Afbeelding
Foto: art impression

Doe mee met schoonmaakactie

Straatjutten n Op de maandagen 5, 12 en 26 oktober organiseert stichting Coast Busters in samenwerking met Welzijnskwartier opschoonacties in Katwijk.

Troep opruimen van een ander, dat doe je toch niet? Gelukkig zien we steeds meer mensen die zich rot ergeren aan de hoeveelheid rommel op straat en daar iets aan willen doen. Dit moet gewoon stoppen.

Maandag 19 oktober, in de herfstvakantie, is er ook een schoonmaakactie in Rijnsburg. Start bij De Voorhof. Aanvang 9.00 uur. Aanmelden hoeft niet.


Afsluiting Achterwegviaduct

Vanaf n vandaag, donderdag 8 oktober, wordt het Achterwegviaduct in Valkenburg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Het viaduct wordt in het voorjaar 2021 gesloopt voor de aanleg van de RijnlandRoute. Fietsers en voetgangers kunnen tot die tijd wel gebruik blijven maken van het viaduct. Vanaf het voorjaar 2021 komt er een tijdelijke voetgangersbrug met fietsgoot over de N206 ter hoogte van de bushaltes die langs de N206 in gebruik blijven. De Kooltuinweg en Achterweg aan de zuidkant van de Tjalmaweg blijven bereikbaar voor bestemmingsverkeer. De ondernemers aan de Torenvlietslaan blijven bereikbaar via de Achterweg / Torenvlietslaan/ Brandweerpad.

Waarom afsluiting?

Het viaduct wordt vooruitlopend op de sloop afgesloten om de verkeersveiligheid op de Kooltuinweg en de Torenvlietslaan te verbeteren, en met het oog op de werkzaamheden aan het noordelijke landhoofd van het Achterwegviaduct.


In het kader van verkeersveiligheid op de Kooltuinweg heeft aannemer Boskalis al diverse maatregelen genomen om onveilige verkeersituaties zoveel mogelijk te voorkomen. Door het verminderen van het autoverkeer op de Kooltuinweg en de Torenvlietslaan, waar verschillende werkzaamheden gaan plaatsvinden, zal de verkeersveiligheid nog meer verbeteren.


Omleiding fietsers Ommedijkseweg

Fietsers op de Ommedijkseweg volgen de komende tijd een korte omleidingsroute bij het A44 viaduct. De route loopt via de Valkenburgseweg, langs de Oude Rijn. De omleidingsroute is nodig vanwege de sloop van het oude viaduct boven de Ommedijkseweg voor de aanleg van de RijnlandRoute.

Kijk voor meer informatie op de website van de RijnlandRoute.


Raad van State geeft geen gehoor aan bezwaar Postmus

Valkenburg n Aannemer Boskalis kan in november starten met de bouw van de nieuwe Torenvlietbrug naast de bestaande brug over de Oude Rijn. De Raad van State weigerde vorige week woensdag om de bouwvergunning voor dit project te schorsen. Sierbestratingsbedrijf Postmus in Valkenburg vroeg de Raad onlangs om schorsing en kwam met een reeks bezwaren. Maar die zijn allemaal verworpen.

Door Adrie van der Wel,
rechtbankverslaggever

Boskalis en gemeente Katwijk betoogden bij de Raad dat Postmus als niet-belanghebbende bij dit project opzij moest worden geschoven. De vestiging van het bedrijf ligt op zeker 500 meter van de toekomstige brug. Zicht op die brug is er niet. Verder kwam Postmus onder meer met bezwaren over verstoring van vleermuizen en aantasting van beschermde natuurgebieden in de omgeving door stikstof. Met de aanleg van de brug zou de Natuurbeschermingswet worden overtreden.

Volgens de Raad kunnen bedrijven zoals Postmus in dit soort procedures alleen opkomen voor hun eigen bedrijfseconomische belangen en niet voor de belangen van de natuur. Dat is algemeen bekend onder advocaten. Maar de advocate van Postmus wilde de Raad blijkbaar op andere gedachten brengen. Dat bleek zinloos.

Over ongeveer een half jaar komt er nog een vervolgzitting bij de Raad over deze kwestie. Daarna zal dan een eindoordeel worden gegeven. Maar de Raad voorziet nu al dat er een reële kans is dat het bedrijf dan inderdaad niet-belanghebbend wordt verklaard. Vooralsnog geeft de Raad het bedrijf nog wel het voordeel van de twijfel, omdat er door de aanleg van de brug mogelijk geluidsoverlast zal optreden bij het bedrijf. Ook al ligt dat dus op grote afstand. Geluidsoverlast wordt volgens de gemeente daar niet verwacht.

Naast de huidige Torenvlietbrug komt een nieuwe brug. Daardoor zijn er straks twee vaste bruggen, voor iedere rijrichting één. | Foto: pr