Bezwaar tegen kap van 35 bomen

bomen n Het kappen van 35 bomen op het terrein van het bedrijf Heemskerk brengt een bewoner ter hoogte van Vinkenweg 54T niet in verrukking. Zijn uitzicht wordt aangetast. Er zijn alternatieven, zo stelt hij en treedt in bezwaar tegen de kap.

Door Nico Kuyt

Het gaat het bedrijf Heemskerk voor de wind. Een groeiend bedrijf. Over heel het land worden de gesneden groenten geleverd en het is booming business. Er is ondanks corona vraag naar. Het bedrijf breidt uit en heeft recent een grondstuk van buurman Van der Gugten aangekocht. Maar met de nieuwbouw komen er ook de regels om de hoek kijken. Het bedrijf moet voor het verlies van open grond een oppervlakte aan water compenseren. Het Hoogheemraadschap vereist dat. Heemskerk dient een plan in om wat sloten te verbreden en groen te kappen en het Hoogheem is akkoord.


Groene buffer

Maar niet de buurman. Door de kap van de vele bomen wordt zijn leefomgeving aangetast, zo is zijn beleving. Het groen is een buffer tussen wonen en het bedrijf. Hij tekent bezwaar aan en het geschil loopt inmiddels al een behoorlijk aantal maanden. Een gesprek tussen de partijen bracht geen vrucht. Vorige week mocht dan de hoorzitting van de gemeentelijke ambtelijke dienst in het Heerenhuys erover plaatsvinden. Er zijn alternatieven genoeg, zo stelt daar de buurman. Die bomen te slopen is zonde als het niet strikt noodzakelijk is. De doorstroming van het water is geen probleem, dus los het elders op het terrein op. Maar Heemskerk wijst op het Hoogheem. Die heeft het plan akkoord verklaard en ook gezegd dat de sloot breder gemaakt moet worden om het hemelwater voldoende een afvloeiing te gunnen.


Doorstroming

Of dat zo is, gaan de ambtenaren nog eens uitzoeken. De vergunning wordt nog even tegen het licht gehouden en het Hoogheemraadschap gepolst over hoe het zit met die doorstroming. Het college van burgemeester en wethouders neemt vervolgens een beslissing over het bezwaar. Maar dat kan nog wel nog even gaan duren, want er moet nog wel wat worden uitgezocht. Voor de bezwaarmaker is dat geen probleem. Die heeft geen haast. Zolang de procedure loopt, blijven de bomen er staan. Dus een maandje meer of minder. Maar Heemskerk wil toch meters maken. Echter, het zal toch even moeten duren.