Burgemeester Visser graaft als eerste een scherf op. | Foto: P. van Kampen.
Burgemeester Visser graaft als eerste een scherf op. | Foto: P. van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Merovechpark centraal tijdens Open Monumentendag

n Genieten en recreëren op monumentaal grafveld

grafveld n Het Merovechpark is een vrij uniek park, schitterend gelegen in een mooie woonwijk.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Wethouder Adger van Helden noemde De Horn ‘een pareltje’ in onze gemeente. ‘In dit oude kassengebied zijn in 1913 al opgravingen geweest. Het grafveld is nu een Rijksmonument en heeft een prominente rol gespeeld toen in 2006 het bestemmingsplan is vastgesteld. Uiteindelijk zullen er in deze woonwijk, waar de Vliet als meander in oude luister is hersteld, ongeveer 1000 mensen wonen’, aldus de wethouder.


Archeoloog Menno Dijkstra schetste kort samen hoe een en ander tot stand is gekomen. Daarbij heeft hij zich proberen voor te stellen hoe de mensen ongeveer 550 jaar na Christus hier geleefd hebben. ‘De Merovingische periode is voor de Nederlandse geschiedenis heel belangrijk geweest. Waren de kustbewoners nakomelingen van de Romeinen die hier waren achtergebleven. Of….Franken, Friezen of Saxen? Dat weten we niet. Wat we wel weten is dat hier een van de grootste grafvelden van West Nederland is gevonden, waar naar schatting zo’n 300 mensen zijn bijgezet’, aldus Dijkstra. In 1911 stuitte Rijnsburgse kwekers op de eerste scherven. ‘Gelukkig hebben zij contact gezocht met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De faam van het grafveld is toen herboren’.


Marcel Eekhout van Parklaan Buitengewone Projecten, verantwoordelijk voor de inrichting van de ruimte, vroeg zich hierbij af wat te doen met de gevonden kralen en gespen. De kralen hebben in de midden cirkel en bij de entree een prominente plaats gekregen. ‘De kralen zijn groot en mooi neergelegd. Ze zijn hardgebakken en liggen op een grote fundering. Je kunt er op zitten, maar ook op en om spelen. Het Merovechpark is er vooral om te genieten van de ruimte en te recreëren.’


Burgemeester Cornelis Visser vond het bijzonder dat met elkaar deze geschiedenis van Rijnsburg levend is gemaakt én zo bewaard is voor het nageslacht. ‘Met elkaar kunnen we hier genieten van het groen, door te wandelen, fietsen, hardlopen, spelen of te zitten en genieten van de rust’.


Als voorzitter van Holland Rijnland liet burgemeester E. Jaensch van Oegstgeest weten dat het Merovechpark in een fietsroute ‘Stad en Kust’ op te nemen.

Open Monumentendag

Een dag later vond in het Merovechpark ook de opening plaats van Open Monumentendag. Burgemeester Cornelis Visser, wethouder Jacco Knape en Yvonne van den Anker, voorzitter Comité Open Monumentendag, verrichtten zij de openingshandeling door als eersten de spade voor het schatgraven ter hand te nemen.


Hieraan voorafgaand liet burgemeester Visser weten ‘blij te zijn dat weer een evenement hebben’.

Wethouder Knape vond het thema van dit jaar ‘Leermonument’ uitstekend van toepassing op de plaats waar de opening plaats vond.


Voorzitter Yvonne van den Anker blikt terug op een succesvolle dag: ‘Wij zijn heel tevreden en het is eigenlijk boven verwachting verlopen. Het is goed om te zien dat er ook steeds meer jeugd aan mee doet.’


Vooral het nieuwe informatiecentrum over de historie van het vliegveld Valkenburg trok nieuwsgierigen. In het Merovechpark was er de hele dag belangstelling en hebben veel kinderen aan het schatgraven mee gedaan.


Zie ook video op
www.allesoverkatwijk.nl


Afbeelding
Afbeelding