Voorlopig wordt afval niet op andere manier ingezameld

afval n scheiden. De gemeente was van plan om per 1 januari 2021 het afval anders in te gaan zamelen. Maar door allerlei omstandigheden gaat die deadline niet gehaald worden.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

‘Anders Inzamelen – om samen te komen tot meer afvalscheiding.’ Onder die titel werkt het college van burgemeester en wethouders al enige tijd aan een andere manier van afvalscheiding. Met als doel om eind 2023 tachtig procent van het afval goed te sorteren, vijf procent boven de landelijke doelstelling.

Beter afval scheiden is niet alleen goed voor het milieu (goede scheiding levert grondstoffen op), maar ook voor de portemonnee. Het Rijk verhoogt de afvalverbrandingsbelasting. Restafval verbranden wordt daarmee steeds duurder.


Betalen

Om het doel te bereiken, stelde het college eerder al twee oplossingen voor. Ten eerste het ‘invoeren van een financiële prikkel’ op het aanbieden van restafval. Inwoners moeten dan betalen voor het restafval, maar hoe minder restafval, hoe minder er betaald hoeft te worden.

‘Een financiële prikkel is de beste stap om te komen tot de doelstellingen’, zei wethouder Corien van Starkenburg begin dit jaar in een interview in deze krant. Zij verwees daarbij naar de uitgebreide communicatie over een periode van anderhalf jaar om inwoners te wijzen op betere afvalscheiding.

‘We hebben letterlijk deur voor deur aangebeld, emmertjes en composteerbare zakjes aangeboden. Dat hebben we op verschillende plekken gedaan, maar het heeft gewoon geen resultaat gehad’, aldus de wethouder afgelopen januari.


Keuzemenu

De tweede oplossing is het ‘verhogen van de service op het inzamelen van grondstoffen, zoals plastic, papier en groenafval’. Dat zou kunnen door per wijk een ‘keuzemenu’ te maken, waarbij bewoners aan geven hoe het afval het beste ingezameld kan worden. Bijvoorbeeld restafval naar milieuparken en plastic thuis ophalen.

Er zijn nu ook al verschillende systemen. Zo brengen inwoners van Rijnsburg al hun afval naar ondergrondse containers of milieuparkjes, terwijl in Katwijk aan Zee bij de laagbouw restafval (grijze bak) en gft (groene bak) thuis wordt opgehaald.


Zorgvuldigheid

De gemeenteraad gaf het college afgelopen februari de opdracht die oplossingen verder uit te werken. Voor de zomer zou een plan van aanpak klaar zijn , maar onder meer corona gooide roet (restafval) in het eten (gft-afval).

‘Vanwege de langere doorlooptijd van het participatietraject en de complexiteit bij het uitwerken van een keuzemenu, blijkt meer tijd nodig.
Lees verder op pagina 3.



Om het hele voortraject en alle inbreng die vanuit de wijken is gekomen niet tekort te doen, wordt zorgvuldigheid verkozen boven snelheid’, aldus het college.

Gevolg: geen invoering van een andere manier van inzamelen op 1 januari 2021. De planning is nu, dat de gemeenteraad in het laatste kwartaal gaat praten over een plan van aanpak.

Het college heeft de gemeenteraad vorige maand via een brief geïnformeerd over het uitstel.