Afbeelding
Foto: pr

De Bloemist winnaar van Duurzaam heidsprijs

Duurzaamheid voor sierteeltsector heel belangrijk

Winnaar n deBloemist.nl uit het bloemendorp Rijnsburg is de winnaar geworden van de Duurzaamheidsprijs Duin- en Bollenstreek. In de voorrondes bleek eigenaar Thomas Clavaux (51) al een kanshebber. Tijdens de finale presentatie kwam hij na rijp juryberaad als winnaar uit de bus.

Clavaux toonde zich enorm verrast, want de weg naar de eerste prijs was in verband met zijn concurrentie erg lastig. 'Ik voel me zeer vereerd en ben geweldige blij met deze erkenning', zei de winnaar die nu voor de verandering eens zelf in de bloemetjes werd gezet.
'Dit is wat je wilt en wat je wil uitdragen. Duurzaamheid in de sierteeltsector.'


Clavaux begon in 1991 met een winkel, maar besefte na een aantal jaren, dat hij niet tot zijn pensioen in deze zaak wilde staan. 'Daar zou ik niet gelukkig mee worden. Van de ene dag op de andere ben ik gestopt en in de anderhalf jaar daarna heb ik de webwinkel www.debloemist.nl opgezet. Het was 2006 en ik zag dat er toekomst zat in het pure online verkopen van bloemen.'

Duurzaamheid

deBloemist.nl is al drie decennia bezig met duurzaamheid.,,In 1997 deden we mee aan een GEA-project van de Bloemenveiling Aalsmeer om biologisch gekweekte bloemen op de markt te brengen. In 2004 ontvingen we als een van de weinige bloemisten een certificaat van Milieukeur.’’ Dit jaar doet deBloemist.nl voor het eerst mee: ,,We zagen de oproep voor deelname ieder jaar voorbij komen. Duurzaam bezig zijn is normaal voor ons; we doen voor ons gevoel niets bijzonders. Maar we schreven ons toch maar in en het blijkt, dat de jury ons duurzaam werken waardeert.’’


Samenwerking

Zo heeft het bedrijf een duurzaam pand neergezet, wordt er vrijwel papierloos gewerkt en wordt 75% van de bloemen MPS A en MPS A+ ingekocht. De jury van de Duurzaamheidsprijs kijkt voor het bepalen van de winnaar ook welke onderneming het beste nieuwe duurzaamheidsproject opzet. Clavaux:,, We hebben een onwijs leuk project gevonden, waar we mee gaan samenwerken: een biologische bloemenkwekerij in Oegstgeest. Daar werken 35 mensen in de dagbestedingen reïntegratie, onder begeleiding. Ik ben er een paar keer geweest en het is fantastisch. Die mensen werken er met veel plezier. Wij gaan hen steunen; financieel en met materiaal. Biologische bloemen kunnen wij dan bij hun inkopen; zo wordt het een echte win-win samenwerking.’’

Chapeau

De jury kwam met het volgende juryrapport.
'deBloemist.nl uit Rijnsburg presenteerde zich in de voorronde al als een onderneming, die over veel aspecten van duurzaamheid had nagedacht en er bewust met bezig is. Met zonnepanelen, warmtepomp, natuurlijke verlichting en een bewust verpakkings- en afvalbeleid. En toch zagen wij Thomas na ons bezoek en zeker ook na de gesprekken met de promotors nog enorme stappen zetten. Hij pakte zijn inkoopbeleid opnieuw aan en heeft nu een nog hoger percentage bloemen met een MPS certificaat, hij verbeterde de communicatie over duurzaamheid richting zijn klanten en breidde de lokale samenwerking uit. Maar hij maakte bij de jury vooral indruk door de nieuwe sociale samenwerking met de kwekerij de Groene Cirkel. Wat een schitterend voorbeeld van hoe een bedrijf zijn eigen businessmodel kan aanvullen en tegelijkertijd maatschappelijk betrokken kan zijn. We zijn blij in de Duin- en Bollenstreek een bloemist te hebben, die bewuste keuzes voor duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid maakt. Chapeau!'


deBloemist.nl,
Burgemeester Meiboomstraat 23, Rijnsburg
T: 071 531 7379,
W: www.debloemist.nl.


GemeenteBelangen: geef gebruikers inspraak in warmteprijs

Ingezonden n Donderdagavond besprak de gemeenteraad het collegevoorstel voor de opzet van het bestuur van een eventueel warmtebedrijf.

