Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Een Martweek zonder Mart....

Maar wel Cultureel Erfgoed

Niets n Begin januari van dit jaar hebben veel Valkenburgers deze week vrij gevraagd op het werk. Want je wil als echte Valkenburger niets van de Mart missen….Hoe anders is week 37 verlopen.

De 1075ste editie van Paardenmarkt Valkenburg gaat de boeken in als onvergetelijk. Geen paarden en geen muziek op het plein.

Geen optocht, geen uitbundige winnaar bij de Grote Verloting. Geen….gewoon geen Mart.

Maar wel anekdotes en foto’s van de afgelopen Mart edities

Zoals die mevrouw die voor de tweede keer achter elkaar winnares van de hoofdprijs van de Grote Verloting werd. Een jaar eerder had zij, Corrie de Mol woonachtig in Katwijk, óók al gewonnen. Iedere Valkenburger droomt ervan om ééns in zijn/haar leven winnaar(-es) van de Grote Verloting te worden. Tja, de oudste Paardenmarkt trekt ook de belangstelling van andere inwoners van de gemeente Katwijk.

Bijzonder was ook de editie van de Mart in 2016. Toen vond onder het toeziend oog van oud-burgemeester Jos Wienen en Paardenmarktcomité-voorzitter Jan van der Nagel de ondertekening plaats dat Paardenmarkt Valkenburg tot Cultureel Erfgoed behoort. Een belangrijk moment voor Valkenburg.

Jappe Smits is een icoon in Valkenburg. Deze man is onmisbaar in de organisatie van de Valkenburgse

Paardenmarkt én voor de Dag van de Romeinen. Deze speciale dag is ontstaan uit een themadag tijdens de Mart in 2015.

Voor veel gezinnen is de Mart dé uitgesproken gelegenheid om trots met je gezinsuitbreiding te pronken. Ook heeft de Mart soms de primeur van een wel héél bijzonder dier.....Een kruising tussen paard en zebra. Wat een schitterend dier was dat.

En wat is er nostalgischer dan handje-klap. Het paardenmarktcomité doet haar uiterste best voor haar aanvoerders om de handel levendig te houden. Uiteraard met de nodige

zorg eromheen voor het welzijn van alle dieren.

2020 een bijzondere jaar. Een jaar zonder Mart. Valkenburg kijkt uit naar de editie 2021, met hopelijk weer veel muziek, sport, spel, paarden en mooi weer.

Dag van de Romeinen komt voort uit themadag Mart 2015


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding