Nog geen beslissing over verkoop vastgoed DSV

Eind n 2021 moet zorgorganisatie DSV|verzorgd leven weer financieel gezond zijn. De eerste stappen zijn gezet en zien er goed uit. ‘We beginnen voorzichtig weer zwarte cijfers te schrijven’, laat vertrekkend interim-bestuurder Hennie Kenkhuis weten. ‘De liquiditeit blijft echter problematisch’, voegt hij daar aan toe.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Maar voor er vastgoed verkocht moet worden, wil de deze maand aangetreden nieuwe directeur-bestuurder Jan de Vries alle opties nog eens goed bekijken. Voor de kerst hoopt hij daar meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Kenkhuis werd november vorig jaar aangesteld als interim-bestuurder om de in problemen geraakte zorgorganisatie uit het slop te halen.

Onder zijn leiding werd een ‘herstelprogramma’ opgesteld met 2,5 miljoen euro aan bezuinigingsmaatregelen. Ook is er een reorganisatie voorbereid om de aansturing van de organisatie te versterken. Daarnaast is de Raad van Toezicht vernieuwd.

En er is een nieuwe directeur-bestuurder aangetrokken: Jan de Vries. (rechts op foto).

‘Hij heeft in verschillende functies laten zien, dat hij organisaties door een moeilijke fase kan loodsen en weer succesvol kan laten zijn’, staat in een persbericht van DSV. Vorige week droeg Kenkhuis zijn taken over aan De Vries.


Op koers

Terugkijkend vertelt Kenkhuis dat het goed is, weer zwarte cijfers te zien. ‘We zijn op koers. DSV moet dan wel doorzetten op die weg. Liquiditeit blijft kwetsbaar.’ Op de vraag of de salarissen wel betaald kunnen worden, is het antwoord duidelijk ‘ja’. Maar er moet ook weer geld ‘in de portemonnee’ komen.

Eén van de makkelijkste manieren om dat voor elkaar te krijgen,



Lees verder hiernaast

is verkoop van vastgoed. Kenkhuis zag afgelopen juni wel iets in de mogelijkheid om het complex Parledam met 62 zorgappartementen in Katwijk aan Zee te verkopen. ‘Hier zijn we eigenlijk alleen verhuurder van die appartementen.’ Eerder werd ook het huidige pand van Huize Salem in Katwijk aan Zee genoemd om te verkopen. De bewoners van Salem verblijven tijdelijk aan de Waterboslaan in Rijnsburg. Salem komt in elk geval terug in Katwijk, de vraag is alleen op welke manier en in welke vorm. Ook is overwogen om de mogelijkheid te onderzoeken om de aanleunwoningen bij DSV|Rustoord in Lisse te verkopen.

Groeimarkt

De Vries wacht nog even met beslissingen over het vastgoed van DSV. ‘Er moet geld komen. Dat kan door verkoop, maar ook door leningen. De verleiding om vastgoed te verkopen is dan groot, maar je kunt vastgoed maar één keer verkopen. En we zien een groeimarkt voor ouderen die zorg nodig hebben. Ik wil eerst een totaalbeeld hebben en met betrokkenen praten voor daar een beslissing over wordt genomen.’

Die beslissing hoopt hij voor de kerst van dit jaar te nemen.

Potentiële financier

Het kan dus ook zo zijn, dat DSV voor een lening gaat. ‘Iedereen die geld heeft, is een potentiële financier’, vindt De Vries. Dus ook de gemeente Katwijk die voor 55 miljoen euro borg staat voor de zorgorganisatie en die vorig jaar onaangenaam verrast werd door de financiële problemen.

Zowel gemeente als DSV heeft onderzoek gedaan naar het hoe en waarom, met als belangrijkste uitkomsten, dat de top van de organisatie te weinig kritisch was en dat juist het fraaie vastgoed voor de problemen heeft gezorgd.

‘De plannen waren te ambitieus. Die fout moeten we niet nog een keer maken’, stelt De Vries. Hij heeft alle vertrouwen in een goede afloop en een goede samenwerking met de betrokken gemeenten. DSV heeft zorglocaties in zowel Katwijk als Lisse.

Kenkhuis: ‘We hebben veel energie gestoken om de relatie met de gemeente te verbeteren. Er is nu goed en constructief overleg.’

Goede toekomst

Voor De Vries staat in ieder geval als paal boven water, dat er niet bezuinigd wordt op de zorg. Daar sluit Kenkhuis zich bij aan.

Beiden zijn het er over eens, dat DSV enorm veel potentie heeft.

Kenkhuis: ‘DSV heeft fantastische accommodaties met goede kwaliteit. Het is een stevige organisatie met een goede toekomst.’



Zwarte cijfers voor DSV, maar liquiditeit blijft ‘kwetsbaar’