Het fieldlab Unmanned Valley. | Foto's: pr
Het fieldlab Unmanned Valley. | Foto's: pr Foto: pr

Eerste bedrijven Unmanned Valley

Unmanned n Valley, het bedrijvencentrum (fieldlab) voor sensorgerelateerde technologieën en toepassingen op voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk, heeft de eerste bedrijven verwelkomd. Die zijn allemaal actief op het gebied van aerospace, drones en sensoren.

Dit wordt gezien als een belangrijke stap in de ontwikkeling van een volwaardig ecosysteem voor drones en andere sensor-based innovaties, en verdere versterking van de aerospace-sector in Nederland.

Met de komst van deze bedrijven is de eerste fase van ‘gebouw 356’ op het voormalig vliegkamp succesvol ontwikkeld en de recent beschikbaar gekomen ruimte al bijna volledig gevuld.

Naar verwachting realiseert het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), eigenaar en mede-ontwikkelaar van de voormalige marinebasis, in de volgende fase 1.700 vierkante meter aan ruimte voor een mix van startups en scale-ups, volwassen bedrijven en kennisinstellingen.


Maatschappelijke potentie

‘Er werd al meer en meer getest op de locatie, maar met de verhuizing van de eerste bedrijven komt Unmanned Valley echt tot leven’, aldus programmamanager Theo de Vries van Unmanned Valley. ‘Drones halen vaak alleen de krantenkoppen als bedreiging voor het luchtverkeer of als pizzabezorgservice. Deze bedrijven laten zien dat de realiteit anders en de economische en maatschappelijke potentie voor Nederland gigantisch is.’

De Vries heeft goede woorden over voor het Rijksvastgoedbedrijf: ‘Het RVB heeft gedurende de coronacrisis stevig doorgepakt met de renovatie- en transformatiewerkzaamheden. Het is nu een plek waar samenwerking, kruisbestuiving en innovatie kan ontstaan. Dit inspireert startups, scale-ups en anderen zodanig, dat we ruim voor de officiële opleverdatum in juli, zo’n 90 procent van de units verhuurd hadden en de tweede fase eerder dan verwacht ontwikkeld kan worden.’


Hotspot

‘Unmanned Valley heeft de potentie om uit te groeien tot een hotspot voor onbemande en sensorgerelateerde bedrijvigheid. Innovatieve bedrijven zijn namelijk op zoek naar een goed ontwikkeld ecosysteem', zegt directeur Rinke Zonneveld van de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter.

'Meer nog dan een geschikte kantoorlocatie, wil men toegang tot het juiste netwerk, technologie en talent.'

‘Nederland en in het bijzonder Zuid-Holland hebben wereldwijd een goede reputatie in de aerospace-sector. De ruimtevaart-, luchtvaart- en dronesclusters zijn nauw met elkaar verbonden en alle relevante spelers in onderwijs, onderzoek- en kennisinstellingen, en bedrijfsleven werken actief samen in een gebied met de omvang van een megastad.’

Naast de Nederlandse start-ups en scale-ups die zich op Unmanned Valley vestigen, blijkt inderdaad dat de locatie ook internationale aantrekkingskracht heeft; enkele buitenlandse bedrijven hebben hun activiteiten inmiddels naar Katwijk verplaatst.


Snel groeiende industrie

In tal van sectoren zorgen drone- en gerelateerde technologieën er nu al voor dat er sneller, beter, veiliger en efficiënter gewerkt kan worden. Door ontwikkeling en integratie van robotisering, kunstmatige intelligentie, big data, machine learning en Internet of Things groeit het aantal nuttige toepassingen.