Waterwratjes

Veel kinderen maar ook volwassenen hebben last van wratjes. In de helft van de gevallen verdwijnen ze vanzelf binnen een jaar.


Zowel gewone wratten als waterwratjes worden veroorzaakt door virussen. Dat zijn kleine organismen die op het lichaam voorkomen en dus besmettelijk kunnen zijn.


Wratten zijn meestal scherp begrensde, bloemkoolachtige uitgroeisels op de huid. Wratten komen vooral voor op de handen, knieƫn, ellebogen, voeten of het gezicht.

Waterwratten zijn kleiner, glad en hebben een kleine indeuking.


U kunt besmetting met wratten voorkomen door in openbare doucheruimten, sportzalen en zwembaden niet met blote voeten te lopen.

Als u toch een wrat heeft, kunt u het beste:


* Niet krabben, want dat veroorzaakt meer wratten.


* Draag schoenen of slippers in gymzalen en zwembaden.


* Gewone wratten kunnen zelf behandeld worden met een aanstipvloeistof.


* Waterwratten worden niet behandeld met gewone aanstipvloeistof omdat het irritatie veroorzaakt.


Bij kinderen komen waterwratjes het meeste voor als zij beginnen met zwemles. Waterwratten kunnen meestal uit zichzelf verdwijnen na een jaar maar kunnen ook behandeld worden met een aanstip pen, speciaal tegen waterwratjes.


Hiermee 2-4 maal daags aanstippen totdat de wratjes verdwenen zijn. Als de wratten spontaan gaan bloeden of veranderen van vorm of kleur, is het verstandig naar de huisarts te gaan.


Bij wratten op of rond de geslachtsorganen en bij wratten in het gezicht is het ook verstandig de huisarts te bezoeken.

Dit geldt ook als u al langer dan 3 maanden zelf de wratten heeft behandeld zonder resultaat.


Wilt u meer weten over behandeling van wratten? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.