Afbeelding
Foto: pr

Druivenrassen

Wijn kan niet bestaan zonder de druif. Er zijn verschillende soorten druiven: tafeldruiven, druiven voor de sier, druiven om rozijnen van te maken én wijndruiven.

Van wijndruiven bestaan er zo’n 10.000 verschillende variëteiten. Daarvan worden zo’n 100 soorten gebruikt om kwaliteitswijnen van te maken.

Merlot, Cabernet sauvignon, Syrah, Tempranillo, Pinot noir en Malbec zijn bekende blauwe druivenrassen waar wijn van gemaakt wordt. Voor witte wijn valt de keuze van wijnboeren vaak op Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling, Pinot blanc en Viognier.


grijs

Er bestaan ook grijze druivenrassen. Daar is de Pinot gris een bekend voorbeeld van. Kenmerkend voor grijze druivenrassen zijn de verschillende rozige grijstinten. Wijn van Pinot gris kan licht roze gekleurd zijn, dan noem je het een blush. Door de schillen na de oogst een tijdje bij de most te houden, kleurt de schil de wijn licht roze.

Van oorsprong komt de Pinot gris uit de Elzas. U kent de wijn misschien uit Italië, waar hij als Pinot grigio door het leven gaat. Persoonlijk vind ik de Duitse variant de mooiste, de Grauburgunder. Dankzij het lange rijpingsseizoen krijgen de druiven een mooie balans tussen zuren en suikers, wat er voor zorgt dat de wijn complexer is.


lichtvoetig

In Italië, en dan vooral in de warmere gebieden aan de oostkust, is de wijn vaak lichtvoetig. Om de zuren in de druif te behouden, worden de druiven vroeg geplukt. Ze zijn dan nog niet helemaal rijp en kunnen nog geen mooie kwaliteit leveren. De Italianen zelf drinken zelden Pinot grigio. De wijn wordt vooral geëxporteerd naar de rest van Europa. Wijnen uit de meer noordelijke gebieden van Italië hebben wél meer complexiteit, dankzij het bergklimaat. De druiven hebben daar meer tijd om te rijpen.

Elzas

Dan is er ook nog de Pinot gris uit de Elzas. Omdat de Elzas in het noorden van Frankrijk ligt, verwacht je een koel klimaat. Dat is echter niet het geval. De Elzas is juist een zonnige streek met lange, warme zomers, vanwege de ligging ten oosten van de Vogezen. De bergen houden kou en regen uit het westen tegen. De Pinot gris kan in dit gebied mooi rijpen. Pinot gris uit de Elzas heeft vaak een hoog alcoholgehalte, óf heeft wat restzoet.

Pinot gris een mooie druif om wijn van te maken. Ga jij voor de lichtvoetige Italiaan, de zoete Elzasser of kies je voor een mooie complexe Grauburgunder?








Linda Driebergen

Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken

Cursuslocatie voor wijncursussen

Restaurant op afspraak

Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com

Of zie Facebookpagina

Afbeelding