Wethouder Rien Nagtegaal verricht de opening. Links Leon Braunstahl.  | Foto: PvK
Wethouder Rien Nagtegaal verricht de opening. Links Leon Braunstahl. | Foto: PvK Foto:

‘Wild idee’ na 2,5 jaar werkelijkheid

n Dorpsweide verrijkt met sportspeeltuin

spelen n ‘Ik ben gigantisch trots’ sprak Leon Braunstahl afgelopen zaterdagmorgen tijdens de officiële opening van de sportspeeltuin in de Dorpsweide in Valkenburg. De initiatiefnemer die samen met Jeanine en Dennis, bewoners van ’t Duyfrak en de gemeente zijn droom verwezenlijkt zag, straalde van voldoening.

Door Piet van Kampen

Ruim 2,5 jaar geleden vertelde Braunstahl aan de plaatselijke pers al over zijn plannen voor de meerwaarde die de Dorpsweide voor inwoners en vooral ook kinderen zou kunnen hebben. Hij ging lobbyen, vond enkele medestanders die aan lokale sportverenigingen zijn verbondenen ook de gemeente stond niet onwelwillend tegenover zijn plannen.

Wethouder Rien Nagtegaal die de officiële opening verrichtte: ‘Ik was helemaal verkocht toen ik van de plannen hoorde. Wij zijn als gemeente ook op een andere manier naar het benutten van de openbare ruimte gaan kijken. Beter inrichten en de ruimte te gebruiken om te kunnen bewegen voor meerdere doelgroepen. 'Zij"- en daarmee doelde hij op de initiatiefnemers- "hadden een goed idee en gaan als stichting de sportspeeltuin ook beheren' liet hij de tientallen aanwezigen weten.


Knippen maar

Tijd om de officiële openingshandeling te verrichten. Op z’n ‘Nagtegaals’. Rustig de schaar ter hand nemend, iedereen klaar en dan knippen maar. Begeleid door een toetersignaal verklaarde de bewindsman dit unieke plekje in de Dorpsweide voor geopend. Het is een verrijking voor dit mooie plekje in Valkenburg en bovendien is er met de inrichting vooral ook gelet op de veiligheid van de speeltoestellen.

Achtergrond

De initiatiefnemers waren gedreven om dit burgerinitiatief te starten. Het motiveren van veel bewegen en gezonde leefgewoontes was hun drijfveer. Jong en oud in beweging krijgen. Op een laagdrempelige manier. Niet alleen uit de eigen wijk maar iedereen kan er gebruik van maken. De stichting gaat ook sportactiviteiten organiseren voor de hele buurt. Op deze manier kunnen bewoners elkaar ook ontmoeten. Alles mogelijk gemaakt door sponsors zoals de Rabobank, Zorg & Zekerheid, Teamsportservice Bouwcombinatie Van Zessen Claer en diverse fondsen waaronder Fonds 1818 en ook de gemeente heeft een budget beschikbaar gesteld. Ook de buurt heeft door middel van crownfunding voor een financieel ruggensteuntje gezorgd. Braunstahl na de officiële opening glimlachend: ‘Het was een wild idee maar de droom is nu werkelijkheid geworden’.


'Je kent het Torenmuseum niet terug'

geschiedenis n Op 9 oktober openen gedeputeerde Willy de Zoete en wethouder Jacco Knape de vernieuwde expositie over het castellum Pretorium Agrippinae in het gerenoveerde Torenmuseum in Valkenburg voor vrijwilligers en genodigden. Vanaf 10 oktober kan het publiek het 'nieuwe' museum bewonderen.

Het kleurgebruik in de expositie zorgt ervoor dat de bezoeker als het ware de Romeinse tijd instapt. Het rood en het crème op de tweede en derde etage ademen namelijk de sfeer van een authentieke Romeinse woning. Tussen die kleuren is een 'fries' – een versierde band – van een meter breed aangebracht. Daarin is via objecten en korte teksten het Romeinse verleden van Valkenburg te volgen als een beeldverhaal. Daarmee staat het museum in de traditie van de benadering die de Romeinen op hun triomfbogen hanteerden. Op de tweede verdieping staat het castellum en het militaire verhaal centraal, terwijl de derde verdieping de burgermaatschappij in de omgeving belicht. De presentatie krijgt een gelaagd karakter. In de tentoonstelling is minder tekst te zien dan voorheen. Bij de archeologische vondsten wordt via beeldmateriaal onderstreept waarvoor de objecten werden gebruikt en waarvan ze deel uitmaakten. Wie voor inhoudelijke verdieping gaat, kan via zaalbladen nog meer achtergrondinformatie krijgen dan voorheen. “Wie het museum al eerder heeft bezocht, zal het niet meer herkennen”, belooft bestuurslid van de Vereniging Oud Valkenburg Gerrit Russchenberg.


Inhoud

Een belangrijke inhoudelijke toevoeging in vergelijking met de 'oude' expositie is de informatie die over De Woerd te vinden is. Verder is er een voorziening getroffen om alle actualiteiten met betrekking tot bijvoorbeeld de opgravingen op het vliegveld op de voet te volgen. Het bedrijf TGV onder leiding van archeoloog Evert van Ginkel realiseert de herinrichting van de tentoonstelling in nauwe samenwerking met Vereniging Oud Valkenburg. Volgens hem is de inhoud van de tentoonstelling ietsje verschoven: “We leggen nu meer nadruk op de burgersamenleving en de omgeving van het fort, omdat daarover meer duidelijk is geworden.”
Voorzitter Jan Bakker van de tentoonstellingscommissie concludeert: “Deze vernieuwde tentoonstelling brengt het leven in en om het castellum Pretorium Agrippinae als icoon van de Zuidhollandse Limes op eigentijdse en stimulerende wijze in beeld.” Voor achtergrondinformatie tijdens de rondleiding kunnen bezoekers gebruikmaken van een audiotour. Deze zal echter zolang “coronaregels” gelden niet gebruikt kunnen worden. Om spelenderwijs leren voor kinderen èn volwassenen aan te moedigen, komen er speeltafels met aanraakschermen.


Expositie Tijdlijn

Ook de expositie 'De tijdlijn van Valkenburg' op de eerste verdieping is vernieuwd. Door de toepassing van twee tinten groen springt de tijdlijn er vanaf nu echt uit. Verder wordt een aantal onderwerpen uit de tijdlijn verdiept en in hun context geplaatst. Zoals de 'breitsaks', een aan één kant snijdend groot mes van rond 700 die op de eerste verdieping te zien zal zijn. Russchenberg: “We laten nu ook zien waar en hoe die in 1943 is teruggevonden. De saks is namelijk gevonden bij een skelet in een stenen sarcofaag in het Merovingische grafveld, precies onder de muur van het koor van de latere Romaanse kerk. Kennelijk had men een paar honderd jaar later al geen idee meer van de aanwezigheid van dit grafveld.”


Benieuwd geworden? Het Torenmuseum is vanaf 10 oktober weer elke zaterdag tussen 13:00 en 16:00 uur geopend. Het kan daarbij zijn dat het aantal bezoekers per verdieping met het oog op Corona wordt gereguleerd.