De jongens van D5 tijdens voetbaltoernooi in België. | Foto: pr.
De jongens van D5 tijdens voetbaltoernooi in België. | Foto: pr. Foto: pr

De jongens
van TOEN,
zijn de
mannen van NU

Rbb D5 voetbaltalenten van 25 jaar geleden

Rijnsburgse n Boys. In het voetbalseizoen 1995-1996 werd de D5 van Rijnsburgse Boys genomineerd bij de jaarlijkse Sportverkiezing voor de titel ‘Talent van het Jaar’. Dit elftal was een talentvolle groep van E junioren, die als een D team op een groot veld mocht spelen. Dit onder leiding van trainer Arie van Dijk en begeleider en vader van een van de spelers Gert Westra.

Door Gert Westra

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de D5 van Rbb zo talentvol was. Ter gelegenheid van dit jubileum dook Gert Westra de (foto)boeken in, struinde internet af na informatie en zocht contact met deze 14 spelers. Graag had hij de jongens nog een keer bij elkaar gehad, een soort reünie. Maar door corona is dit nu niet mogelijk.

Hoe is het nu met deze talentvolle voetballers van toen? In een serie van drie gaat Gert Westra terug in de tijd onder het mom: ‘De jongens van toen, zijn de mannen van nu’.

Begeleider Gert Westra heeft van nabij de D5 meegemaakt. Naast zijn zoon Michael Westra bestond de D5 toen uit: Bas Heemskerk, Daan Jan Welmers, Danny van den Eijkel, Dirk Duijndam, Jaap Jan Zandbergen, Jan Heemskerk, Michael Driebergen, Mike Kruger, Niels Hogewoning, Sjon van der Kleij, Ricardo Fernandes, Stephan de Kluijver en Bart Freke.

talent

De D5 was een talentvolle groep van E junioren, die als een D team op een groot veld mocht spelen. Een bijzonder stel jongens dat het ongelofelijk goed had gedaan dat jaar, met de nominatie bij de Rijnsburgse Sportverkiezing tot gevolg. De prijs voor Talent van het Jaar ging niet naar de D5, maar de nominatie op zich voelde al als een prijs.

Inmiddels zijn we 25 jaar verder en liep ik al langer met de gedachte om eens te ontdekken wat er van die jongens allemaal was geworden. Na de afscheidswedstrijd van Bart Freke, die onderdeel uit maakte van de gouden D5, wist ik zeker dat ik hiermee aan de slag zou gaan. Tijdens die afscheidswedstrijd zag ik veel jongens terug van het D5 team van toen; die zijn nu nog steeds bevriend met elkaar. De trainer van toen was kind van de club Arie van Dijk. Arie is ondertussen opa van twee prachtige kleinkinderen, met wellicht net zoveel talent als hun opa. Leider van het team was Chiel van Egmond, zoon van ere voorzitter Piet van Egmond. Chiel gaat dit jaar de taken overnemen van Peter van Tilburg in het bestuur, ook een echte clubman dus.

vragen

Voor dit verhaal heb ik alle jongens een paar vragen voorgelegd. Vraag 1: hoe is je voetballoopbaan verlopen? Vraag 2: welke opleiding(en) heb je gevolgd en wat voor werk doe je nu (niet iedere Rijnsburger zal de bloemen in zijn gegaan)? Vraag 3: verliefd, verloofd of getrouwd? Misschien zelfs vader?

Ricardo Fernandes
is de enige echte vrijgezel nog van alle jongens. Hij heeft het mooie Rijnsburg verlaten en woont nu in Oegstgeest. Zijn voetbalcarrière was een beetje wispelturig. Hij kwam als F junior bij de D5 terecht en heeft dus de E overgeslagen. Hij was een grote atletische jongen. Toen hij in de C1 speelde heeft hij ook een uitnodiging van een betaalde voetbal organisatie (BVO) ontvangen. Helaas werd hij niet goed genoeg bevonden. In de C1 kreeg hij wat problemen bij RBB en stapte over naar Quick Boys. Na 2 jaar daar gespeeld te hebben en wederom ook twee BVO uitnodigingen te hebben ontvangen is hij met zijn toenmalige trainer mee gegaan naar VV Foreholte. Als jonge speler (17 jaar) haalde hij het eerste, waar hij samen met zijn broer speelde. Na een jaar keerde hij terug naar RBB en speelde toen in de A1. De stap naar het eerste was te groot voor hem en in overleg is hij toen uit de selectie gestapt. Hij ging in een vriendenteam spelen en stopte vrij snel op 23-24 jarige leeftijd. Gelukkig heeft hij weer het plezier terug gevonden in het spelletje en speelt weer bij RBB. Ook is hij in de zaal actief bij Sport Leiden.

