Predikant Arnold Vroomans in zijn studeerkamer. | Foto: L. Roosjen.
Predikant Arnold Vroomans in zijn studeerkamer. | Foto: L. Roosjen. Foto: L. Roosjen

Predikant Arnold Vroomans

n ‘God heeft me in Rijnsburg nodig’

Voorstellen n Op zondag 27 september werd Arnold Vroomans bevestigd als predikant van de Protestantse Gemeente Rijnsburg. Geboren in Leiden keert hij hiermee een beetje terug naar zijn roots. Na zijn vicariaat, opleidingsstage, in Bloemendaal/Overveen stond hij in Puttershoek en centrum Delft.

Door L. Roosjen

‘Ik vind het voor de ontwikkeling van een jong predikant goed om aan verschillende gemeenten te proeven’. Arnold heeft nog een adviesbureau gehad, Audiens, een geluidsbureau. Toen was hij het ene moment bezig om het geluid te verzorgen bij concerten en het andere moment was hij pastoraal bezig. Tevens was hij adviseur bij de Stichting Utopa. Bekend van o.m. de Beeldengalerij in Wageningen en het Kinderrechtenhuis in Leiden. En nu predikant in Rijnsburg voor de wijken Westerhaghe en De Hoek.


Roeping

‘Er zijn twee redenen om naar Rijnsburg te komen. De centrumgemeente van Delft is heel bijzonder. Veel winkeliers en toeristen. Daardoor is Delft kleiner dan Rijnsburg. De binnenstad van Delft voelde als een dorp. Rijnsburg is voor mijn gevoel groter en completer. En bovenal voelde ik een roeping, dat God me nodig heeft in Rijnsburg’.

‘Het is nu lastig om als nieuwe dominee je gemeente te leren kennen. Het corona virus legt beperkingen op. Je kunt elkaar minder makkelijk ontmoeten. Het is nog maar kort, maar ik vind het fijn werken in het Rijnsburgs predikantenteam. Naast een eigen wijk ben ik ook verantwoordelijk voor een aantal taakvelden. Ik heb onder meer ‘Vorming en Toerusting’ en ‘Pastoraat’. Bij het pastoraat gaat het er met name om hoe we randkerkelijken kunnen bereiken. Een onderwerp, dat me na aan het hart ligt.’ Arnold schrikt even van het woord ‘randkerkelijken’. ’Heb je daar als journalist geen beter woord voor?’


We praten er op door en komen tot een omschrijving van randkerkelijke: Mensen, die zich aangesproken voelen bij het horen van het lied Stille Nacht, Heilige Nacht. Laat je je daar niet meer door aanspreken, ben je buitenkerkelijk. Onder ‘Vorming en Toerusting’ valt ook kringwerk. Arnold wil meer terug naar de basis en niet van bovenaf bepalen, wat goed is voor de deelnemers. Belangrijk is hierbij om te kijken wat het gemeentelid wil.

Een van de uitgangspunten van Arnold is, dat het niet gaat om werken van gerechtigheid. De kerk moet zelf het werk van gerechtigheid zijn. Jezus staat daarbij centraal. Dat is de boodschap, die hij uitdraagt. ‘Mijn overgrootmoeder, woonachtig in Leiden, had een groot gezin met 24 kinderen-. Haar gezin zou in aanmerking komen voor ondersteuning van de kerk. Maar dan moest zij naar de Betlehemkerk. Daar kreeg ze dan een broodmunt, waarmee je brood kreeg bij ‘De Bakkerij’. Zij deed dat nooit. Niet omdat zij zich er voor schaamde, maar omdat de predikant van de Bethlehemskerk haar niets zei. Ze zei dan altijd: liever een lege maag, dan een koud hart. Dat verhaal bleef mij altijd bij. Je moet als predikant iets te zeggen hebben. Je moet proberen naast je gemeenteleden te staan. Niet als een wereldvreemde boven hen maar met hen. Wat wil de gemeente en wat kan ik vanuit het evangelie hieraan toe voegen. Daarom is het heel belangrijk om om je heen te kijken. ‘Als ik door de Hoftuin loop of sommige gemeenteleden zie, zie ik hen moedeloos worden. Maar het komt goed! Zeker vanuit het geloof mag je dat uitdragen. De mens staat niet alleen...’


Mix van appartementen in ‘Landhuis Merovech’ in De Horn

Bouwen n Wethouder Adger van Helden en Theo van der Plas van Bouwfonds Property Development (BPD) ondertekenden vorige week de ontwikkel- en realisatieovereenkomst van het project ‘Landhuis Merovech’ in De Horn.

Hierin zijn de gemaakte afspraken over de planinhoud, het programma en de grondverkoop vastgelegd en kan snelheid gemaakt worden met het bouwen van de appartementen in dit bijzondere woongebouw.

Wethouder Adger van Helden: “Landhuis Merovech is een mooie toevoeging aan De Horn. De gekozen architectuur van een landgoed-karakter past goed bij het direct naastgelegen Merovechpark.

Met de ondertekening van deze overeenkomst is een formele stap gezet om te starten met de voorbereiding van de bouw van de koopappartementen en via woningcorporatie Dunavie, met de verhuur van de huurappartementen.

Aan een dergelijke mix is in onze gemeente hele grote behoefte”.

In het woongebouw komen in totaal 46 appartementen. Hiervan zijn 26 koopappartementen en 20 sociale huurappartementen.

De planning is deze maand te starten met de verkoop van de appartementen en in de eerste helft van volgend jaar starten de bouwwerkzaamheden.


Theo van der Plas, senior ontwikkelingsmanager bij BPD: “We zijn verheugd dat we samen met Dunavie een bijdrage kunnen leveren aan de grote vraag naar betaalbare woningen in Rijnsburg en de regio. De 20 sociale huurwoningen zijn een mooie toevoeging aan deze nieuwe inclusieve woonwijk”.