De jongens van D5 beleefden een mooie tijd met elkaar. | Foto's: pr.
De jongens van D5 beleefden een mooie tijd met elkaar. | Foto's: pr. Foto: pr

De jongens van TOEN, zijn de mannen van NU

Rbb D5 voetbaltalenten van 25 jaar geleden

Rijnsburgse n Boys. In het voetbalseizoen 1995-1996 werd de D5 van Rijnsburgse Boys genomineerd bij de jaarlijkse Sportverkiezing voor de titel ‘Talent van het Jaar’. Dit elftal was een talentvolle groep van E junioren, die als een D team op een groot veld mocht spelen. Dit onder leiding van trainer Arie van Dijk en begeleider en vader van een van de spelers Gert Westra.

Door Gert Westra

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de D5 van Rbb zo talentvol was. Ter gelegenheid van dit jubileum dook Gert Westra de (foto)boeken in, struinde internet af naar informatie en zocht contact met deze 14 spelers. Graag had hij de jongens nog een keer bij elkaar gehad, een soort reünie. Maar door corona is dit nu niet mogelijk.

Hoe is het nu met deze talentvolle voetballers van toen? In een serie van drie gaat Gert Westra terug in de tijd onder het mom: ‘De jongens van toen, zijn de mannen van nu’.

Begeleider Gert Westra heeft van nabij de D5 meegemaakt. Naast zijn zoon Michael Westra bestond de D5 toen uit: Bas Heemskerk, Daan Jan Welmers, Danny van den Eijkel, Dirk Duijndam, Jaap Jan Zandbergen, Jan Heemskerk, Michael Driebergen, Mike Kruger, Niels Hogewoning, Sjon van der Kleij, Ricardo Fernandes, Stephan de Kluijver en Bart Freke.

Voorstellen vijf spelers

Michael Driebergen

begon zijn voetbal direct in de D5. Daarna doorliep hij alle jeugdelftallen tot en met de A1. Toen ging het mis door een verrekte enkelband en was het einde oefening. Het ontbrak hem ook aan een juiste mentaliteit en instelling, zoals zijn vader (oud eerste elftal speler en rots in de branding Wim Driebergen) die dit wel had. Daar baal ik soms nog weleens van, vertelde hij. Misschien had er dan meer in gezeten voor hem.

Michael is zijn vader achterna gegaan in de bloemen en werkt nu ruim 17 jaar als inkoper bij V&E.

Michael had jong zijn ware gevonden en samen met zijn vriendin Barbara hebben ze een zoontje Dani. Hij voetbalt ook en speelt in de JO 9.

Bas Heemskerk

speelde als rechtsback of middenvelder. Na de D5, D1, C1, B1 en A1 kwam Bas in RBB3 te spelen. Hij heeft dat enkele jaren gedaan en is toen gestopt.

Na zijn middelbare opleiding heeft hij de opleiding fysiotherapie gevolgd en is in 2011 afgestudeerd. Nu werkt hij bij Paramedisch Centrum Katwijk-Rijnsburg - uiteraard in Rijnsburg. Hij doet dit met veel plezier en is blij om de mensen weer van hun klachten af te helpen. Bas behoort ook tot de medische staf van RBB en is fysiotherapeut bij zowel RBB1 als RBB2.

Bas heeft Rijnsburg verruild voor het keurige Oegstgeest en is in 2017 getrouwd met Merel. Samen zijn ze in het rijke bezit van twee zoontjes Menno, 2 jaar en Tom van ongeveer 9 maanden.

Niels Hogewoning

is een kleine man met een groot verhaal, een echte Rijnsburger. Bij Niels begin ik even andersom. Na diverse liefdes te hebben versleten trof hij in Laura zijn ware. Waar Niels zich voor wat betreft zingen tot de douche beperkt, heeft hij in Laura een ervaren zangeres gevonden die zingt in de band Bassta. Samen met Laura zijn ze ouders van zoontje Dani.

Niels kwam als puber in een klas van 34 meisjes en 4 jongens. Niet goed voor zijn hormonen in die tijd. Hij heeft het VMBO afgerond en na diverse opleidingen is hij toch op veiling Flora beland. Hij is nu inkoper bij The Green Corner.                                                        

Op voetbalgebied speeld Niels in alle hoogste jeugdelftallen en kwam zo in de B selectie terecht. Hij schoof snel door na de A selectie. Door deze situatie speelde hij meest in RBB 2 maar ook soms in RBB 1. Zijn grootste voordeel hierbij was dat hij dus dubbele gouden jaren meemaakte: 6 x kampioen; 1 x landskampioen; 2x algehele beker; 3 x beker; 1x zaterdag kampioen. Na Rijnsburgse Boys wilde hij meer in het eerste staan en vertrok naar Noordwijk. Dat werd een mooi jaar met het kampioenschap. Toen begonnen de omzwervingen: eerst Voorschoten’97, daarna met Hein van Heek mee naar de Rijnvogels; even terug naar RBB 2 en daarna nog 3 jaar Valken’68. Gelukkig is hij weer terug bij onze boys en samen

met Bart doet hij de scouting. Hij heeft de intentie om zijn trainersdiploma te halen.

Danny van den Eijkel

is nog een paar jaar door gegaan met voetbal. Hij speelde na de D1 ook nog in de C1, maar is toen terug gegaan naar de C3 om met vrienden te spelen. Even een pauze genomen om wat later in de A jeugd bij Valken'68 te gaan spelen met klasgenoten. Besloot daarna weer te stoppen. Momenteel speelt hij soms een partijtje zaalvoetbal met vrienden.

