Emancipatie

Sorry heren, maar zo af en toe is er een column voor alleen de dames. Daarin wij toch als vrouwen onder elkaar weer eens een hartig woordje met elkaar moeten wisselen. Want al zijn we een eind verder dan een eeuw geleden - net aan 100 jaar- dat we het vrouwenkiesrecht kregen, we mogen natuurlijk niet verslappen. Mannen zijn een leuk soort, maar wij moeten scherp blijven.

We zitten midden in een periode waarin alles gaat over participatie, discriminatie en emancipatie. En iedereen heeft er wel wat over te zeggen, maar wij vrouwen weten echt hoe het zit.

Participatie is zo’n onderwerp, waar je eigenlijk heel gauw klaar mee kan zijn. Dat wordt veel gebruikt in de politiek en bij organisaties en betekent concreet, dat je ergens aan mag meedoen, dat het belangrijk is dat je gehoord wordt en je mening geeft. Veel praten en belangrijk zijn. Met andere woorden verspilde energie. Daar kunnen wij vrouwen onze kostbare tijd toch niet aan besteden. Mannen doen dat anders, die kunnen dat weer wel.

Van discriminatie weten wij ook alles van. Dat ‘Luctor et emergo’ is niet voor de Zeeuwen bedoeld, maar voor ons. Ik worstel en kom boven. Eerlijk gezegd heeft het niets met de strijd tegen het water te maken, maar met de strijd tegen de Spaanse overheersing. Het betekent eigenlijk: "met dank aan God, en de goedgunstigheid van de koningin, zullen wij boven komen." Maar kom op, je kan in het leven ook te eerlijk zijn. Wij moeten toch ook knokken om bij dat glazen plafond te komen en zijn we daar met veel moeite om het te doorbreken, hebben ‘mannen’ onze gereedschappen ingepikt, omdat ze vergeten zijn waar ze die van hen hebben neergelegd?

Ik ben echt de laatste, die het werk van onze Schepper in twijfel zou durven trekken, maar ik denk toch ook dat Hij even zijn hoofd in zijn handen heeft gelegd toen hij Adam zag. Hij moet gedacht hebben; die redt het niet in zijn eentje. Dat gaat niet goedkomen. Hoe moet dat als we straks in het digitale tijdperk zitten. Met dat e-mailen, digitaal betalen, verschillende bankpassen, mobiele telefoons, tomtoms......, als ze dan ook nog niet eens meer weten waar hun autosleutels liggen.

En ja dames, daar zijn wij natuurlijk op ons sterkst. Nu komt het aan op goed regelen.

Huishoudelijke klussen blijven, maar emancipatie heeft ook te maken met het goed, afspreken wie wat doet. Zo van wie het eerst thuiskomt, doet de boodschappen.
Echter, enige tijd terug trof mij iets, waarmee ik toch geen rekening had gehouden. Zonder dat ik het wist, had mijn partner van één van de winkeliers een eigen ‘Piggy-card’ gekregen. Dat levert voordeel op bij het boodschappen doen.
Kijk dames, voor we het weten zijn we onze voorsprong kwijt. Een eigen Piggy-card. Het moet niet veel gekker worden.