Het het Classicaal College voor de behandeling van Bezwaren en Geschillen van de PKN behandelde de zaak.  | Foto: PR
Het het Classicaal College voor de behandeling van Bezwaren en Geschillen van de PKN behandelde de zaak. | Foto: PR Foto: PR

Bezwaar verkoop Maranathakerk ongegrond

n "Kerkbestuur heeft uiterst zorgvuldig gehandeld"

Uitspraak n De verkoop van de Maranathakerk is (in het najaar van 2019) gestart met een openbare inschrijving. Eind november 2019 besloot de Grote Kerkenraad dat de enige geldige bieding niet aan de (inhoudelijke) eisen voldeed.


Daarna is met alle drie de geïnteresseerden een nieuw verkoopproces gestart wat uiteindelijk heeft geleid tot de verkoop aan de familie Kralt in februari 2020.


Eigen afweging

Tegen het besluit van de Grote Kerkenraad van eind november 2019 is door de afgewezen bieder (de heer F. de Mooij) en een ander gemeentelid (de heer H. de Snaijer) een bezwaarprocedure gestart bij het PKN-orgaan. Dit is het Classicaal College voor de behandeling van Bezwaren en Geschillen. Eind juni is een hoorzitting gehouden door dit College waarbij zowel de bezwaarmakers als de PGR hun standpunt nog eens konden toelichten. Vorige week donderdag heeft het CCBG uitspraak gedaan.


Ongegrond

In haar uitspraak verklaart het CCBG het bezwaar ongegrond. Het College onderschrijft het standpunt van de PGR dat de kerk geheel vrij was een eigen afweging te maken bij de beoordeling van de biedingen en stelt dat zij daarbij binnen de grenzen van rechtmatigheid en redelijkheid is gebleven. Door de bieders in een nieuwe procedure nogmaals de kans te geven de tekortkomingen in hun bieding te herstellen, waarvan de bezwaarmakers overigens geen gebruik hebben gemaakt, heeft de Kerk, zo stelt het College, uiterst zorgvuldig gehandeld.


"Binnen de grenzen van recht en redelijkheid gebleven"


Teleurstelling

Hoewel de PGR blij is dat de uitspraak van de CCBG haar volledig in het gelijk stelt, overheerst een gevoel van teleurstelling dat het zover heeft moeten komen.

In het persbericht dat de PGR in februari 2020 uitgaf naar aanleiding van de verkoop gaf de preses van de PGR, Jeroen Ravensbergen, al aan dat de Grote Kerkenraad de hoop en het vertrouwen heeft dat de kerk nu als gemeenschap ook verder kan bouwen. ‘Sinds die tijd zijn er nieuwe impulsen geweest rond het beroepingsproces en sinds kort kunnen we als kerkgemeenschap ook weer bij elkaar komen. We willen dan ook hoopvol en in gezamenlijkheid met alle betrokkenen naar de toekomst kijken’, aldus preses Ravensbergen.



"Hoopvol naar de toekomst kijken"