Nazomeren

Ik heb mijn warme vesten en laarzen al aangehad, moest ik deze week de korte broek weer uit de kast halen. Wat een heerlijk cadeautje van moeder natuur zijn deze ‘nazomer’ dagen. Ik heb zelfs deze week nog een paar uur op het strand gezeten. En dat voelt best wel een beetje raar. Half september in je bikini op het strand. Maar het was heerlijk en ik heb genoten van het mooie weer. Zoals ook afgelopen zaterdag tijdens Open Monumentendag. Het was al heel fijn dat er eindelijk in deze tijd weer eens iets gebeurde.

Hoewel we hier al geruime tijd wonen, ben ik deze dag veel over de geschiedenis van Rijnsburg te weten gekomen. Wandelend naar de nieuwe woonwijk De Horn om daar het Merovechpark te bewonderen. Bijzonder hoe hier het verleden en heden elkaar ontmoeten. Het grafveld uit de Merovingische tijd blijft een begraafplaats. Maar daar is qua sneer niets van te merken. De archeologen en de landschapsarchitecten hebben daar een mooie sfeer weten te creëren: rust, ruimte en natuur. Op de informatie panelen bij de verschillende entrees van het park is te lezen wat zich hier 550 jaar na Christus heeft afgespeeld en wat kwekers en archeologen begin van de 20ste eeuw hier hebben gevonden.

Vanuit dit park wandelden we terug naar het centrum van Rijnsburg om een bezoek aan het mausoleum te brengen. Over het schelpenpad liepen we onder groene bogen door, naar de grote grijze betonnen bak achter de kerk, het mausoleum waar oude bestuurders van ons land liggen begraven. Onder de schaduw van de toren las ik over de Abdij van Rijnsburg, die hier 450 jaar heeft bestaan. In de Abdij woonden nonnen die veel goede werken verrichtten zoals kinderen les geven en zieken verzorgen.

Ook brachten we een bezoek aan het Spinozahuis. Ik wist dat de wereldberoemde filosoof Spinoza een periode in Rijnsburg heeft gewoond. Bijzonder om in een huisje rond te lopen waar men 400 jaar geleden ook leefde. Bijzonder om te horen dat er binnenkort, begin oktober, een expositie in Museum het Spinozahuis wordt gehouden gewijd aan het ‘Theologisch-Politiek- Traktaat’. 350 jaar geleden geschreven door Spinoza. Een gewaagd boek welke een breuk vormde met de traditionele kijk op de Bijbel. Dit boek zette de gezagsverhoudingen op hun kop. En het houdt de gemoederen ook nu nog steeds bezig.

Vervolgens ging onze wandeling richting de speeltuin dierenweide Westerweide. Wat een gezellige drukte hier. Met spelende kinderen en de dieren. Op het terras dronken we een kop koffie en waren verrast dit allemaal in ons dorp te vinden. Waarom hebben we zoiets niet vaker gedaan? Het is bijzonder om je te verdiepen in de plaatselijke geschiedenis van je woonplaats. Gewoon op zaterdag het museum van het Genootschap Oud Rijnsburg binnen lopen. Of op een middag (dinsdag t/m zondag) een bezoek aan het Spinozahuis brengen.

Houdoe.