Update corona

virus n GGD Hollands Midden is opgeschrikt door een grote uitbraak in Hillegom. Meerdere mensen zijn daar besmet geraakt met het coronavirus. De GGD Hollands Midden is bron- en contactonderzoek gestart.

Uit het onderzoek blijkt dat de horecagelegenheid ‘De kleine Beurs’ in Hillegom een rol heeft gespeeld in de verspreiding van het coronavirus. We verzoeken mensen die tussen woensdag 8 juli en donderdag 16 juli en specifiek op zaterdag 11 juli de horecagelegenheid hebben bezocht om maatregelen te nemen.
Inmiddels zijn 28 besmettingen aan het clusteronderzoek te linken. Mogelijk heeft het virus zich verspreid doordat mensen met milde klachten zich niet hebben laten testen en bijvoorbeeld zijn blijven werken. Omdat corona een incubatietijd van twee weken heeft, is nog niet duidelijk hoeveel mensen er ook daadwerkelijk besmet zijn geraakt door contact met een, wat nu blijkt, positief geteste cafébezoeker. De GGD gaat er vanuit dat er meer besmettingen uit dit cluster zullen volgen. De mensen die nu besmet zijn of in contact zijn geweest met een besmet persoon, hebben advies van de GGD gekregen om thuis te blijven of extra op de gezondheid te letten.
Het totaal aantal besmettingen in Katwijk staat nog steeds op 281. Afgelopen week kwam er één besmetting bij.


Uitbreiding testcapaciteit

Het coronavirus is een verkoudheidsvirus en de symptomen kunnen dus naast ernstige klachten ook een verstopte neus, loopneus, keelpijn, niezen, etc. zijn. Het is belangrijk je ook bij deze klachten te laten testen. Gezien het ontstane cluster en de toename in het aantal testaanvragen heeft de GGD haar testcapaciteit uitgebreid. De teststraten in Leiderdorp, Gouda en Katwijk hebben sinds maandag 22 juli ruimere openingstijden. Vooralsnog is hierdoor voldoende testcapaciteit in de regio. De GGD doet haar best iedereen, het liefst op dezelfde dag, maar uiterlijk binnen 24 uur te testen.