Postmus vraagt schorsing bouw-vergunning Torenvlietbrug

rechtzaak n De bouwvergunning voor de nieuwe Torenvlietbrug bij Valkenburg moet worden geschorst. Voorzitter Eric Helder van de Raad van State hoorde dit verzoek van de advocate van sierbestratingsbedrijf Postmus uit dat dorp afgelopen dinsdag aan met een mengeling van ongeloof en meewarigheid. Hij vroeg zich sterk af of het bedrijf in dit geval wel als belanghebbende moet worden gezien.

Door Adri van der Wel

Wie geen belanghebbende is in een zaak, kan ook niet procederen, volgens vaste rechtspraak van de Raad. Waarschijnlijk tegen beter weten in deed de advocate van Postmus toch alle moeite om een voet tussen de deur te krijgen bij de Raad in Den Haag.


Zicht

Het kantoor en de showroom van Postmus aan de Voorschoterweg liggen op een afstand van 500 meter van de nieuwe brug. Zicht op die brug zal er vanuit het kantoor en de showroom niet zijn. En daarmee voldoet Postmus al niet aan twee belangrijke voorwaarden om belanghebbende te zijn.
De advocate erkent ook dat de afstand vrij groot is en dat er geen zicht op de brug is. Maar zij stelt simpelweg dat bij een dergelijk groot infrastructureel project als onderdeel van de Rijnlandroute heel veel mensen en bedrijven in een ruime omtrek belanghebbende zijn. ‘


Vleermuizen

Maar wat is dan het concrete bedrijfsbelang van Postmus’, wilde de raadsvoorzitter weten, want daar draait het volgens hem om. Volgens de advocate wil Postmus dat de gemeente Katwijk en de provincie rekening houden met het bedrijf. ‘U wilt iets bereiken wat niet via deze procedure bereikt kan worden’, was het antwoord van de raadsvoorzitter.
De advocate gaf niet op. Postmus stelt ook op te komen voor vleermuizen, want hun vliegroute zou worden verstoord door de aanleg van de brug. En het personeel van Postmus zit volgens haar in een glazen huis dat slecht beschermt tegen het lawaai door de aanleg van de brug.


Belangen

Woordvoerders van de gemeente, provincie en de raadsvoorzitter stelden dat een bedrijf zich niet kan beroepen op belangen van de natuur. De klacht over de vleermuizenroute zou daarom zinloos zijn. En lawaai door de bouw van een brug op 500 meter afstand werd ook door hen nauwelijks serieus genomen.
Overigens meldde de woordvoerder van de gemeente dat het geluid bij de aanleg wel in de gaten wordt gehouden. De Raad van State moet in deze spoedprocedure ook een afweging maken tussen de belangen van de snelle bouw van de brug en de toch minstens twijfelachtige belangen van Postmus. De advocaat van de provincie rekende voor dat bij schorsing van de bouwvergunning een financieel verlies van anderhalf miljoen euro dreigt. Bouwer Bos Kalis wil in november starten met de bouw.


De Raad doet over twee weken uitspraak.