Afbeelding
Foto: pr

Wijnen uit Oostenrijk

Als je in Oostenrijk wilt gaan skiën, dan moet je in het westen van het land zijn. Kom je er voor de wijn, dan moet juist richting het oosten.


De Alpen beslaan het grootste deel van het land. Daar is het te koud voor wijnbouw. Daar waar de Alpen overgaan in een heuvelachtig landschap is de temperatuur goed voor de wijndruif. De wijngebieden liggen tegen de grens met de buurlanden Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië, en rondom Wenen.

De meeste wijngaarden liggen op steile hellingen langs de Donau. Wachau is de beroemdste wijnstreek van Oostenrijk. Hier komen de mooiste wijnen vandaan, gemaakt van de grüner veltliner, en in mindere mate van de rieslingdruif.


Wit en rood

Grüner veltliner is een witte druif die het meest wordt gebruikt voor witte wijn. De druif geeft wijnen met een knisperende frisheid met een pepertje in de smaak. Wijnen van de grüner veltliner kunnen goed ouderen. Bij het ouderen krijgen de wijnen een wat zachtere smaak en veranderen de fruitige smaken zoals limoen, citroen en grapefruit in smaken van perzik en abrikoos.

Oostenrijk is vooral een land van witte wijn. Rode wijn vind je er veel minder. Het belangrijkste blauwe druivenras voor rode wijn is de zweigelt. Wijnen van de zweigelt zijn vaak soepel en lijken qua smaak wat op de Pinot noir of op een krachtige Beaujolais.


Peper

Alle wijnen uit Oostenrijk hebben in meer of mindere mate een pepertje in de smaak. De oorzaak van dit ‘pepertje’ is het stofje Rotundone.

De laatste jaren is Oostenrijkse wijn ook op de Nederlandse markt aan een opmars bezig. Dat is niet zo raar, want wij Nederlanders houden van goede wijn maar willen er niet te veel voor betalen. Wijnen uit de klassieke wijngebieden in Frankrijk en Italië zijn goed én stevig aan de prijs. Wijnen uit Oostenrijk kunnen qua kwaliteit wedijveren met hun soortgenoten uit Frankrijk en Italië, maar dan veel betaalbaarder. Je betaalt voor een Oostenrijkse wijn van hele goede kwaliteit tussen tien en twintig euro.

Wil je deze zomer genieten van een goed glas wijn, ga dan naar de slijter en vraag eens naar een Oostenrijker, met op de dop de vlag van Oostenrijk.


Linda Driebergen,
Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding