Afbeelding
Foto: CvdS

De groene vingers van Peter van Oosten

‘Als kleine jongen was ik altijd op de kwekerij van mijn vader te vinden’

tuinieren n ‘Ik houd van een volle tuin, dan heb je ook weinig vuil en hoef je nagenoeg niet te schoffelen’. Dit zegt Peter van Oosten over zijn tuin gelegen rondom de woning aan de Hoogeweg 28 in Rijnsburg. Samen met zijn vrouw Laurenne woont Peter al 30 jaar in tuinbouwgebied Kloosterschuur.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Peter is opgegroeid in Noordwijk. ‘Mijn vader had een kwekerij en ik was daar als klein kind al veel te vinden; ik vond het heerlijk om met mijn handen bezig te zijn’, vertelt Peter. Toen hij 14 jaar was overleed zijn vader. Vier jaar later ging hij met zijn oudere broer Dirk samenwerken. Zij werden eigenaar van de kwekerij aan de Hoogeweg in Rijnsburg. In 2008 werd het bedrijf verkocht aan buurman Paauw en gebroeders van Oosten stopten met de bedrijfsvoering. Peter: ‘Toen kon het feest beginnen dacht ik. Het liep anders. Helaas werd bij mij in 2010 een zenuwziekte gediagnosticeerd. Door deze neuropathie, zenuwschade, heb ik 24 uur per dag pijn. Gelukkig kan ik alles nog zelf doen in de tuin. Ben meestal een half uur bezig, en moet daarna een half uur rusten om weer verder te kunnen’. ‘Maar hij is een doorzetter en niemand anders mag werkzaamheden in de tuin doen’, vertelt zijn vrouw Laurenne. ‘Nee, ik laat niet een ander mijn tuin doen. Als het echt niet meer gaat, gaan we verhuizen’, vult Peter haar aan. Maar daar moet hij nog niet aan denken.

Als Peter jarig is krijgt hij altijd ‘tuin gerelateerde cadeaus’. ‘Zo kreeg ik dit jaar een pallet met tuinaarde. Dat is iets wat ik altijd kan gebruiken, en voor mij een heel nuttig cadeau’, lacht Peter.

Aanleggen

Toen het jonge gezin 30 jaar geleden naast de kwekerij ging wonen, was de tuin in die tijd vooral het domein voor de vier jongens. ‘Die hebben hier altijd heerlijk gespeeld. Toen zij groter werden kreeg ik steeds meer tuin. Toen we de kwekerij hadden verkocht kreeg ik ook meer tijd om in de tuin bezig te zijn’, vertelt Peter. Hij vindt het vooral leuk om via internet en marktplaats te struinen op zoek naar zaden en plantjes: ‘Ik vind het een uitdaging om uit zo’n klein zaadje iets moois te kweken’. In de tuin staan dan ook verschillende kleine kassen waar het oppotten, inzaaien en verpoten gebeurd. Een van deze kassen is zelfs verwarmd.

Op de vraag hoeveel verschillende soorten planten er in de tuin staan zegt Peter: ‘Ik heb geprobeerd ze te tellen, maar was al snel de tel kwijt. Ik heb echt geen idee. Naast de vele vaste planten heb ik in het voorjaar minimaal 400 potten met bloembollen, in veel verschillende soorten en maten. De meeste staan dan bij de veranda. Zo hebben we ons eigen klein Keukenhof. Op dit moment staan er op verschillende plekken in de tuin tussen de 250 á 300 potten met zomerplanten. Ik houd van een volle tuin. Dan heb je weinig vuil, want ik heb een hekel aan schoffelen. Als ik grond zie is er weer ruimte voor een plant. Ik houd niet van een strakke tuin. Wel ben ik van het hebberige soort: als ik een plantensoort in het geel zie, wil ik die ook in een rode of andere kleur hebben’.

Via de verschillende borders zijn paadjes aangelegd zodat je rondom het huis een wandeling door te tuin kan maken

Het enige stukje gras in de tuin heeft Peter aangelegd voor zijn vrouw Laurenne. Zij heeft haar eigen yogastudio. En bij mooi weer geeft zij de yogalessen in de tuin op het grasveldje. Dit is omringd door planten in een rustige kleur. Laurenne hierover: ‘De sfeer is hier dan ook heel bijzonder. Het is hier heerlijk stil, behalve op het fluiten van de vogels en tjirpen van de krekels na. We hebben ook wel eens een uil in de boom gehad. En elk jaar hebben we een egel met jonkies. En op dit moment vliegen er veel vlinders door de tuin.’

Werk

De lievelingskleur van Peter is zwart. Maar daar heb je geen planten van. De donkerste die ik in de tuin heb staan is een Dahlia, die een heel diep rode kleur heeft. Het mooiste plekje in de tuin is de hoek waar de Tetrapanax, ook wel rijstpapierplant genoemd, staat. Deze plant bloeit feitelijk niet, maar heeft giga bladeren en is imposant met een diameter van zo’n 2 meter. Mooi noemt Peter ook de Strobilanthes, trompetkruid met de kleine roze bloemetjes. Zijn lievelingsplant is de Streptocarpus. Peter laat een pot met deze plant zien en zegt trots deze zelf opgekweekt te hebben.

Bij warm weer, zoals deze weken, is Peter de halve ochtend bezig met het water geven van de planten.

In de tuin laat Peter de gevallen bladeren liggen: 'Die haal ik er nooit tussenuit en dienen als een soort voeding voor de bodem. Pas in het voorjaar pluk ik de tuin kaal. Binnen een paar weken zie je de planten weer groeien. Op deze manier kunnen de vogels in de winter ook de planten en struiken gebruiken'.

Inspireren

Doordat Peter op marktplaats actief is weten andere tuinliefhebbers hem ook te vinden. ‘Mensen stellen mij vragen over een bepaald zaad of plant. Zo kreeg ik laatst een vraag van iemand, woonachtig op een van de Waddeneilanden, hoe een pluktuin aan te leggen. Ik heb tips gegeven en zaden opgestuurd. Kreeg ik als dank een doos met koeken en lekkernijen toegestuurd. Ja, we gaan daar zeker een keer kijken hoe die pluktuin is geworden.

Ook iemand uit Leiden had een strook snipper groen van de gemeente gekocht. Het idee was er wel, maar niet de zaden…Dan stuur ik deze toe en als dank werd er een taart bezorgd. Daar heb ik gewoon lol in’, vertelt Peter.

Naast zijn eigen tuin is Peter ook twee dagdelen per week als vrijwilliger werkzaam in de moestuin van Topaz Overduin in Katwijk. ‘Een jaar of 7 geleden heb ik gereageerd op een vrijwilligers vacature van het Welzijnskwartier. Er stonden toen 4 appelboompjes. Samen met de mensen van de Huntington afdeling hebben we er iets moois van gemaakt. In het voorjaar gaan we in de kas zaaien. Momenteel staan er herenbonen, krootjes, peen, bloemen, druiven, bessen, bramen. Het is heel leuk om dit met elkaar te doen’, aldus Peter.

Peter en Laurenne hebben 1 keer meegedaan aan Open Tuinendag in Rijnsburg. ‘Vanwege mijn ziekte vergde dit te veel energie. Ik was gesloopt na deze dag. Maar als mensen nieuwsgierig zijn naar onze tuin, mogen ze altijd langskomen’, nodigt Peter uit.

De tuin is gelegen rondom de woning aan de Hoogeweg 28 in Rijnsburg.

Afbeelding
Afbeelding