Afbeelding
Foto: pr

Marieke Visser ziet in politiek nieuwe uitdaging

Politiek n De Rijnsburgse Marieke Visser staat op de conceptkandidatenlijst van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Tijdens het digitale partijcongres van de ChristenUnie, zaterdag 21 november 2020, worden de kandidaten gepresenteerd en door de leden vastgesteld.

Visser is blij met haar plaatsing op plek 28. "De ChristenUnie en ik hebben elkaar recent gevonden. Op dit moment heb ik een mooie carrière en wil ik de komende jaren gebruiken om meer politieke ervaring van binnenuit op te doen. Ik voel me ontzettend thuis bij de partij en wil, voordat ik in aanmerking kom voor een Haagse Zetel, het fundament verstevigen."


De ChristenUnie gaat de verkiezingsperiode in met de boodschap ‘aandacht voor wat echt telt’. Dat is een boodschap bij Visser op het lijf geschreven. “Juist in deze tijd van crisis worden we teruggeworpen op hetgeen echt belangrijk is: aandacht hebben voor elkaar en zorgdragen voor die ander. Duurzame relaties onderhouden met de mensen dichtbij je maar ook met diegenen die wat meer op afstand staan”. Zorgdragen voor de aarde is volgens Visser ook een vorm van het onderhouden van een duurzame relatie. “We moeten op zoek naar een manier van leven waarbij we genieten van alle goeds, zonder dat we de aarde uitputten en overbelasten.”


Maar Vissers grootste drijfveer om zich aan een politieke partij te verbinden is haar wens een brug te slaan tussen ‘het Haagse’ en ‘de burger’. “Er heerst een enorm wantrouwen in de maatschappij richting de overheid. Dat is begrijpelijk, maar niet goed. Het ondermijnt onze democratie. Als antropoloog en mediator ben ik gewend om zélf met mensen te praten en daarbij oprecht te luisteren wat die ander zegt en waarom. Het is mijns inziens de plicht van elke bestuurder en volksvertegenwoordiger dit meer tot de kern van het werk te maken. Je zult verbaast staan hoe vaak je je vooringenomen ideeën en beelden moet bijstellen of loslaten. Ik maak me sterk voor een politiek die meer teruggaat naar waar het werkelijk op aankomt: echte aandacht voor elkaar, en specifiek de burger echt horen en zien en dat vertalen in concreet beleid.” | Foto; pr.


Geen nieuwe openbare basisschool in Valkenburg

Onderwijs n Er komt voorlopig geen nieuwe openbare basisschool in ’t Duyfrak in Valkenburg. Dat heeft de gemeenteraad vorige week donderdag besloten. Maar echt tevreden over dat besluit zijn verschillende partijen niet.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Een groep van negentig betrokken heeft de gemeente verzocht een extra openbare basisschool ‘te stichten’, omdat er ruimtegebrek is bij de bestaande openbare basisschool De Dubbelburg in Valkenburg.

Die is gevestigd aan de Valkenhorst en maakt daarnaast gebruik van ruimte in de Brede School in ’t Duyfrak.


Het college van burgemeester en wethouders wijst het verzoek af vanwege ‘de geldende criteria en feiten die de gemeente moet hanteren’, staat in het voorstel van het college. ‘Valkenburg is reeds voorzien van een openbare basisschool, en de prognose van april 2020 toont geen behoefte aan voor nog een basisschool.’


laks

Er is momenteel wel een tekort aan huisvesting, maar dat wordt weggewerkt door uitbreiding van de ruimte in de Brede School met twee lokalen.

Ralf Boland van D66 is er niet gerust op, dat de problemen met twee extra lokalen zijn opgelost. ‘Er is echt te weinig plek op de Brede School Duyfrak.

Broertjes en zusjes moeten naar andere scholen en dat is absoluut geen ideale situatie. Ik heb het gevoel dat de betrokken ouders niet goed gehoord zijn door het college.’


Dat laatste vindt ook Geert Diemer van GemeenteBelangen. Hij verwijt het college laks te hebben gereageerd op het verzoek dat de ouders al in juni 2019 hebben ingediend.

‘Zij moeten de mogelijkheid krijgen met het college te praten in een informatieve raadssessie.’

‘We zijn echt met heel veel mensen in gesprek geweest’, reageert wethouder Jacco Knape. ‘Zowel met de schoolbesturen als met de ouders. Maar de wet geeft geen ruimte om nu al voor een volwaardige openbare school te gaan.’


De wethouder heeft geen behoefte aan een informatieve sessie met ouders. ‘Maar ik wil altijd met ouders in gesprek.’


Wethouder Van Helden over begroting voor 2021

‘Het één doen, betekent het ander laten’

Financiën n Er is een gemeentelijke begroting voor 2021. Beleidsarm, maar wel 182 pagina’s dik. En daar is eigenlijk alles mee gezegd, want wat er volgend jaar allemaal uitgevoerd kan worden, is nog niet duidelijk. De gemeenteraad moet in december harde keuzes maken vanwege de bezuinigingen.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Geen toelichting met alle collegeleden, geen uitgebreide filmpjes, waarin die collegeleden vertellen wat er volgend jaar allemaal gaat gebeuren.


