Afbeelding
Foto: pr

De jongens van TOEN, zijn de mannen van NU


Rbb D5 voetbaltalenten van         25 jaar geleden

Rijnsburgse n Boys. In het voetbalseizoen 1995-1996 werd de D5 van Rijnsburgse Boys genomineerd bij de jaarlijkse Sportverkiezing voor de titel ‘Talent van het Jaar’. Dit elftal was een talentvolle groep van E junioren, die als een D team op een groot veld mocht spelen.

Door Gert Westra

Dat is nu 25 jaar geleden. Hoe is het nu met deze talentvolle voetballers van toen? In een serie van drie (dit is de laatste) gaat Gert Westra terug in de tijd onder het mom: ‘De jongens van toen, zijn de mannen van nu’.

Als begeleider heeft Gert Westra de D5 van nabij meegemaakt. Naast zijn zoon Michael Westra bestond de D5 toen uit: Bas Heemskerk, Daan Jan Welmers, Danny van den Eijkel, Dirk Duijndam, Jaap Jan Zandbergen, Jan Heemskerk, Michael Driebergen, Mike Kruger, Niels Hogewoning, Sjon van der Kleij, Ricardo Fernandes, Stephan de Kluijver en Bart Freke.

Voorstellen spelers

Trainer Arie van Dijk werd in zijn werk geassisteerd door Theo Fokkema. Chiel van Egmond was de leider van de D5. Trainer Arie van Dijk sprak toen als volgt over dit elftal: ‘Het zijn 14 gelijkwaardige spelers welke samen een uitstekend uitgebalanceerd elftal vormen. Er zit heel veel technisch vermogen in het elftal en ook de nodige inzet is aanwezig. Ze zijn allen zeer leergierig.’

Sjon van der Kleij
speelde als sterke verdediger in het centrum van het veld. Hij speelde ook in alle jeugdselecties tot en met de A1. Toen ging het mis, op de laatste training van de A1 verdraaide hij zijn knie en was het einde voetballoopbaan. Heel zuur voor hem want hij zou direct aansluiten bij de A selectie. Ik zag in hem een opvolger van Wim Driebergen. Na een herstelperiode van wel 2 jaar heeft Sjon het nog geprobeerd. Het lukte niet meer en Sjon stopte met voetballen.

De D5 beschikt over veel technisch vermogen, de nodige inzet en zijn leergierig

Sjon ging studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en later in Londen. Hier speelde hij nog wel in het Universiteitselftal en werd daar kampioen mee. Na deze studie is hij aan de slag gegaan als adviseur bij KPMG. Hij is doorgegroeid tot manager en heeft hij veel gereisd. Zo heeft Sjon 2 jaar mogen wonen en werken op de ABC eilanden, Suriname en Sint Maarten. Inmiddels is Sjon weer op Hollandse bodem en werkt hij nu als strategisch adviseur bij de Royal Schiphol Group op Schiphol.

Samen met zijn vriendin Serena al ruim 14 jaar verliefd, verloofd en sinds 4 april 2020 trotse vader van een prachtige dochter Amelie.

Stephan de Kluijver
doorliep de jeugdopleiding bij RBB. Hij haalde net de A selectie niet, maar kwam in RBB 3 te spelen. Na 2 jaar wilde hij het toch hogerop proberen en stapte over naar Voorschoten’97. Daar heeft hij 4 jaar in de A selectie gespeeld en werd hij omgetoverd van een aanvaller/middenvelder naar een aanvallende linksback. Hij heeft wedstrijden gespeeld op Hoofdklasse niveau, net toen de Topklasse werd geïntroduceerd. Na die 4 jaar is hij gestopt met voetballen, omdat hij naar Amsterdam verhuisde en de trainingen te veel tijd in beslag namen.

Stephan heeft na de middelbare school een Master afgerond met de studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Stephan over zijn werk: ‘Ik ben in het werkveld van business intelligence terecht gekomen als consultant; Ik houd me bezig met IT systemen van (grote) organisaties, hoe dit in te richten, met focus op gebied van data en inzichten op allerlei gebied, zoals: HR, Finance, Inkoop, Verkoop, Marketing ect. Dit met behulp van toepassingen die binnen de markt beschikbaar zijn. Hierin adviseer ik klanten en werk op projectbasis als business intelligence consultant’.

