Buurtpreventie Frederiksoord zoekt nieuwe aanwas

Vrijwilligers n Buurtpreventie Frederiksoord, die onlangs nog haar vijftienjarig bestaan vierde, is op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers.

De organisatie is groeiende, en wil komend jaar het aantal activiteiten uitbreiden. Zo is er door de inzet van de buurtpreventen in de wijk een jeu-de-boulesbaan gekomen, maar zou er ook meer willen worden gedaan voor en met jongeren. Een organisatie als buurtpreventie, of een wijkvereniging, kan de sociale lijm zijn binnen een gemeenschap, en dat is precies wat Buurtpreventie Frederiksoord sinds haar bestaan nastreeft. Aanvankelijk was het hoofddoel de veiligheid in de buurt te verhogen door als meldpunt te fungeren, maar daarvoor kunnen burgers inmiddels eenvoudig bij de gemeente terecht. Tegenwoordig wil Buurtpreventie Frederiksoord een actieve vrijwilligersorganisatie zijn die door het organiseren van allerlei activiteiten, en door aandacht te hebben voor de wat meer kwetsbare wijkbewoners, het leefgenot in de buurt wil verhogen. Een aantal recente aanwinsten voor de buurt zijn een sportklimrek voor oudere kinderen en een jeu-de-boulesbaan, waar vooral buurtprevent Frans Prins zich hard voor heeft gemaakt. 'Er lang een mooi grasveldje,' vertelt Prins, 'en na een peiling onder buurtbewoners bleek een jeu-de-boulesbaan bij velen gewenst. De gemeente heeft het vervolgens goedgekeurd en aangelegd. Er is een competitie opgezet en iedereen kan daar nu jeu de boules spelen, maar we willen ook toernooien gaan organiseren, voor jong en oud.’ Een van de speerpunten voor het komend jaar is de inzet op jongeren. Bestuurslid Jan Bakker legt uit: ‘We willen graag een jongerenafdeling opzetten, omdat we ons kunnen voorstellen dat jongeren andere behoeftes hebben dan ouderen, en bovendien voor nieuw elan kunnen zorgen. Het skatepark is sowieso al een centrale locatie waar veel van onze activiteiten plaatsvinden, dus de brug tussen jong en oud moet niet al te moeilijk zijn te slaan.’

Om nieuwe plannen te kunnen realiseren is vers bloed nodig. Iedereen die graag een maatschappelijk steentje wil bijdragen aan Frederiksoord, en het leuk vindt om gezellige activiteiten te organiseren met en voor buurtbewoners, is welkom, zowel jong als oud. ‘De sfeer is gemoedelijk,’ benadrukt Jan Bakker, ‘en er zijn geen verplichtingen tegenover elkaar. Iedereen kan vrijblijvend een keertje komen kijken om te horen wat de plannen zijn. We kunnen alle hulp gebruiken, om zo samen de buurt leefbaar, veilig en gezellig te maken.’


Voor meer informatie kunt u kijken op www.buurtpreventiekatwijk.nl, of mailen naar buurtpreventie.frederiksoord@gmail.com..


Nieuwe gemeentegids verkrijgbaar

gids n De nieuwe gemeentegids is af te halen bij verschillende afhaalpunten.

De gemeentegids is een handig boekje met allerlei informatie over de gemeente, zoals de openingstijden en contactgegevens. Ook de adressen van verenigingen, instellingen en organisaties die in de gemeente Katwijk gevestigd zijn, staan in de gids vermeld. De gemeentegids is af te halen bij: Gemeentehuis Katwijk; Hoofdbibliotheek Schelpendam; Bibliotheek Hoornes/ Rijnsoever; Bibliotheek Rijnsburg, De Burgt; Bibliotheek Valkenburg en Het Dorpshuis. De papieren gemeentegids gaat een jaar lang mee. In de digitale gemeentegids vindt u de meest actuele lokale informatie en adressen van alle bedrijven en voorzieningen in de gemeente Katwijk, zie katwijk.smartmap.nl. Informatie uit de gids is ook terug te vinden op www.katwijk.nl.