Sfeerimpressie: hoofdstructuur met zicht op de karakteristieke Blauwe Hangaar. | Illustratie: KCAP
Sfeerimpressie: hoofdstructuur met zicht op de karakteristieke Blauwe Hangaar. | Illustratie: KCAP Foto: KCAP

n Op Project Locatie Valkenburg

CDA wil niet hoger gaan dan zes woonlagen

wonen n ‘Een dorps karakter strookt niet met hoogbouw. Wij gaan voor maximaal zes woonlagen.’ Die opmerking van CDA-raadslid Jonathan de Mooij verbaasde vorige week donderdag vriend en vijand in de gemeenteraadscommissie waar gesproken werd over het stedenbouwkundig raamwerk voor Projectlocatie Valkenburg (PLV). Daar moet een hele nieuwe wijk gebouwd worden.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Nu de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) eindelijk een samenwerkingsovereenkomst hebben getekend voor de ontwikkeling van het voormalige vliegkamp Valkenburg, kan gewerkt worden aan een bestemmingsplan.

Een van de eerste stappen is het vaststellen van het stedenbouwkundig raamwerk waartoe het RVB de opdracht heeft gegeven en dat door de gemeente Katwijk getoetst moet worden.


De gemeenteraad besprak vorig week het stedenbouwkundig raamwerk van het noordelijk deel van Nieuw Valkenburg met 3.000 tot 3.500 woningen van de in totaal 5.600 woningen die op het voormalige vliegkamp moeten komen.

Het raamwerk geeft de hoofdstructuren weer waarin vier kaders zijn meegenomen: de mens centraal, water en kreken, veel beleefbaar en bruikbaar openbaar groen, en een dorps karakter.


'Ga zo door'

De politiek stemt in met het raamwerk. ‘Ik ben gematigd optimistisch en dat is al heel wat’, zegt Nelly Smits van Fractie Smits. ‘Ga zo door’, vindt Anita van Ginkel (Hart Voor Katwijk). ‘Als het half zo mooi wordt als op papier staat, dan vooruit met de geit’, is de reactie van Toon Stegmann (VVD Katwijk). ‘Het ziet er goed uit’, is de mening van Gerard van Delft van de SGP.

Jaap Haasnoot van KiesKatwijk wil er weinig over kwijt. Hij vindt, dat de gemeente een ondergeschikte rol heeft ten opzichte van het RVB. ‘U kunt wel van alles vinden, maar het moet goedgekeurd worden door het RVB.’


Parkeren

Ton de Vries van de ChristenUnie is te spreken over de hoge ambities.

‘Maar ik schrik toch van bepaalde dingen.’ Hij noemt de woondichtheid en het parkeren. ‘Het parkeerideaal van auto’s uit het zicht is nog niet geregeld.’ De Vries dringt daarnaast aan op goed openbaar vervoer vanaf het begin van de bouwperiode. Daar sluiten andere partijen zich bij aan.

‘Parkeren is een belangrijk punt. We moeten voorkomen dat er voor de woningen wordt geparkeerd’, erkent Bert Tibben (D66). ‘Ik deel die mening over parkeren’, voegt René Slootweg (GemeentBelangen) er aan toe.


Auto voor de deur

Stegmann is een andere mening toegedaan. ‘Veel mensen willen hun auto voor de deur. Je kunt dat niet wegwensen. Kijk naar Frederiksoord in Rijnsburg. Daar zijn te weinig parkeerplaatsen aangelegd en nu is het puinzooi.’

Onzin, vindt Slootweg. ‘We gaan woningen neerzetten met minder parkeerplekken. Als je dat niet wilt, dan ga je daar niet wonen.’


'Als er betaalbare woningen moeten komen, dan kunnen we niet anders dan de hoogte in gaan’

Wethouder Gerard Mostert gaat ook uit van ‘parkeren zoveel mogelijk uit het zicht’. ‘We kunnen zelfs kiezen voor een nulnorm op bepaalde plekken. Wij staan daar als college niet negatief tegenover.’


De hoogte in

Het CDA is ook ‘blij met deze diverse woonwijk voor jong en oud, energieneutraal en groen’. ‘Maar het dorpse karakter strookt niet met hoogbouw. Wij gaan voor maximaal 6 woonlagen’, meldt De Mooij.

‘Ik begrijp niet waarom u vasthoudt aan die hoogte. De hoogbouw van nu is niet meer die van de jaren zestig. Je kunt het combineren en wegwerken in de omgeving’, reageert Sonny Spek van DURF.

‘Iets hoger als een accent, dat kan, maar het moet wel een dorps karakter blijven’, antwoordt De Mooij.


Dat antwoord verwart Tom Reedijk van de PvdA. ‘Waar gaat u nu eigenlijk voor?’ De Mooij: ‘Maximaal zes woonlagen als basis met een accent van zeven of acht lagen. Maar niet bij tientallen complexen.’

Wethouder Mostert wijst het CDA op een tegenstrijdigheid tussen veel groen èn laagbouw willen.

‘Het is een simpel rekensommetje. Als je woningen uitsmeert, dan heb je minder groen op de grond. En in het centrum is het helemaal niet gek als je daar naar maximaal acht lagen gaat. Dat staat ook in het raamwerk. En als u vindt, dat er betaalbare woningen moeten komen, dan kunnen we niet anders dan de hoogte in gaan.’


Hamerpunt

Het voorstel voor het stedenbouwkundig raamwerk wordt volgende week donderdag bij hamerpunt vastgesteld. Daarna worden de hoofdstructuren verder uitgewerkt.


‘U gaat er als raad nog bij betrokken worden’, verzekert de wethouder naar aanleiding van vragen van onder meer DURF en de PvdA over leefbaarheid. ‘Er komt een kwaliteitshandboek met afspraken over de beeldkwaliteit en dan is de politieke vraag of u voor elke stoeptegel wilt aangeven, hoe die er uit moet zien.’

Afbeelding