Stephan woont samen met Chrissy in Lisse. Met hun twee kinderen Duuk van 4 jaar en Maud van 1 jaar hopen ze volgend jaar te verhuizen naar Noordwijkerhout.

Mike Kruger
begon als spits in de F9, maar werd al snel keeper doordat hij zo groot was… en nog steeds is. Als keeper doorliep hij de hele jeugd opleiding en kwam in de A1. Hij werd gevraagd om aan te sluiten bij de A/B selectie, maar daar had hij geen zin in. Het vele trainen e.d. nam teveel tijd in beslag. Mike heeft nog wel enkele jaren in een vriendenteam gespeeld, maar is daarna gestopt. Door de opkomst van de kunstgrasvelden was het niet leuk voor hem. Iedere week weer open knieën en schaafwonden op zijn benen. Hij wilde zijn vrije tijd anders gaan besteden.

Mike heeft een HAVO/VWO opleiding gevolgd, maar niet afgemaakt. Toen naar het MBO Wellantcollege voor een BBL opleiding en dat papiertje heeft hij wel op zak. Hij is werkzaam in de bloemen; eerst bij zijn vader (toen Gebr. Zandbergen) en nu ruim 9 jaar als operator pick-proces bij de Hoek Group.

In de liefde verliep het niet helemaal vlekkeloos. Na 2 langdurige relaties, waarvan zelfs 1 keer getrouwd, is hij nu ruim 2 ½ jaar single. Mike heeft nog geen kinderen, maar is wel de super oom van een neefje. Mike woont nu in Valkenburg.

Bart Freke
is natuurlijk de bekendste van het stel talenten. Over de voetballoopbaan hoef ik eigenlijk niet zoveel te vertellen. Iedereen in de (amateur) voetbal wereld kent Bart Freke. In mijn ogen de enige van het talententeam die de hoogste amateurtop heeft gehaald. Begonnen in de D5 en na de B jeugd drie seizoenen bij ADO Den Haag. Teruggekeerd als 19 jarige A junior bij RBB, waar hij zijn debuut maakte in het eerste elftal. Hij maakte de mooie gouden jaren mee en vormde daarin een onmisbare schakel. Een prachttijd volgde: kampioenschappen en heerlijke bekerwedstrijden. Denk aan Utrecht uit en Vitesse uit. Wat een spektakel. Dat hij toen met trainer Ted Verdonkschot meeverhuisde naar Quick Boys vond ik jammer, maar wel begrijpelijk na al die successen.

Dat verliep anders dan gedacht. Gelukkig voor ons keerde Bart na 1 jaar alweer terug naar Rijnsburg. Door blessures ging het minder en speelde hij enkele jaren in Rijnsburgse Boys 2. Hij werd gevraagd om nog eenmaal op het hoogste niveau te gaan spelen en probeerde dat ook. Iedere Rijnsburgse Boys fan kent het verhaal; na slechts 7 wedstrijden in Rijnsburgse Boys 1 ging het niet meer.

De beste speler van het talententeam moest gedwongen stoppen. De pijn was te heftig en de blessure had hem geveld. Zoals hij zelf zegt: ‘Ik heb een hele mooie carrière gehad, heel veel gelachen, mooie en belangrijke doelpunten gemaakt, met de beste spelers gespeeld en vele mooie prijzen gewonnen’. Natuurlijk blijft Bart aan de club verbonden en zit nu samen met Niels Hogewoning in het scoutingteam.

Bart is al heel wat jaren getrouwd met Samantha en zijn de gelukkige ouders van twee prachtige dochters: Nikki en Denni.

Bart heeft na zijn MAVO diploma nog geprobeerd om een studie te volgen. Bart is uiteindelijk in de bloemen gaan werken en nu al jaren inkoper bij een export bedrijf.

