Ernstig

De blaadjes vallen van de bomen. Het regent bijna elke dag wel en het wordt kouder. Mensen associëren de herfst met iets deprimerend. Eind deze maand gaat ook de wintertijd weer in. Lange donkere dagen volgen. Daar wordt niet iedereen blij van. Daar komt deze week nog bij dat Nederland wereldwijd bovenaan staat als het om de besmettingen van het coronavirus gaat. Normaal is het leuk om in een top drie of top tien te staan. Maar nu niet. De situatie is veranderd in zorgelijk naar ernstig. Dus zijn we weer terug bij af. Of wel 7 maanden terug in de tijd toen in maart de eerste lock down werd afgekondigd.

Om de stijging een halt toe te roepen heeft de overheid nu gekozen voor een gedeeltelijke lockdown door ‘het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken’.

Naast sluiting van de horeca (afhalen is wel mogelijk), moet iedereen vanaf 13 jaar een mondkapje dragen in ‘publieke binnenruimtes en het openbaar vervoer’.

Alcoholverkoop is na 20.00 uur verboden. Koopavonden zijn afgeschaft en winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk 20.00 uur. Alleen levensmiddelenwinkels mogen later openblijven. Thuis mag men maximaal drie personen per dag ontvangen. Buiten bestaat een groep uit maximaal vier personen van verschillende huishoudens. De sportcompetitie is stilgelegd. Sporten in sportscholen blijft mogelijk. Er is een routekaart waarop per risiconiveau is aangegeven welke maatregelen gaan gelden. Eind deze maand volgt een evaluatie. Mocht het aantal besmettingen nog steeds hoog zijn, dan kunnen de maatregelen verlengd worden.

We willen allemaal gezond blijven. Daar doen we het voor. Ik ben blij dat ik niet in de schoenen sta van Mark Rutte of Hugo de Jonge. Met hun team van deskundigen moeten zij beslissingen nemen om maatregelen te treffen die het beste voor ons land zijn. Ik vertrouw op de gekozen weg die het kabinet voorschrijft. Wil me ook zo veel mogelijk weer aan deze maatregelen houden. Daarbij snap ik best dat het voor de horeca, evenementen organisaties, of iemand die werkzaam is in de reisbranche anders is. De financiële gevolgen voor deze branches zijn enorm.


Maar de wereld draait door. Ook al gaat het anders dan wij graag willen. In deze tijd denk ik ook aan de familie van de vermiste Rijnsburger. Dan heb je heel wat anders aan je hoofd dan al die coronamaatregelen. Wat een onzekerheid en vragen zal die familie hebben. Ik hoop uit de grond van mijn hart, dat als u dit stukje leest, de vermiste man is gevonden.


Houdoe.