Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Versierde en verlichte Vliet is prachtig

Memories n Als redacteur van De Rijnsburger ben ik, Carin van der Spijk-Kralt, al jaren nauw bij de Feestweek betrokken. Van elke Feestweek maken we in ons weekblad een leuke terugblik van de vele activiteiten die door Oranje Vereniging Rijnsburg worden georganiseerd.

Hoe anders is het dit jaar. Geen Feestweek. Wie had dit kunnen bedenken……

Als kind keek ik uit naar de Feestweek. Natuurlijk omdat we dan naar de kermis gingen en ik, samen met m’n zusje Sandra gekleed in onze mooiste jurk meededen aan het kindercorso. De donderdagavond was heel speciaal. Heel laat op de avond, als het donker was, stapten we met onze ouders in de auto en haalden onze oma’s op. Vervolgens reden we een ronde door het dorp, om de verlichting in de straten te bekijken. Alle buurtverenigingen zorgden ervoor dat hun straten waren versierd met mooie lampjes en prachtige bloemstukken. Als kind had ik natuurlijk meer oog voor de gekleurde lampjes..

Later ben ik pas gaan begrijpen hoeveel werk hierin zat. Dat veel mensen in hun vrije tijd avonden bezig waren met het ophangen van die feestverlichting. Iedereen deed zijn en haar best…want…… wie zou dit jaar uitgeroepen worden tot mooist versierde straat?

Met het verdwijnen van de buurtverenigingen verdween ook de meeste feestverlichting. Hoe bijzonder is het dat het bestuur en vrijwilligers van Buurtvereniging ’t Centrum in het jaar dat de Feestweek niet doorgaat, de Vliet hebben versierd. Net als elk jaar. Toch een beetje het Feestweek gevoel dit jaar.

Buurtvereniging

Hanneke van Leeuwen inmiddels bestuurslid van de Oranjevereniging weet zich nog het nodige te herinneren van de buurtvereniging. 'Ook de Buurtvereniging bestaat dit jaar 75 jaar, deze is opgericht op 31 augustus 1945. En waren er in vroeger jaren nog veel activiteiten? Jazeker!! Denk ik aan de kinderen met de BV naar de Efteling en was er een sinterklaasmiddag. Voor de ouderen jaarlijks een feestavond, creatieve avonden (bloemschikken met Kerst en Pasen) en BBQ. Maar al veel jaren is daar geen animo meer voor en zet de BV zich nu nog uitsluitend in voor de feestverlichting voor, tijdens en na de feestweek en ondersteunen we de brugverlichting. Kortom: inmiddels klein (ik ben nog het enige bestuurslid) maar met veel enthousiaste vrijwilligers!!' | Foto: Piet van Kampen.