Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Als het eerst maar weer Mart is…..

anders n Het is een bijzondere week voor Valkenburg. Deze week zou in het teken staan van de jaarlijkse Mart. Niets van dit alles. Een virus strooide roet in de 1075ste editie van de leukste en gezelligste paardenmarkt van ons land.

Voorzitter van het Paardenmarktcomité van Valkenburg schrijft altijd een voorwoord voor het speciale Mart-boekje. Om het contact met de Valkenburgers ook of juist in deze week te onderhouden hieronder een speciaal voorwoord namens het comité.

Allerbeste inwoners,

Dit jaar zouden wij de 1075ste editie vieren van de Paardenmarkt van Valkenburg ZH.

Allereerst had ik mij voorgenomen om in dit voorwoord álles behalve het woord Corona te gebruiken….

Vorig jaar eindigde ik ons voorwoord met de zin:
‘Martvieren doen wij met zijn allen dus wij wensen iedereen een mooie, zonnige, droge, gezellige en onvergetelijke MART’.

Nou, mooi en gezellig is het altijd, maar zonnig en droog valt nog wel eens tegen. Tóch gaat ons dorpsfeest eigenlijk altijd door.

Alleen een oorlog en extreme storm hebben er eerder voor gezorgd dat onze alom geliefde paardenmarkt niet door kon gaan. Wie vorig jaar gezegd had dat een (griep-) virus er óók voor zou gaan zorgen dat wij wéér ons dorpsfeest niet zouden kunnen vieren had linea recta het gekkenhuis in verwezen geworden.

Helaas is dit toch echt de reden dat onze 1075ste editie verplaatst gaat worden naar 2021.

Het paardenmarktcomité heeft er werkelijk alles aan gedaan, ook met de andere organisatoren, om alsnog een manier te bedenken om de Mart te kunnen vieren.

Na voor de tweede keer definitief te besluiten de Mart niet te vieren blijft het ons bezig houden of we toch niet iets kunnen doen. Ik denk dat dat gevoel niet weggaat. Mensen willen tóch hun huis/straat gaan versieren, hebben hun vrije dagen al klaarstaan.

Jappe Smits, voorzitter van Festivalk heeft ervoor gezorgd dat RTV Katwijk de gehele Martdag oude foto’s en filmpjes heeft uitgezonden. Ook heeft de Grote Verloting door kunnen gaan. Maar dan op een ‘niet fysieke’ manier. Misschien via een livestream op Facebook of alleen een trekking met de uitslag op Facebook, bij de slager, de benzinepomp en natuurlijk in de Rijnsburger/Valkenburger en Zicht op Valkenburg. Die onvergetelijke Mart 2020, zal waarschijnlijk echt onvergetelijk worden….. Mart 2020 gaat niet door vanwege Corona of die het woord niet meer kunnen zien..Covid-19.

Of ……….maken wij hem tóch zelf weer onvergetelijk door met koffie en gebak de oude filmpjes op RTV Katwijk te bekijken in ons eigen huis met familie en vrienden (niet te veel en 1,5 meter) om 12 uur de Grote Verloting volgen. Wie o wie heeft dit jaar de beroemd makende hoofdprijs gewonnen? Dat we na afloop kunnen zeggen dat het toch weer een onvergetelijke MART is geweest. Maar dan anders!!

Een groet én sterkte namens het voltallige Paardenmarktcomité,

Jan van der Nagel - voorzitter Paardenmarktcomité

Henny Star sr. – Penningmeester

Kimberley van der Nagel – Secretaris

Janneke Russchenberg, Henny van Duijn, Mattijs Jongeneel, Jan van der Nagel en John van Paridon – de onmisbare schakels van het comité.

Gelukkig hebben we de foto´s nog


| Foto´s: Archief - P. van Kampen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding