De Burchtruiters is een florerende vereniging. | Foto: pr.
De Burchtruiters is een florerende vereniging. | Foto: pr. Foto: pr

Ontruiming dreigt voor Burchtruiters

n Ruimte maken voor grootschalig glastuinbouw

Paarden n sportvereniging De Burchtruiters is een florerende vereniging en biedt al zo’n 40 jaar ruimte en plezier aan paardensportliefhebbers, jong en oud.

Dit verenigingsleven speelt zich af op een perceel aan de Kloosterschuurweg 12a, eigendom van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij Duin- en Bollenstreek. Deze heeft nu aangegeven het stuk grond nodig te hebben voor de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied. De Burchtruiters moeten dan ook wijken voor grootschalig glastuinbouw.


Terug in de tijd

In een brief aan de gemeenteraad legt het college van B&W uit waarom deze beslissing wordt genomen. Om de uitbreiding van het glasareaal in het gebied Kloosterschuur – Trappenberg mogelijk te kunnen maken heeft de gemeente Katwijk in 2012 onder andere een perceel aan de Kloosterschuurlaan gekocht. Dit perceel werd op basis van een mondelinge grondhuurovereenkomst gehuurd van de toenmalige eigenaar door Paardensportvereniging De Burchtruiters als recreatief/hippisch terrein. Deze grondhuurovereenkomst is eind 2015 door de gemeente opgezegd. Sindsdien betalen De Burchtruiters geen huur meer voor het gebruik van dit perceel.

Reeds tientallen jaren hebben De Burchtruiters een perceel grond aan de Kloosterschuurweg in strijd met het bestemmingsplan (agrarische doeleinden) in gebruik. Met de voormalige grondeigenaar had deze vereniging een mondelinge overeenkomst tot grondhuur.

Vanaf het moment van aankoop van dit perceel door de gemeente, wordt in overleg met De Burchtruiters gezocht naar mogelijke alternatieve locaties. Verschillende locaties in het Buitengebied van Rijnsburg zijn als mogelijke alternatieve locatie voor de vereniging onderzocht. Om verschillende redenen bleken deze locaties keer op keer niet haalbaar en/of voldeden niet aan de wensen van De Burchtruiters. In een enkel geval was de grondeigenaar niet bereid om medewerking te verlenen en in andere gevallen bleek de ruimtelijke inpassing niet haalbaar of werd het plan financieel niet haalbaar geacht. De gezamenlijke zoektocht naar een vervangende (tijdelijke of permanente) locatie gaat echter thans onverminderd door.


Procedure tot ontruiming

Op 3 juni 2020 heeft de gemeente De Burchtruiters gesommeerd om uiterlijk op 1 juli 2020 tot ontruiming over te gaan van het door de Burchtruiters in gebruik zijnde perceel. Naar aanleiding van deze brief hebben De Burchtruiters verzocht om de datum van 1 juli te verplaatsen naar een later moment, zodat de voorbereidingen tot ontruiming in gang gezet konden worden. Er is uit coulance door de gemeente ingestemd met het verplaatsen van de datum van 1 juli 2020 naar 1 september 2020, onder voorwaarde van het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst.

Omdat ook deze vaststellingsovereenkomst door De Burchtruiters niet wordt geaccepteerd, blijft de ontruimingsdatum op 1 juli 2020 gehandhaafd. De Burchtruiters zijn op 4 augustus 2020 geïnformeerd dat de gemeente een procedure start om ontruiming van het perceel te bewerkstelligen.

Penningmeester Henk van der Meij van de Burchtruiters bevestigt dat de gezamenlijke zoektocht naar een nieuwe locatie voor zijn vereniging tot op heden nog niets heeft opgeleverd. Hij kan zich niet voorstellen dat de laatste dagen voor de Burchtruiters zijn geteld. ‘Wij zijn een florerende vereniging met zo’n 60 leden. Organiseren veel activiteiten, ook om het paardrijden heen. Het kan en mag niet zo zijn dat dit ophoudt. Het bestuur van de Burchtruiters vindt dan ook dat de gemeente de morele plicht heeft om voor ons een plekje te regelen’, aldus Van der Meij.

'Dit is de huidige stand van zaken met betrekking tot De Burchtruiters', zo liet een woordvoerder namens wethouder Gerard Mostert weten.


'Zwarte cijfers voor DSV, maar liquiditeit blijft ‘kwetsbaar’

is verkoop van vastgoed. Kenkhuis zag afgelopen juni wel iets in de mogelijkheid om het complex Parledam met 62 zorgappartementen in Katwijk aan Zee te verkopen. ‘Hier zijn we eigenlijk alleen verhuurder van die appartementen.’ Eerder werd ook het huidige pand van Huize Salem in Katwijk aan Zee genoemd om te verkopen. De bewoners van Salem verblijven tijdelijk aan de Waterboslaan in Rijnsburg. Salem komt in elk geval terug in Katwijk, de vraag is alleen op welke manier en in welke vorm. Ook is overwogen om de mogelijkheid te onderzoeken om de aanleunwoningen bij DSV|Rustoord in Lisse te verkopen.


De Vries wacht nog even met beslissingen over het vastgoed van DSV. ‘Er moet geld komen. Dat kan door verkoop, maar ook door leningen. De verleiding om vastgoed te verkopen is dan groot, maar je kunt vastgoed maar één keer verkopen.' een beslissing hoopt hij voor de kerst van dit jaar te nemen.


Potentiële financier

Het kan dus ook zo zijn, dat DSV voor een lening gaat. ‘Iedereen die geld heeft, is een potentiële financier’, vindt De Vries. Dus ook de gemeente Katwijk die voor 55 miljoen euro borg staat voor de zorgorganisatie en die vorig jaar onaangenaam verrast werd door de financiële problemen.


Zowel gemeente als DSV heeft onderzoek gedaan naar het hoe en waarom, met als belangrijkste uitkomsten, dat de top van de organisatie te weinig kritisch was en dat juist het fraaie vastgoed voor de problemen heeft gezorgd.


‘De plannen waren te ambitieus. Die fout moeten we niet nog een keer maken’, stelt De Vries. Hij heeft alle vertrouwen in een goede afloop en een goede samenwerking met de betrokken gemeenten. DSV heeft zorglocaties in zowel Katwijk als Lisse.
| Foto: A. van Duijvenvoorde.

Afbeelding