Geen Algemene Beschouwingen op de eerste donderdag in november, waarin de partijen hun visie geven op het komende jaar.

Wel het vaststellen van die beleidsarme begroting op 5 november.

Wethouder Adger van Helden legt vorige week vrijdag in een persbijeenkomst uit, waarom de gemeentelijke begroting voor 2021 beleidsarm is. ‘Het is een financieel uitgeklede begroting, die aantoont dat we keuzes moeten maken. Die zijn nodig om de gemeente financieel gezond te houden.’


Dat betekent bezuinigen, oplopend tot 5,2 miljoen euro in 2025. Vooral nodig, omdat de gemeente structureel te weinig geld krijgt van de overheid. Van Helden: ‘Te weinig geld voor de jeugdzorg, te weinig voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. We lobbyen actief bij het Rijk, Kamerleden en minister Hoekstra, want het moet eigenlijk opgelost worden door het Rijk.’

Tegenover ‘te weinig geld’ staat een flink aantal opgaven, zoals bereikbaarheid, energietransitie en een ambtelijke organisatie in ontwikkeling.


Harde keuzes

‘We moeten nadenken over waar we mee aan de slag gaan en waar geen ruimte meer voor is’, aldus de wethouder.

Dat betekent dat er harde keuzes gemaakt moeten worden door de gemeenteraad. Niet alleen zeggen, wat wel door moet gaan, maar daarbij ook aangeven, wat er dan niet meer kan. ‘Het één doen, betekent het ander laten’, vat Van Helden kort samen.


Daar wordt al over gesproken met de gemeenteraad. Er is een vertrouwelijk document met voorstellen, dat nu al zestig pagina’s dik is, vertelt de wethouder.

Vol met allerlei taken die iedereen ongetwijfeld heel belangrijk vindt. ‘Nu moeten we kijken naar wat het allerbelangrijkste is. En ook kijken of dat misschien goedkoper kan.’

Ook moet van alle voorstellen worden aangegeven, wat het maatschappelijk effect is.

Aan de andere kant geeft Van Helden aan, dat er in dat nu nog vertrouwelijke document ook voorstellen staan, om juist intensiever met iets bezig te zijn. Dat kan weer betekenen, dat er geïnvesteerd moet worden.


Praten met inwoners

Van Helden verwacht, dat de gemeenteraad op 10 december tijdens een soort uitgestelde Algemene Beschouwingen besluit waar wel en waar niet op bezuinigd gaat worden.

Voor die tijd komen er nog informatieve sessies, waarin het college niet alleen met de gemeenteraad, maar ook met de inwoners wil praten over de voorstellen.


Praten met Voedselbank over mondkapjes

motie n ‘Als je al weinig te besteden hebt kan het aanschaffen van een mondkapje een drempel vormen.’ Dat zei CDA-raadslid Dick Oudwater vorige week donderdag in de gemeenteraadsvergadering.

Dat was de reden om een motie in te dienen met het verzoek aan het college van burgemeester en wethouders om gratis mondkapjes te verstrekken aan de Voedselbank en de Voorraadkast. ‘Helaas neemt het aantal huishoudens met een laag inkomen toe. 155 inwoners komen wekelijks hun krat, gevuld met allerlei producten, halen bij de Voedselbank. Daar worden 500 monden mee gevoed’, zegt Oudwater. Maar bij het ophalen dragen maar weinig mensen een mondkapje.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en gebruik van mondkapjes te stimuleren, stelt hij voor dat de gemeente mondkapjes verstrekt. De motie van het CDA is medeondertekend door PvdA, KiesKatwijk, SGP, D66, DURF en GemeenteBelangen.


De overige partijen vinden de motie ‘sympathiek’. ‘Maar het is een open eind. Er staat nergens om hoeveel mondkapjes het gaat en wanneer je er mee ophoudt. We kunnen niet heel Katwijk van mondkapjes voorzien’, reageert Toon Stegmann van VVD Katwijk.

Daar sluit Geesje Haasnoot-de Mooij (ChristenUnie) zich bij aan. ‘Wij stellen voor, dat de wethouder in gesprek gaat met de Voedselbank om te kijken hoe de gemeente kan helpen.’ Hulp kan ook komen van ondernemers die de Voedselbank en Voorraadkast al steunen, denkt Leon Krijgsman (Hart Voor Katwijk). Krijgsman wijst er op, dat het dragen van een mondkapje een advies is. ‘Het zou anders zijn als het een plicht was.’

Wethouder Adger van Helden sluit zich aan bij de oproep van Krijgsman over hulp van ondernemers. ‘Zij kunnen zich melden bij de Voedselbank als zij een steentje bij willen dragen.' Van Helden belooft zelf ook te gaan praten met de Voedselbank en de Voorraadkast. ‘Om te kijken of we een oplossing kunnen verzinnen, maar het mag geen open einde zijn.' Die toezegging is voor CDA voldoende om de motie in te trekken.