Leren was niet zijn grootste hobby en heeft geen opleiding gedaan of behaald. Hij heeft al ruim 7 jaar een vaste baan in een nettenfabriek waar hij het super naar zijn zin

heeft.

Dirk Duijndam
speelde zijn hele actieve carrière bij RBB en kwam na de jeugd in het derde terecht. Daar heeft hij een aantal jaren gespeeld, maar is nu alweer ruim 10 jaar met voetballen gestopt. Hij is nog een jaar leider geweest bij RBB 3, maar dat kon hem niet bekoren.

Na het studeren ging hij bij het korps Mariniers. Jammer genoeg moest hij na een paar maanden stoppen door een ongeval. Er zaten zenuwen bekneld in zijn nek (later pas ontdekt) waardoor bij inspanningen zijn hart op hol sloeg. Gelukkig is dat door middel van kraken weer goed gekomen. Hierdoor is hij in de bloemen beland en werkt hij als inkoper bij A. Heemskerk in Rijnsburg.

Dirk is ruim 8 jaar getrouwd met Wendy en samen de trotse ouders van zoon Jax die nu 2 jaar is.

Jan Heemskerk
doorliep alle jeugdelftallen. Het derde was zijn hoogste niveau. Daar heeft hij 8 jaar in gespeeld en toen nog 3 jaar in het vierde. Nu is Jan overgestapt naar Valken’68 en speelt in het vijfde elftal.

Na zijn VWO opleiding op het Pieter Groen College heeft Jan een Accountantsopleiding duaal gevolgd op Universiteit Nijenrode in Breukelen. Vier dagen werken en 1 dag studie. Jan heeft 8 jaar bij KPMG Accountants gewerkt in Den Haag. Het Rijnsburgse bloemengevoel kwam schijnbaar terug. Hij was 5 jaar CFO (Financieel Directeur) bij Hans Visser B.V. en ook bij Hamifleurs en C.J. Vianen. Nu werkt hij naar volle tevredenheid in die functie bij IBH Export in Aalsmeer.

Jan heeft in Larissa zijn ware gevonden en zijn alweer 8 jaar samen. Ten tijde van dit schrijven verwachten zij hun eerste kind.

Jaap Jan Zandbergen
doorliep ook alle hoogste jeugdelftallen en kwam na de A1 in de A selectie terecht. Hij speelde in zowel het tweede als het eerste (ongeveer 50 wedstrijden). Helaas gooide blessures roet in het eten. Vooral de knieblessures waren fataal. Toen ging het niet meer op het hoogste niveau. Hij is toen overgestapt naar Voorschoten ’97 waar een kruisband scheuring een einde aan zijn voetballoopbaan maakte. Af en toe

nog een balletje trappen gaat nog, maar niet te serieus. In mijn beleving een speler met passie en een tomeloze inzet die ik graag zag spelen in RBB1.

Na de middelbare school heeft Jaap Jan de opleiding HBO bedrijfseconomie gedaan. Hij werkt nu als assistent controller bij Haasnoot Food Family in Katwijk, speciaal voor de lekkere trek: Vis en Borrelgemak.

Jaap Jan woont samen met Karin en samen sinds 6 mei van dit jaar zijn zij de trotse ouders van Jan, vernoemd naar Jaap Jan’s vader Jan.

Volgende week leest u meer over dit bijzondere jeugdelftal. Onder andere over het internationale jeugd voetbaltoernooi in Genk, België.

Tussen de wedstrijden door hebben de jongens ook veel lol met elkaar. | Foto: pr.
Jaap Jan Zandbergen blij met de trofee van de sportverkiezing. | Foto: pr.