Nieuw Rijnland

De handtekeningen zijn gezet en de feestvreugde is groot op het gemeentehuis. Katwijk gaat weer bouwen en wel een compleet nieuwe woonwijk. Die wijk moet wel een naam krijgen en wethouder Mostert jr. heeft daarom de bevolking opgeroepen die te bedenken. Van mij mag die wijk Nieuw Rijnland gaan heten. 75% van de woningen die er op het voormalig Vliegveld gebouwd zullen worden zijn namelijk bestemd voor de bewoners van dat gebied. De overige 25% voor ingezetenen van de KRV-dorpen. Om de wijk te ontsluiten wordt zelfs de Rijnlandroute aangelegd dus Nieuw Rijnland, ja dat is het. Ik heb de afgelopen jaren al veelvuldig over de bouwplannen van de gemeente geschreven, voornamelijk over het uitblijven van de daadwerkelijke uitwerking ervan. Dit heeft er o.a. voor gezorgd dat we nu anno 2020 opgezadeld zitten met een ongelofelijk ingewikkeld bouwproces. Het gemeentebestuur heeft aangegeven dat men verwacht dat er in 2022 echt gebouwd zal worden; ik kan alleen maar hopen dat dit ook echt zal gebeuren.

Voor Katwijkse jongeren en alleenstaanden die op zoek zijn naar woonruimte valt er niet zoveel te vieren. De gemeenteraad vroeg aan B&W om voor deze groep op zoek te gaan naar bouwgrond. Locaties waar ze tijdelijk terecht zouden kunnen in tijdelijke woningen, gecreëerd in bijv. leegstaande kantoorpanden of op lege kavels. De Duinvallei is een van die locaties, maar helaas de zo gewenste tijdelijke studio’s zullen daar niet verrijzen. Neen, de gemeente gaat zich nog meer richten op permanente woningbouw. Dus wegwezen hier, op naar Leiden of Noordwijkerhout, daar gaat men de komende jaren volop aan de slag met betaalbare huur- en koopwoningen voor deze groepen. Op de vraag of de eigenaren van shame-plekken (langdurig leegstaande panden en braakliggende percelen grond) niet gedwongen kunnen worden daar iets aan te doen antwoordde de gemeente dat ze niets kunnen afdwingen. Men gaat wel het gesprek met ze aan.


Vrijdag en zaterdag wordt het een drukke boel in het gloednieuwe Merovechpark in woonwijk De Horn. Vrijdagmiddag wordt het park officieel geopend en zaterdagmorgen gaat de Open Monumenten Dag er van start. De Horn een ruim opgezette woonwijk met fraaie vooral klassiek ogende woningen. Je waant je er zo 100 jaar terug in de tijd. De bewoners vonden dat dit nog meer tot uiting zou komen met sfeerbepalende klassiek ogende lantaarnpalen. Ze wilden er zelfs aan meebetalen. Helaas kwamen die er niet. Te duur. Kennelijk niet voor de nieuw ingerichte Rijnstraat in Katwijk aan de Rijn. Daar staan er inmiddels 85. Vrijdag en zaterdag zijn B&W en een veelvoud van Bobo’s in De Horn te vinden, wellicht een idee om ze dan daarover eens wat kritische vragen te stellen.


Reageren?
uicatcher@gmail.com