Michael Westra
mijn zoon is de aanleiding waarvoor ik dit doe. ‘Schrijf jij zelf maar mijn verhaal, je weet het beter dan ik’, zei hij. Zijn voetbalcarrière duurde niet zo lang en daar is dus weinig over te vertellen. Na de F’jes, de D5, de D1 en toen de C1. Toen stopte hij ermee. We hadden echt wel mooie jaren meegemaakt met toernooien in Denemarken, België en het Nike toernooi bij PSV met goede resultaten. Ik zag in hem een goede middenvelder en als ouder met oogkleppen op vond ik hem net zo goed als Bart, Jaap-Jan en Niels. Of hij het ook zover had geschopt in het voetbal zullen we nooit weten. In mijn dromen vloog ik iedere twee weken naar Barcelona…….maar het verliep anders. Na de voetbal heeft Michael nog 1 jaar getennist, dat was leuk maar niet meer.

Michael behaalde eerst zijn Havo diploma en wilde toen de Studie Logistiek en Economie volgen op de HEAO in Overveen. Echter, voor de kerst vond hij dit niks en stopte ermee. Toen maar gaan werken bij zijn neef voor hele dagen in de bloemen. Michael ging vanaf zijn 14e al mee naar de markt in Harderwijk en had een eigen ventwijk in Katwijk. Tussen door ook nog werken op de veiling bij enkele bloemenboeren, oftewel drie bazen en een eigen zaak. Ondertussen overdenken welke studie hij wilde gaan doen. Het werd de opleiding Rechten op de Haagse Hogeschool. Na die afgerond te hebben, door naar de Vrije Universiteit van Amsterdam. Daar heeft hij zijn Master behaald. Michael is nu al ruim 6 jaar advocaat en werkzaam bij JanssenBroekhuysen Advocaten in Amsterdam, gespecialiseerd in Ondernemingsrecht, Fusies & Overnames en Corporate Litigation. Leuk detail om te vermelden is dat Michael solliciteerde naar de functie van Advocaat bij de Vereniging van Effectenbezitters (de VEB), terwijl hij zijn studie nog niet had afgerond. Hij moest toen 3 keer langskomen en werd aangenomen als jurist, om daarna tot advocaat te worden beëdigd.

Tijdens zijn werk bij de VEB kwam hij zijn vriendin tegen, onze schoondochter Lindsay. Na eerst jaren in Den Haag en Voorburg te hebben gewoond zijn ze nu in Oegstgeest neergestreken. Lekker in de buurt. Ze zijn de trotse ouders van onze kleinkinderen Noa, nu ruim 2 jaar, en sinds 28 mei van dit jaar zoon Vinz.

Slotwoord

Zo ben ik dus aan het einde van mijn verhaal van ‘onze jongens/talenten van toen ‘gekomen. Een groep jonge jongens die barstten van de talenten: niet alleen in de voetbal, maar ook op maatschappelijk gebied. Van dit talententeam is in mijn ogen Bart het grootste voetbaltalent geworden met daarbij de vermelding dat hij twee jaar bij ADO Den Haag heeft gespeeld in zijn jeugd. Je moet het dus niet alleen van je talenten hebben, maar ook de passie en goede mentaliteit en discipline kunnen opbrengen voor de vele tijd die het in beslag neemt om dat doel te bereiken. Natuurlijk moet je ook gezond en fit blijven en, zoals enkele jongens, niet te veel pech hebben met blessures.

Hierbij een goed advies voor onze huidige talenten: ‘Blijf trainen, trainen en nog eens trainen met passie en tomeloze inzet om je doel in de voetbal te bereiken. Heb veel geduld en blijf knokken om een plekje in Rijnsburgse Boys 1 te bemachtigen.’

Bij zijn vorige periode als trainer van Rijnsburgse Boys heb ik Henk Wisman ook wel eens gevraagd, waarom er geen echte Rijnsburger meer in het eerste elftal stond. Het antwoord was simpel: ‘Als een Rijnsburgse jongen beter is dan een andere speler, staat ie gewoon in de basis’.

Van al deze jongens zijn er zes in de bloemen gaan werken. De rest is in andere branches terecht gekomen. Ieder met zijn eigen talenten: van nettenmaker, financieel brein en advocaat tot zelfstandig ondernemer. Mooi om te zien hoe die jongens van toen zijn geworden tot de mannen van nu. | Foto's: pr.

Afbeelding