Waardering

Het was afgelopen week toch wel een hele rare week. Geen hekken op de hoeken van de straten, geen in het zwart, wit en oranje gekleurde dames en heren, geen Oranjeboekje en geen Flower Parade. Nu kan ik een hele rij met dingen opnoemen, die we niet hadden, maar daartegenover staat het nodige wat we wel hebben.
De afgelopen weken heeft de Oranjevereniging in samenwerking met de Rijnsburger ons meegenomen langs een aantal feestweken. 74, bijna 75 feestweken in woord en beeld. Prachtige herinneringen, leuke verhalen, foto’s en drie puzzels. Hartverwarmende reacties kwamen hierop binnen. Leuk om te lezen en te horen. Nog even spannend om te zien of men wel aan de puzzel wilde meedoen, want drie keer de puzzel oplossen en dan doorsturen? We stonden versteld. Niet te geloven zoveel inzendingen. En dan het verrassende telefoontje van Arie van Dijke himself. Hij verblijft na een vervelende val met een gebroken heup in het hospice van Vlietstede. En hoewel zeker niet prettig, is hij nog net zo actief en strijdvaardig als voor zijn val.
‘Weet je, ze zorgen ervoor dat je als mens oud kan worden, maar dan moeten ze daar ook maar mee doorgaan en niet als het tegenzit bij de eerste beste hindernis stoppen. Doe iedereen de hartelijke groeten!’ Bij deze. Dus wie hem een kaartje wil sturen, doen.

Ook het bestuur van de Flower Parade wilde de festiviteiten niet zomaar voorbij laten gaan en zorgde voor twee bloemrijke pagina’s. Zowel in Rijnsburg, Katwijk als Noordwijk stond er een prachtig met bloemen versierde personenauto om ons te wijzen op de festiviteiten van volgende jaar. Er vloog zelfs zaterdag een vliegtuig langs de kust om dat te vertellen.
In Noordwijk was er vrijdagmiddag, zoals men jaarlijks gewend is een bijeenkomst, nu en petit comité in het vijfendertigjarige Hotel van Oranje, het tienjarige comité Bloem en Zee, de Bloemenkoningin, en het bestuur van de 75-jarige Flower Parade.
Fysiek op anderhalve meter afstand, maar in het echt nauw verbonden. Met speeches van wethouder Roberto ter Hark, HVO directeur Jaap Liethof, voorzitter Bloem en Zee Alfons Morssink en last but not least Dirk Hogervorst, voorzitter van het Rijnsburgs corso. Na alle waarderende woorden, de wens om alle activiteiten volgend jaar in gezondheid op te pakken en de wil om weer bij elkaar aan te haken, maakte hij bekend dat Omroep Max morgen, vrijdag 15 augustus, op NPO1 vanaf om 17.05 uur een compilatie uitzendt van vorige Bloemencorso’s in alle drie de plaatsen. Dus allemaal kijken.
Het afgelopen weekend ging zaterdagavond om iets over elf met een knal een prachtige vuurpijl met sterrenregen de lucht in. Vol vertrouwen richting 2021. Laten we hopen dat we volgend jaar in gezondheid al deze festiviteiten ‘live’ mogen beleven.








Het is makkelijk om de meeste goede dingen als vanzelfsprekend te ervaren, maar het maakt ons nog meer bewust in ons hart te beseffen wat we met elkaar hebben en onze waardering uit te spreken aan al degenen die hier weer voor gaan.