Wethouder Jacco Knape neemt het magazine Open Monumentendag in ontvangst. | Foto: M. Wonnink.
Wethouder Jacco Knape neemt het magazine Open Monumentendag in ontvangst. | Foto: M. Wonnink. Foto:

Open Monumentendag gaat gewoon door

Met dank aan de vele vrijwilligers

Cultuur n Open Monumentendag in Katwijk gaat dit jaar door. Op zaterdag 12 september zijn een beperkt aantal monumenten open en er is een fietstocht. Afgelopen maandagmiddag werd in het Herenhuys het magazine overhandigd aan wethouder Jacco Knape.

Het thema van dit jaar is “Leermonumenten”. In elk geval toepasselijk voor dit jaar.

Een groot gedeelte van de Monumenten zijn open en die staan ook benoemd in het magazine. Een ander deel van de monumenten kon vanwege de 1,5 m niet gerealiseerd worden. Ook zijn alle monumenten afhankelijk van vrijwilligers, waarvan een aantal vallen in de categorie kwetsbare.


Yvonne van den Anker, voorzitter van het Comité Open Monumentendag: 'Alle monumenten staan wel benoemd in de fietsroute die u terugvindt in het magazine. Belangrijk om te weten is wel dat bij de monumenten die geopend zijn, er soms gereserveerd moet worden of wellicht even gewacht. Ook dit staat per monument benoemd'.

Het door laten gaan van Open Monumentendag hing aan een zijden draadje vanwege de coronapandemie. Dat beaamt ook wethouder Jacco Knape. 'Ik had niet verwacht dat het door zou gaan. Toch is de organisatie er in geslaagd om een aantal monumenten open te hebben. Dat komt voor een groot deel door de vrijwilligers'.

Of het te druk wordt, kan Van den Anker lastig inschatten. 'Andere jaren hebben we veel bezoekers gehad. Aan de ene kant zijn mensen dit jaar voorzichtiger, maar ze willen ook weer op pad. We hopen dat veel mensen komen, maar wel op anderhalvemeter.'


Opening

De officiële opening van het park zou in juni dit jaar plaatsvinden maar door de Corona perikelen is dit uitgesteld. Het genootschap Oud Rijnsburg had voor de opening in juni meegeholpen aan een mooi draaiboek, maar helaas kon dit geen doorgang vinden. Gelukkig vindt de officiële opening van het Merovechpark nu plaats op de vrijdag voor de OMD 11 september. Deze opening vindt eveneens in aangepaste vorm plaats, maar omdat het zo’n bijzonder monument en moment is, is deze dag doorgetrokken naar de opening van Open Monumentendag.

De opening van OMD is zaterdag 12 september om 10.00 uur. Burgemeester Cornelis Visser en wethouder Jacco Knape zijn bereid gevonden de opening te verrichten. Er wordt deze keer heel wat van ze verwacht, want zij mogen als eersten kijken of er nog meer schatten in de grond zitten. Daarna mag de jeugd losgaan. De historische vondsten zijn ontdekt door schatgraven en dat is iets dat zij ook mogen doen.
Wethouder Jacco Knape heeft er onlangs een kijkje genomen 'Het is een prachtige plek, een mooie plek om het park te openen. Je ziet wat voor waarde het heeft.'