Normaal

Deze week zijn de scholen weer begonnen. In de straten zie ik ’s morgens vroeg weer vrolijke kinderen lopen. De meeste vinden het fijn om weer naar school te gaan. En anders de meeste moeders wel… ‘We krijgen weer regelmaat, en zo gedijen we allemaal het best,’ zo hoorde ik in mijn omgeving. Ik snapte precies wat die moeder bedoelde. Hoe fijn ik het ook vond als in juli de grote vakantie begon, nog fijner vond ik het als de scholen na zes vakantieweken weer open gingen. En onze kinderen waren blij om hun vriendjes weer te zien.


Hoe zal het dit schooljaar gaan? Op middelbare scholen worden bij verschillende lessen, waarbij de 1,5 meter afstand niet lukt, mondkapjes gedragen. Zoals bij de techniek-, verzorgings- en kooklessen. Ik wens van harte dat dit schooljaar normaal verloopt. Zowel voor de leerlingen, als de docenten-leerkrachten. Maar wat is tegenwoordig nog normaal? Het lijkt wel of iedereen daar zijn of haar eigen mening over heeft. Ik verbaas me met grote regelmaat over de verandering in onze maatschappij. Zoveel mensen, zoveel meningen. Al die meningen moeten ook verkondigd worden, het liefst lekker fel en ongenuanceerd. Als je op social media actief bent weet u wat ik bedoel. Velen blijven hun eigen mening maar ventileren, zijn niet in staat om naar anderen te luisteren. Vooral op Facebookpagina’s als ‘Je bent een echte Rijnsburger, als…’ Of vul maar een willekeurige woonplaats in. Er is altijd wel wat te zeuren. Dat het vroeger zoveel beter was … of…. Over een gemeente die te veel geld aan een project besteedt, of het openbaar groen niet goed bijhoudt, of zomaar een wegafsluit en dat je dan een kwartier om moet rijden.


Gelukkig is er ook leuk nieuws op social media te lezen. Zelfs in deze coronatijd. Bijvoorbeeld mensen die hun vakantie in Nederland doorbrengen en deze uitgebreid delen met hun vrienden. Ik zie schitterende foto’s voorbij komen van idyllische dorpjes, mooie rivieren met hun uiterwaarden, en de hei die momenteel prachtig paars kleurt. Hoewel ik het leuk vind om kennis te maken met andere landen en culturen (gemiddeld 10 vlieguren vanaf Nederland) krijg ik zin in onze vakantie in Nederland. Deze maand stond Ibiza op ons reisprogramma, maar dat hebben we zelf omgeboekt naar een Nederlandse bestemming. Binnenkort reizen we af naar Breukelen. Zonder files kunnen we daar in binnen een uur zijn. Fietsen achterop de auto mee, wandelschoenen in de koffer en niet te vergeten de regenjas en paraplu. Want het blijft natuurlijk wel Nederland. Hoewel ik hoop op een prachtige nazomer.


Houdoe.