College b&w heeft vergunningen verleend voor tijdelijke Tjalmaweg

Valkenburg n Zienswijzen leiden niet tot aanpassing tijdelijke N206.

Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week de vergunningen verleend voor aanleg van de tijdelijke N206 aan de dorpskant van Valkenburg. Die tijdelijke weg is nodig om de N206 (ir. G. Tjalmaweg) zelf te kunnen verbreden naar vierbaans als onderdeel van de RijnlandRoute.

De omgevingsvergunningen voor de tijdelijke weg hebben tot 18 juni ter inzage gelegen. Er zijn vanuit de omgeving 345 zienswijzen ingediend tegen de vergunningaanvraag, vooral bezwaren. Al die zienswijzen zijn volgens het college ‘zorgvuldig getoetst, maar hebben inhoudelijk niet geleid tot afwijzen van de vergunningaanvragen’.

Het college heeft daarop vorige week besloten de gevraagde omgevingsvergunningen voor de tijdelijke verlegging van de N206 ir. G. Tjalmaweg af te geven. Dat is overigens geen verrassing, want in de discussies daarover in de gemeenteraad werd al duidelijk dat het college niet anders kon dan de vergunningen afgeven.

Voor de tijdelijke N206 zijn drie vergunningen verleend: twee voor het tijdelijk verleggen van die weg aan de westzijde en oostzijde, en de vergunning voor het kappen van 122 bomen voor de Rijnlandroute. Een deel daarvan is ook nodig voor de nieuwe verbrede Tjalmaweg.


Ter kennisname

De omgevingsvergunningen en bijbehorende stukken, waaronder de zienswijzennota, zijn te vinden op bekendmakingen.katwijk.nl > kennisgeving.

Tegen het collegebesluit is tijdens de terinzagelegging (7 augustus-17 september) beroep mogelijk bij de Raad van State. Die beroepsmogelijkheid is alleen mogelijk voor degenen die eerder een zienswijze op het ontwerpbesluit hebben ingediend.

Als er voor 18 september geen beroep wordt ingesteld, zijn de vergunningen voor de tijdelijke verlegging van de N206 onherroepelijk.


Betere onderbouwing college sloop barakken

Waterbedrijf n Dunea mag van de gemeente een nieuwe waterwinning (Winning 11) aanleggen ten westen van de Wassenaarseweg, aan de zogenoemde Mientkant.

Daar moeten dan wel honderden bomen en veertien barakken voor wijken. Daar komen meer bomen voor terug, maar de barakken natuurlijk niet. De gemeente kwam onlangs met een ‘betere onderbouwing’ waarom die voormalige marinegebouwen tegen de vlakte moeten.


De vergunning voor aanleg van die nieuwe winning en sloop van de barakken werd al op 30 januari van dit jaar verleend, maar diverse mensen en erfgoedverenigingen stapten naar de gemeentelijke commissie bezwaarschriften. Die oordeelde dat het college haar besluit niet voldoende onderbouwd had.

In het besluit op het advies van de bezwaarcommissie legt het college uit waarom de barakken tegen de vlakte moeten. Wethouder Gerard Mostert stelt in een toelichting op dat besluit dat Dunea ‘voldoende overtuigend’ heeft laten zien dat de uitbreiding van de drinkwaterwinning niet alleen noodzakelijk is, maar ook alleen op die plek in Katwijk kan. Ook het behoud van vier barakken en die het middelpunt te maken van een nieuw park zou de sloop van de andere veertien verantwoorden.


Rechtzaak

Het is volgens de wethouder niet de vraag of de omgevingsvergunning bij de rechter wordt aangevochten, maar wanneer. De verwachting is dat in ieder geval de erfgoedverenigingen naar de rechter stappen.

De barakken worden gesloopt als de natuurvergunning is verleend is. Daar is het wachten op.