Nadat Danny zijn Mavo diploma opzak had, is hij direct de bloemen ingegaan. Samen met vader Peter hebben ze een eigen bedrijf dat bestaat uit 2 bloemenlijnen en 1 plantenlijn op Zwitserland.

Sinds 2015 is hij samen met vriendin Amber en sinds 2018 hebben zij een zoontje Senn.

Daan Jan Welmers

doorliep ook alle jeugdteams bij RBB. Na de A junioren kwam hij in het derde terecht. Door zich goed te ontwikkelen sloot hij na een jaar aan in het tweede. Zes seizoenen lang heeft hij in dat team gespeeld en daar dus ook het kampioenschap mee beleefd. Echter tijdens een training heeft hij een van zijn kruisbanden en binnenband gescheurd en raakte zijn meniscus ook beschadigd. Hij heeft getracht te herstellen, maar behaalde zijn oude niveau niet meer. Hij heeft nog enkele jaren in het derde en vierde gespeeld en is toen gestopt. Natuurlijk is hij nog trouw lid van onze boys.

Na de middelbare opleiding heeft Daan Jan gestudeerd voor makelaar. Afgestudeerd en klaar voor het echte werk. Helaas brak toen in 2008 de vorige crisis uit en was daar geen werk in te vinden. Hij ging even in de bloemen werken bij Pauw Lilies en toen gebeurde het; op weg naar de voetbal werd hij door een bekende Rijnsburger van zijn scooter gereden. Gelukkig niet gewond, maar werd hem bij de schade afhandeling wel een baan aangeboden: Assistent-projectleider om de bouw van het IBIS hotel Leiden te begeleiden. Op deze manier is hij in de hotelwereld beland. Ruim 4 jaar heeft Daan-Jan nu een eigen bedrijf en werkt als inkoper/project manager voor diverse hotels. Eerst in Nederland en nu verder omlaag naar België en Luxemburg en sinds kort vertoeft hij ook in Parijs. Samen met andere designers wordt hij ingehuurd door investerings

maatschappijen om het interieur in te kopen en te laten monteren/installeren op locatie.

Daan-Jan is 5 jaar getrouwd met Joan en samen hebben zij twee kinderen: Maud van 3 en Rens van 1.

Hoogtepunt

Terug in de tijd: het Hemelvaartweekend van donderdag 16 mei 1996 tot en met zaterdag 18 mei 1996 deed het elftal mee aan een internationaal toernooi welke werd gehouden in Genk, België. Dit toernooi was georganiseerd door Euro Sport Ring. Doel was om de Kempencup te winnen. De strijd ging tussen jeugdteams uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Zweden. Naast het jongste team de D5, deed ook de D1 en C1 van Rijnsburgse boys mee aan dit toernooi.

Een onvergetelijk toernooi; mooie herinnering voor voetballers en hun ouders

De D5, een E-elftal, was ingedeeld in groep E bij Cosmo Taverny, Frankrijk; Bokrijk en Bregel Sport, België. De eerste wedstrijd was tegen het Franse elftal en werd gewonnen met 1-0 door een doelpunt van Bart Freke. De volgende wedstrijd was tegen Bregel Sport. Eindstand winst: 2-1, met doelpunten van Sjon van der Kley en Michael Driebergen.

Bijzonder warende aanmoedigingen van de ouders langs de lijn. Voor deze gelegenheid waren deze fans afgereisd naar Heerlen, om zo hun jonge talenten te zien spelen.

De laatste wedstrijd tegen Bokrijk werd ook gewonnen met 2-0, beide gescoord door Niels Hogewoning. Door dus naar de volgende ronde. Je zou dan denken: de jongens gaan op tijd naar bed, uitgerust voor de volgende (finale) dag. Niets daarvan….Na het douchen en diner was er een verrassing voor de jongens van de drie elftallen: ‘We gingen stiekem even langs bij de ouders, die in een hotel in Heerlen logeerden. Om half 11 ’s avonds werd er nog een duik in het zwembad van het hotel genomen….Of iedereen hier blij mee is geweest, blijft de vraag.

Na een korte nachtrust stonden de jongens te popelen om weer te voetballen. De D5 speelde een wedstrijd tegen VFB Polsch, Duitsland. Met 2-0 winst, doelpunten van Niels Hogewoning en Bart Freke, door naar de halve finale. Weer een wedstrijd tegen Cosmo Taverny. De fransen konden wederom niet op tegen de Nederlanders. Weer waren het Niels en Bart die voor een 2-0 overwinning zorgden. Door naar de finale. Tegenstander was het Hollandse Roden uit Drenthe. Maar deze jongens gaven de winst niet zomaar uithanden. Uiteindelijk won D5 met 3-1, met doelpunten makers Bart, Bas en Niels.

Ook de C1 wist de finale te bereiken en deze tegen FC Torslanda uit Zweden met 2-1 te winnen. De Rijnsburgers gingen met verschillende prijzen naar huis. Want naast de winst van het toernooi, werd de penalty bokaal gewonnen door de D5, terwijl de D1 (zevende plek in het toernooi) de Fairplay cup had gewonnen.

Volgende week het laatste deel van dit bijzondere elftal en hun begeleiders.

Afbeelding