GemeenteBelangen zag als groot bezwaar dat het college de gebruikers, onze inwoners dus, géén inzage wilde gaan geven in de inkomsten en kosten van de netwerkexploitant. Tevens zou er geen plaats aan tafel voor hen zijn wanneer de exploitant jaarlijks nieuwe tarieven vast stelt. GemeenteBelangen stelde daarom voor, samen met CDA en CU, dat het college zijn voorstel verandert. De wethouder gaf in zijn reactie aan betrokkenheid van gebruikers belangrijk te vinden en komt nu met een notitie om de mogelijkheden hiervoor in kaart te brengen.


Deze notitie zal in november door de gemeenteraad worden besproken. Ook inwoners krijgen dan de gelegenheid om hun mening te geven over deze notitie. Deze input kunnen raadsleden meenemen naar de volgende commissievergadering, waarin hun oordeel zal worden gevraagd. Hierna zal tijdens besluitvorming de gemeenteraad kiezen voor één van de mogelijkheden om gebruikers inspraak te geven. Deze keuze zal de wethouder vervolgens opnemen in het eindvoorstel.

In december volgt er een GO-NO GO moment. Het is namelijk absoluut nog niet zeker of wij als gemeente voor een warmtebedrijf gaan kiezen. Momenteel is het enkel nog een inventarisatie van de voor- en nadelen van gasloze woningen, alternatieve warmte en de kosten die daarbij komen kijken.


Tarieven en dienstverlening

GemeenteBelangen vindt het belangrijk dat de gebruikers van het warmtenet aan tafel kunnen zitten met de exploitant. Het moet dan gaan over de tarieven maar ook over de dienstverlening. Waren er bijvoorbeeld storingen, klachten over facturen of kapotte meters? En hoe heeft de exploitant dat opgelost. GemeenteBelangen denkt hierbij aan het voorbeeld van de sociale huursector. Daarin spreekt de stichting Huurdersbelangen de Duinstreek regelmatig met Dunavie over de hoogte van de huren en over de dienstverlening.

De gebruikers hebben hier meer aan dan aan het idee dat de gemeente “volledige woonlastenneutraliteit” moet eisen, zoals oppositiepartij Durf wenst. Dit is onmogelijk. Woonlasten hebben niet alleen betrekking op gas of warmte. Woonlasten zijn alle kosten die ontstaan door het wonen zoals onderhoud, ozb, verzekeringen, nutsvoorzieningen, stoken en service. Daarnaast houdt neutraliteit in dat de kosten ook niet lager mogen uitvallen, iets waar je de inwoners ons inziens juist een plezier mee zou doen.


GemeenteBelangen blijft zoeken naar manieren om woningen betaalbaar te verduurzamen. Inspraak voor onze inwoners is daarbij belangrijk. Maar met afwachten komen we nergens, als er kansen liggen moeten we ze grijpen.


Oude boerderij gesloopt voor nieuwbouw

Voor n binnenstedelijke ontwikkeling. De laatste boerderij in Rijnsburg, op de hoek van de Korte Voorhouterweg en de Collegiantenstraat zal verdwijnen.

Op deze locatie zullen een tiental woningen worden gebouwd. Voor het ontwerp tekende projectarchitect ir. Jeroen Guldemond van Architectenbureau Piet Onderwater & Partners Rijnsburg. Zie bijgaande schets.

Boerderij is geen monument en in slechte staat

De boerderij-woning is in een dermate slechte staat, dat deze niet behouden kan blijven. Het is ook geen gemeentelijk monument, dus sloop is gerechtvaardigd.
Desondanks is de huidige verschijningsvorm wel van waarde en die komt dan ook terug. Het pand wordt ingevuld in de vorm van een tweetal seniorenwoningen op de begane grond en een drietal startersappartementen op de verdieping.

Om de boerenerf-sfeer te behouden komt er op de plaats van de huidige schuren op de hoek een ‘hooiberg’ met daarin een tweetal appartementen.Tevens worden aan de kant van de Collegiantenstraat een drietal ‘schuurwoningen’ gerealiseerd. Dit zijn ruime eengezinswoningen voor doorstromers, die door mond-tot-mondcontact reeds verkocht zijn aan drie jonge Rijnsburgse gezinnen.
De overige woningen zullen worden verhuurd. Het plan is ontwikkeld in nauw overleg met de gemeente Katwijk, de Stedenbouwkundige, de Stadsbouwmeester, afdeling Verkeer, etc. Alle disciplines kunnen zich vinden in dit initiatief. Ook is er goed overleg gevoerd met de omgeving en wordt het plan enthousiast ontvangen.

Met dit initiatief van Hanri Bouw- en Ontwikkelingsmaatschappij wordt een niet meer als boerderij gebruikte locatie nieuw leven ingeblazen en biedt het hard benodigde nieuwe woonruimte voor Rijnsburg.

Afbeelding