in Katwijk aan den Rijn. | Foto: pr
De Kwakelwei in Katwijk aan den Rijn. | Foto: pr Foto: pr

Stichting Vrienden maakt plan voor behoud groene Kwakelwei

n Kwakelwei als natuur met recreatieve elementen

Verfraaiing n Parken en groene verbindingen verbeteren de leefbaarheid van onze verstedelijkte dorpen. Op de grens van Rijnsburg en Katwijk aan de Rijn ligt een stuk agrarische grond – de Kwakelwei - dat volgens Stichting Vrienden van het Rijn Park heel goed kan worden ingericht als park. De schets voor dit park werd kort geleden door gepresenteerd aan een groep van plaatselijke deskundigen. Die gaven tijdens de eerste presentatie veel bruikbare input voor het Rijn Park Ontwerp.

Het advies was om de ingeslagen richting vast te houden en het Rijn Park te presenteren als ‘natuur met recreatieve elementen’. Belangrijk onderdeel van dit project is het kostenplaatje van de inrichting van de Kwakelwei als park.


Koppeling met Heerenschoolbos

Vrienden van het Rijn Park realiseren dit ontwerp met hulp van een aantal sponsors. Ze willen hiermee aan de Katwijkse gemeenteraad duidelijk maken wat het kost als de raad kiest voor de realisatie van een park in de Kwakelwei.


Deze groene driehoek tussen de Oude Rijn en het Additioneel Kanaal wordt in dit ontwerp gekoppeld aan het bestaande Heerenschoolbos. ‘Als deze uitwerking op tafel ligt, heeft de gemeenteraad echt iets te kiezen als de projectontwikkelaar straks met bouwplannen komt’, aldus de stichting.

Het is de bedoeling dat Stichting Vrienden van het Rijn Park begin volgend jaar het Rijn Park Ontwerp aan de gemeenteraad presenteert. Dan worden ook de ‘vrienden’ uitgenodigd voor een presentatie. Voor dit project is opdracht gegeven aan Martin Elling, die na zijn studie tuin- en landschapsinrichting vijf jaar gewerkt heeft als ontwerper van de Keukenhof. Daar was hij verantwoordelijk voor het ontwerp, aanleg en beheer van het park.


Informatiepanelen

Intussen richten de Vrienden van het Rijn Park zich met hun activiteiten ook op het Heerenschoolbos, beter bekend als het park achter De Wilbert. Dit park maakt deel uit van een historische buitenplaats, die verbonden is met het Heerenhuis aan de Overrijn, een rijksmonument. Over deze plek is heel veel geschiedenis te vertellen. Dat is de reden dat de Vrienden van het Rijn Park hier in samenwerking met Marente – de eigenaar van het park – een aantal informatieborden wil plaatsen.

Voor dit project doet Stichting Vrienden van het Rijn park mee met Rabo Clubsupport. De leden van Rabobank Leiden-Katwijk kunnen nog tot 25 oktober hun stem uitbrengen en financiële ondersteuning van de Rabobank is afhankelijk van het aantal stemmen.


De Vrienden van het Rijn Park zetten zich in voor het behoud en de verfraaiing van de groene Kwakelwei en het Heerenschoolbos. ‘In potentie ligt hier een duurzaam stuk grootschalig groen binnen de bebouwde kom van de gemeente Katwijk. De inwoners van gemeente Katwijk hebben behoefte aan meer groen in hun woonomgeving. Dat nodigt uit om te bewegen en dat is goed voor de gezondheid. In het groenbeleidsplan is de gemeente er duidelijk over, dat het (gebrek aan) groen een belangrijke factor is om rekening mee te houden als het om de verdeling van de schaarse ruimte gaat.’


Reguliere zorg verder afgeschaald         60 procent gaat niet door

De n Reguliere zorg in de veiligheidsregio’s Hollands Midden en Haaglanden wordt verder afgeschaald.

Het aantal Covid-patiënten dat wordt verpleegd of op de ic ligt neemt nog steeds toe. Daarom heeft het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) regio West besloten om de reguliere zorg in de regio nog verder af te schalen. Zestig procent van de planbare, reguliere zorg kan straks niet meer geleverd kan worden.


Met name behandelingen gericht op kanker gaan wel door. In de meeste ziekenhuizen in de regio zijn de poliklinieken ook open. Per ziekenhuis kan het echter verschillen welke zorg nog geleverd kan worden. Patiënten worden persoonlijk geïnformeerd als hun behandeling wordt uitgesteld.


Overplaatsing waar mogelijk voorkomen

Door deze verdere afschaling kan de acute zorg door blijven gaan. Bovendien komt er meer capaciteit beschikbaar voor opvang van coronapatiënten in de eigen regio. ‘We proberen daarmee de uitplaatsing naar andere regio’s of mogelijk zelfs Duitsland waar mogelijk te voorkomen.’

Eerder werd al afgeschaald met 40 procent reguliere zorg dat niet meer door kon gaan. Vooral ingrepen als knie- en oogoperaties gaan niet door.