Dick Oudwater samen met Jonathan de Mooij in de Brouwerstraat. De problemen hier duren veel te lang. | Foto: pr.
Dick Oudwater samen met Jonathan de Mooij in de Brouwerstraat. De problemen hier duren veel te lang. | Foto: pr. Foto: pr

Hoog tijd om verkeerssituatie Brouwerstraat aan te pakken

n 'We hebben het idee dat deze problematiek niet serieus wordt genomen'

Klaar n met uitstelgedrag. ‘Ik kan er gewoon niet over uit. Ik vind het te gênant voor woorden’. CDA raadslid Dick Oudwater is furieus. Al geruime tijd irriteert hij zich over de laksheid hoe er op het gemeentehuis in Katwijk wordt omgegaan met het dossier Brouwerstraat.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Samen met CDA raadslid Jonathan de Mooij en raadslid Ben van der Plas van ChristenUnie Katwijk, hebben zij het college van b&w een brandbrief geschreven met vragen over de

veiligheidsmaatregelen en overlast in de Brouwerstraat. ‘Het is de zoveelste brief al. Elke keer worden beslissingen vooruitgeschoven en deadlines van rapportages niet gehaald. Er moet nu maar eens duidelijkheid komen’, zo menen de gemeenteraadsleden.


Durf

Ook Sonny Spek, raadslid en fractievoorzitter van Durf heeft in een brief aan het college zijn ongenoegen geuit over de situatie in de Brouwerstraat. Ook hij heeft het gevoel aan het lijntje te worden gehouden. Elke keer krijgen de raadsleden te horen dat er meer tijd nodig is om een ander uit te werken.


‘Eerst zou er een tussenrapportage in april worden opgeleverd en werd gesteld dat de gemeenteraad uiterlijk 1 mei hierover geïnformeerd zou worden. Vervolgens werd dit aangepast naar juni en uiteindelijk uitgesteld tot ‘direct na het zomerreces.’ Wij zijn er eerlijk gezegd niet van gediend dat er steeds afspraken niet worden nagekomen. Al helemaal niet op een dossier waarbij veel inwoners zich al gedupeerd voelen en het idee hebben dat de gemeente de problematiek niet daadwerkelijk serieus neemt’, zo schrijft Spek aan het college.


Tijd voor actie

Sinds het openstellen van de ‘nieuwe’ Brouwerstraat (juli 2013) ondervinden mensen dagelijks hinder. Vooral de grote vrachtwagens die de Brouwerstraat gebruiken leveren gevaarlijke situaties op. Een groot aantal bedrijven heeft inmiddels het personeel geïnstrueerd de Brouwerstraat te mijden en te rijden via de N206. Prachtig hoe bedrijven hieraan meewerken, echter er rijden nog steeds heel veel vrachtwagens door de Brouwerstraat en daarom is er nu toch echt actie nodig want een groot deel van deze vrachtwagens is geen bestemmingsverkeer (het centrum van Rijnsburg).


‘De vorige wethouder had al beloofd actie te ondernemen maar het was wachten op een rapport. Het “nieuwe” college zit er nu ruim 2 jaar en het CDA en CU willen graag weten wanneer en welke acties van de wethouder kunnen worden verwacht op het dossier Brouwerstraat’, laat Oudwater weten, die nu eens oplossingen wil zien op dit dossier.


Hij stelt voor om (gekleurde) fietssuggestie stroken aan te brengen. Of de weg in te richten zoals de Rijnstraat in Katwijk aan de Rijn. Of een verkeerslicht voor voetgangers op de kruising Brouwerstraat-Van de Koddestraat-Johannes Poststraat, doet elders in het dorp (Oegstgeesterweg-Oranjelaan) goed zijn werk. Hij voegt er aan toe dat ‘mochten deze oplossingen niet “simpel” zijn dan moet het college openstaan voor rigoureuze maatregelen: ‘opnieuw naar de tekentafel gaan en de Brouwerstraat compleet opnieuw inrichten’.